Nytt vannredningskurs i Norsk Folkehjelp

Vannredning er et nytt satsingsområde i Norsk Folkehjelp.
Vannredning er et nytt satsingsområde i Norsk Folkehjelp. Foto: Hode over vann

I etterkant av Viking Sky-hendelsen i 2019, fikk Norsk Folkehjelp 1 million kroner av rederiet som eier skipet. Gaven går til å gi vannredning et løft i Norsk Folkehjelp.

Av Ronny Frantzen
Publisert: 26. juli 2021 - 5:56
Oppdatert: 03. juli 2024 - 13:33

Mange husker fortsatt godt de dramatiske timene da Viking Sky mistet motorkraften og drev mot land utenfor Hustadvika i mars 2019. Mens redningshelikoptrene gikk i skytteltrafikk for å redde ut de over 1.000 passasjerene, jobbet alle tilgjengelige ressurser i Brynhallen for å ta imot og ta vare på passasjerene som kom i land.

Blant disse ressursene var frivillige fra Norsk Folkehjelp Nesset, som var til stede i Brynhallen helt til situasjonen var avklart og alle var i trygghet.

Forutsetningene fra rederiet, var at midlene skulle brukes til å styrke beredskapen langs norskekysten, og for Norsk Folkehjelps del har det betydd utvikling av et nytt fagkurs for redning i elv og sjø, samt utstyrspakker til de lagene som utdanner mannskaper. Norsk Folkehjelp Nesset har sammen med administrasjonen hatt prosjektansvaret for dette vannredningsløftet.

Vannreddere i Norsk Folkehjelp på kurs hos Hode over vann
Vannreddere i Norsk Folkehjelp på kurs hos Hode over vann Foto: Hode over vann

«Fagkurs elv og sjø»

Arbeidet har resultert i en helt ny utdanningsplan for «Fagkurs elv og sjø», som ferdigstilles i disse dager. Samtidig jobbes det med å utdanne egne instruktører for kurset, som skal kunne undervise og utdanne redningsmannskaper internt i organisasjonen.

Til nå har Norsk Folkehjelp hatt fire deltakere på kurs hos Hode over vann, et firma som er spesialisert på opplæring i vannredning. Disse fire mannskapene har oppnådd å bli godkjent «Elveteknikker» og «Elveoperatør», som det heter på fagspråket. Dette er godkjenninger som i utgangspunktet er et hakk over det nivået mannskapene i Norsk Folkehjelp skal ha, og de har dermed gode forutsetninger for å være instruktører når vår egen utdanningsplan skal settes ut i praksis.

Deltakerne på årets Fagkonferanse Sanitet har også fått med seg at vi også har kjøpt inn nødvendig materiell for å kunne løse oppdrag i og ved vann. Det vil etter hvert bli lyst ut materiellpakker som lokallagene som ønsker å være med på denne vannredningssatsningen, etter hvert kan søke på. Lagene som blir plukket ut, vil få både materiell, kursopplegg og besøk av godkjent instruktør for å gå kurs og trene i eget aksjonsområde.

Norsk Folkehjelp Nesset har, i samarbeid med administrasjonen, hatt ansvaret for å ut- vikle kurset. Fra venstre: Marius Dahl Aasen, Kristoffer Christiansen, Peter Harholt, Kåre Toven, Leif Jahan Monsøy.
Norsk Folkehjelp Nesset har, i samarbeid med administrasjonen, hatt ansvaret for å ut- vikle kurset. Fra venstre: Marius Dahl Aasen, Kristoffer Christiansen, Peter Harholt, Kåre Toven, Leif Jahan Monsøy. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset

Innholdet i kurset

Kursets mål er å videreutdanne søk- og redningsmannskaper for innsats knyttet til vann, elv og sjø. Kurset er på 16 timer og deltagerne skal etter endt kurs kunne gjennomføre søk ved vann, elv og sjø på en sikker og effektiv måte.

For å kunne ta kurset, må følgende kriterier være tilfredsstilt:

  • Du må være over 18 år
  • Du må ha bestått førstehjelpskurs for mannskaper i Norsk Folkehjelp
  • Du må ha bestått nødnettkurs
  • Du må ha bestått søk- og redningskurs
  • Du må være psykisk og fysisk skikket for tjeneste

Kurset omhandler egensikkerhet, kunnskap om utstyr, søksmetodikk og pasienthåndtering knyttet til søk og redning ved vann, elv og sjø. Kurset skal også belyse begrensninger som mannskap bør være bevisst på når det kommer til bevegelige vannmasser i ulike former.

Veien videre

Allerede før sommeren vil vi forhåpentligvis få lyst ut disse kurspakkene, som da inneholder nødvendig materiell for å kunne utruste to redningsmenn og én person til å ivareta ledelse og sikkerhet ved redning i vann. Det må kunne dokumenteres at lokallaget ofte har oppdrag i eller ved sjø, elv og vann.

Det vil etter dette bli gjennomført lokale kurs, og vi ser også på muligheten for en større samling for de aktuelle lokallagene for eksempel i forbindelse med Fag-konferanse Sanitet eller tilsvarende møteplasser.

Søknadsprosess og utvelgelse av aktuelle lag blir styrt av Sentralt Sanitetsutvalg.

Publisert: 26. juli 2021 - 5:56
Oppdatert: 03. juli 2024 - 13:33

Relaterte artikler

– Jeg trives veldig godt i vann, og synes dette er utrolig gøy, sier Julia Myki (til høyre) fra Norsk Folkehjelp Rena. Her er hun sammen med Heidi Søreide Sveen klar til å øve på kasteline.

Vannreddere med sikkerhet øverst på agendaen

Norsk Folkehjelp Arendal viste fram den nye miniubåten under Arendalsuka.

Undervannsdrone gir tryggere søk under vann