På redningsaksjon i Engelsk nasjonalpark

God stemning etter en vellykket øvelse i den britiske nasjonalparken.
God stemning etter en vellykket øvelse i den britiske nasjonalparken. Foto: Espen Brekke

Frivillige mannskaper fra Norsk Folkehjelp besøkte i september to av redningsgruppene i Lake Distrikt i England. Der fikk de bli med ut på reelt oppdrag.

Av Espen Brekke
Publisert: 09. desember 2024 - 4:31
Oppdatert: 11. januar 2025 - 13:55

Den engelske nasjonalparken Lake District har over 18 millioner besøkende hvert år, og 12 redningsgrupper deler området mellom seg.

Besøket startet med leksjoner i hypotermi sammen med mannskaper i redningsgruppen Langdale Ambleside Mountain Rescue Team (LARMT). Legen Les Gordon er medisinsk ansvarlig for gruppen, og rykker ut på de fleste oppdragene. Gordon er også medlem i den medisinske komitéen i Den internasjonale fjellredningskommisjonen (IKAR), som lager internasjonale retningslinjer for medisinsk behandling under fjellredningsoppdrag.

Mellom bratte skrenter trente mannskapene fra Norge sammen med de lokale redningsmannskapene. Stedet er en kjent "insta-spot" som tiltrekker seg mange turister.
Mellom bratte skrenter trente mannskapene fra Norge sammen med de lokale redningsmannskapene. Stedet er en kjent "insta-spot" som tiltrekker seg mange turister. Foto: Espen Brekke

Lærer hypotermi av hverandre

Han har fokusert spesielt på hypotermi, og loser gjengen gjennom retningslinjer og medisinsk forskning på området. Konsentrasjonen og interessen er stor, både fra de lokale og de norske tilhørerne.

I den britiske redningsgruppa, er det noen ferske mannskaper under opplæring, mens resten har vært med lenge. Gruppa har mellom 25 og 30 mannskaper som håndterer over 100 oppdrag i året - helt frivillig som i Norge. Men belastningen gjør at de også må fokusere på rekruttering og å få inn noen nye mannskaper.

Den norske delegasjonen på 18 personer har også forberedt et innlegg om hypotermi, og har med hypotermibagen som gjennomgås i fellesskap. Den skaper stor interesse hos britene, og de fremhever særlig vekten som en stor fordel sammenlignet med sitt utstyr.

Norsk og britiske kollegaer utveksler kunnskap om behandling av skadde pasienter.
Norsk og britiske kollegaer utveksler kunnskap om behandling av skadde pasienter. Foto: Espen Brekke

Alarmen går

Det er tid for lunsj når alarmen går hos de lokale mannskapene. Folkehjelperne som er på besøk, følger nøye med og prøver en å være minst mulig i veien mens den første mannskapsbilen forsvinner ut i trafikken med blålysene på. Meldingen er en utmattet person på fjelltur. Tilstanden er uavklart.

Flere mannskaper fra LARMT gjør seg klare og fem mannskaper fra Norsk Folkehjelp får bli med de neste to bilene. Av gårde fyker de med blålys gjennom trange «Postman Pat»-veier i landsbyen Ambleside.

Mannskapene kjører så langt de kommer med sine Land Rovers. De trange grindene hos bøndene i dette området er ikke laget for bredere biler, så andre bilmodeller er ikke aktuelle for disse redningsgruppene.

Redningsbasen til Langdale Ambleside Mountain Rescue Team har et digitalt kart over aksjonsområdet.
Redningsbasen til Langdale Ambleside Mountain Rescue Team har et digitalt kart over aksjonsområdet. Foto: Espen Brekke

Deretter fordeles utstyr på alle sammen, og det er ikke rom for mye personlig utstyr. Pasienten ligger heldigvis ikke så langt til fjells denne gangen - bare 1-2 kilometer og noen hundre høydemeter fra veien. Fjellet er lite sammenlignet med mange av fjellene i nærheten, som strekker seg så langt som 900 høydemeter opp til toppen.

Situasjonen er noe mer avklart når de norske mannskapene kommer frem til pasienten. De som rykket først ut, kom seg raskt frem til stedet. Etter medisinske undersøkelser, og konferering med lege Les Gordon via samband, beslutter de at situasjonen ikke er kritisk. Både Gordon og en ambulansearbeider fra Norsk Folkehjelp kommer etter hvert frem til pasienten og konstaterer det samme. Pasienten bæres ned på båre, denne gangen med hjul under midten for avlastning. Ofte er det så bratt at båren brukes som slede nedover de gresskledde fjellsidene.

Både redningsbasen og bilene er tilpasset lokale forhold.
Både redningsbasen og bilene er tilpasset lokale forhold. Foto: Espen Brekke

Imponerende redningsbaser

Dagen etter møter vi en nye redningsgruppe i Keswick. Denne gruppen dekker fjellområder alle himmelretninger, med nordre del av Helvellyn, Sharp Edge på Blencathra og The Coledale Horseshoe som kjente turmål. Hit ferdes også en del nordmenn på ferie.

Redningsgruppen er lokalisert like ved en av sjøene i området, og er bygget i samme stil som alt annet i dette Postman Pat-riket. Basene ligner på brann- og redningsstasjoner, med mange store garasjer og fokus på redning. I Keswick har de både egen klatrevegg, undervisningslokaler og kjøkken.

Gernot Ernst fra Norsk Folkehjelp Kongsberg sammen med markøren på øvelsen.
Gernot Ernst fra Norsk Folkehjelp Kongsberg sammen med markøren på øvelsen. Foto: Espen Brekke

Redningsgruppen tar oss med ut på øvelse på en ny «Instagramspot». Her har det gått fra nesten ingen turgåere til veldig mange besøkende på kort tid. Et lite fossefall gjør stedet idyllisk og sosiale medier-vennlig.

Sammen med de britiske mannskapene øves det på pasientundersøkelse, innpakking og transport. Det rigges med tau for sikker transport ut av fossefallet, og videre ned fra fjellet kombineres bæring og sledefunksjonen på båren. Også her vises det norske hypotermisettet frem, til stor entusiasme fra de lokale mannskapene.

Publisert: 09. desember 2024 - 4:31
Oppdatert: 11. januar 2025 - 13:55

Relaterte artikler

11 mannskaper fra Norsk Folkehjelp deltok på den internasjonale redningskonferansen på Island.

Siste nytt fra internasjonal redningstjeneste

Med utfordrende veier må man være forberedt på å sitte en del i bil hvis man er med Landsbjörg på oppdrag.

En uke med islandsk redningstjeneste