En uke med islandsk redningstjeneste

Med utfordrende veier må man være forberedt på å sitte en del i bil hvis man er med Landsbjörg på oppdrag.
Med utfordrende veier må man være forberedt på å sitte en del i bil hvis man er med Landsbjörg på oppdrag. Foto: Jarle Haukeland

I sommer benyttet flere folkehjelpere seg av muligheten til å dra på utvesklingstur til Island gjennom FORF.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 02. august 2018 - 1:04
Oppdatert: 03. juli 2024 - 05:41

Jarle D. Haukeland og Haakon Ludvig Ervik er de første folkehjelperne som har deltatt i utvekslingen, hvor norske redningsmannskaper reiser til Island i ei uke for å dele kunnskap med islandske kollegaer.

− Det var en god mulighet til å se hvordan redningstjenesten på Island fungerer. Man får et litt annet innblikk når man er der over en lengre periode, enn hvis man er på et kortere besøk, sier Haukeland, som er medlem i Norsk Folkehjelp Follo.

− Utvekslingen var for meg en mulighet for å teste kunnskapen min, sammenligne rutiner og bli kjent med Island, samtidig som jeg får lært mer om søk- og redning fra et annet lands perspektiv, sier Ervik, som er frivillig i Norsk Folkehjelp Haukeland.

Jarle Haukeland
Jarle Haukeland Foto: Selfie

Flittig brukt av det offentlige

De tilbragte hver sin uke i Landmannalaugar, som er en av Islands mest populære turområder. Den store aktiviteten i området gjør at Landsbjörg (den islandske redningstjenesten) har vakt her hele sommeren, og vakttjenesten går på rundgang mellom lag fra hele landet.

Med base på campingplassen, som mange bruker som utgangspunkt for turer i fjellene i området, var de på vakt for turistene 24/7. Her er det langt til nærmeste ambulanse eller politiressurs.

− På Island er redningstjenesten en så innarbeidet og naturlig forlengelse av politiet og ambulansetjenesten. De blir brukt flittig fordi de er nærmeste ressurs ute i fjellet, og det virker som de har stor tillit og kjennskap blant befolkningen, sier Haukeland.

Også Ervik tar med seg noen verdifulle erfaringer tilbake til Norge:

− Det viktigste jeg har med tilbake er et innblikk i hvordan redningstjenesten på Island er organisert. De består av én redningsorganisasjon, med en del elementer som skiller seg fra Norge. Det var særlig lærerikt å kunne sammenligne rutiner for søk og oppdrag generelt, samt å kunne få et innblikk i hvordan et redningslag er bygget opp − med enkeltpersoner med ulik spisskompetanse kombinert med en felles grunnutdanning, forteller han.

Håkon Ervik
Håkon Ervik Foto: Privat

Alarmen går

Landmannalaugar er kun åpen i sommermånedene, og det helt spesielle området tiltrekker seg svært mange i løpet av den korte sesongen.

− De fleste aksjonene vi hadde, var biler som hadde kjørt seg fast i ulike elveleier. På grunn av dårlige veier, utfordrende terreng og stor avstand til hendelsessted ble det mye kjøring, sier Ervik.

− Jeg husker en medisinsk case på campen der en person hadde skadet seg etter et fall på sykkel. Her fikk jeg hentet frem den ekstra kunnskapen jeg har om behandling av skadde pasienter, slik at vi fikk stabilisert henne og etterhvert overført henne til sykehuset.

Jeg vil absolutt anbefale andre å bli med hvis de får muligheten.
— Jarle Haukeland

Anbefaler andre å reise

Begge to vil anbefaler andre folkehjelpere å ta turen hvis anledningen byr seg.

− Jeg vil absolutt anbefale andre å bli med hvis de får muligheten. Det er en nyttig opplevelse å høre mer om hvordan Landsbjörg opplever sin rolle, og hvordan folk oppfatter dem og arbeidet de gjør. Jeg sitter igjen med et veldig godt inntrykk av den islandske redningstjenesten, sier Jarle Haukeland.

− Jeg vil særlig anbefale det for de som har vært i den norske redningstjenesten en stund − jeg kan tenke meg at en del overordnede erfaringer vil være nyttige for de mer erfarne. Ellers er topografien på Island ganske lik den mange søk- og redningsgrupper opererer i her i Norge, slik at er- faringer fra søkene direkte kan overføres til laget ditt hjemme, sier Ervik.

Ifølge Bente Asphaug, daglig leder i FORF, vil utvekslingen fortsette også neste sommer såfremt de får finansiering til prosjektet.

Publisert: 02. august 2018 - 1:04
Oppdatert: 03. juli 2024 - 05:41

Relaterte artikler

Tur i islandsk natur er en opplevelse for livet

Sanitetsungdommer fikk oppleve Island