Stor undersøkelse om frivilliges motivasjon

Masterstudent ved Oslomet, Anna Lebedeva, presenterer funnene i undersøkelsen.
Masterstudent ved Oslomet, Anna Lebedeva, presenterer funnene i undersøkelsen. Foto: Ida Kroksæter

Flere hundre frivillige i Norsk Folkehjelp bidro i fjor til en større spørreundersøkelse om frivilliges motivasjon og vilkår. Nå har resultatene fra undersøkelsen kommet.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 08. juni 2023 - 12:28
Oppdatert: 09. mai 2024 - 17:21

Undersøkelsen bestod av 44 spørsmål og ble sendt ut til over 1500 mannskaper i Norsk Folkehjelp. 354 svarte på undersøkelsen, som er en del av prosjektet «Voluntary organizations in local emergency management», som ledes av Institutt for samfunnsforskning (ISF).

– Prosjektet består av fire delprosjekter, hvor den første studerer frivillighetsmotivasjon, den andre ser på faktorer som påvirker samarbeidsprosessen, nummer tre forsker på rollen av tillit, og den fjerde studerer faktorer som påvirker lokal beredskapskapasitet, forteller Anna Lebedeva, masterstudent i offentlig administrasjon og styring ved Oslomet.

Hun presenterte resultatene av undersøkelsen for administasjonen i Norsk Folkehjelp i februar.

Mange år med engasjement

Respondentene hadde svært variert yrkesbakgrunn, som omfattet alt fra helse, til administasjon, elektro, IT og kultur.

– De fleste har vært frivillig en betydelig periode. Omtrent 25 % hadde vært frivillige i 3-5 år, og 23 % hadde vært med over 21 år. Det var litt overraskende, sier Lebedeva.

Respondentene ble også spurt om å vurdere noen påstander:

  • Over 50 % svarte at de var helt eller nokså uenig i påstanden om at vi øver nok på redningsaksjoner sammen med politiet, andre etater og organisasjoner
  • Over 50 % svarte at de er helt enig i at Norsk Folkehjelp tilbyr tilstrekkelig opplæring til sine frivillige
  • Over 70 % svarte at de er helt enig i at de har tilstrekkelig kompetanse til å utføre de oppgavene de blir satt til
  • I underkant av 80 % svarte at de er nokså eller helt enig i påstanden om vi har det utstyret som trengs for å drive redningsarbeid
Fakta: Respondentene

Flertallet av respondentene baserer seg i de største kommunene, som Oslo, Bergen, Molde, Narvik, Strand, Tromsø.

68 % av respondenter er i full jobb og deres gjennomsnittsalder er på 45 år (mens de fleste mellom 35 og 55 år).

Yrkesbakgrunn: ambulanse, administrasjon, barn og ungdom, bilbransje logistikk og transport, brannvesen, bygg og anlegg, energibransjen, elektro, fiskebransje, forsvar og militær, helse og medisin, IT, ingeniør, Olje og gass, kultur, regnskap, varehandel, økonomi.

De fleste har vært frivillig en betydelig periode: Omtrent 25 % i løpet av 3-5 år, og 23 % over 21 år.

Vis mindre Vis mer

Viktig kunnskap

På spørsmål om engasjementet i Norsk Folkehjelp er vanskelig å forene med jobb, svarer ca 40 % at de er helt eller nokså enig. På spørsmål om engasjementet er en belastning for familielivet, svarer derimot over 75 % at de er uenige eller nøytrale.

– Dette er svært nyttig kunnskap for oss som jobber med å legge til rette for frivilligheten. Vi skal ta med oss dette når vi jobber videre med bedre rammevilkår, å utvikle kurs og oppfølging av lokallagene, sier seksjonsleder for førstehjelp og rednignstjeneste, Jonas Vikran Hagen.

Publisert: 08. juni 2023 - 12:28
Oppdatert: 09. mai 2024 - 17:21