Vannreddere med sikkerhet øverst på agendaen

– Jeg trives veldig godt i vann, og synes dette er utrolig gøy, sier Julia Myki (til høyre) fra Norsk Folkehjelp Rena. Her er hun sammen med Heidi Søreide Sveen klar til å øve på kasteline.
– Jeg trives veldig godt i vann, og synes dette er utrolig gøy, sier Julia Myki (til høyre) fra Norsk Folkehjelp Rena. Her er hun sammen med Heidi Søreide Sveen klar til å øve på kasteline. Foto: Ida Kroksæter

Vannredning er et nytt satsingsområde i Norsk Folkehjelp. Denne type beredskap setter skyhøye krav til sikkerhet og kunnskap.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 05. desember 2022 - 1:05
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:50

Under ei bru på Rena står en gjeng med vannredningsinstruktører fra Norsk Folkehjelp. Rundt føttene renner ei elv i tidvis strie strømmer. Litt lenger ned roer vannet seg, men disse redningsmannskapene vet at rolig vann kan være minst like farlig som det fossende.

– Det kan være sterke strømmer i vannet, selv om det ikke synes på oversiden, sier Ronny Frantzen.

Han er rådgiver og fagansvarlig for vannredningssatsingen i Norsk Folkehjelp, og har de siste årene vært med å jobbe fram et fagfelt som er helt nytt i organisasjonen.

Etter Viking Sky-hendelsen i 2019, hvor et cruiseskip nesten gikk på grunn i Hustadvika, fikk Norsk Folkehjelp 1 millioner kroner fra rederiet som eier skipet. Midlene var en takk for innsatsen i forbindelse med evakueringen av passasjerene.

Denne gaven har Norsk Folkehjelp brukt til å lage en utdanningsplan for vannredning, utdannet 20 instruktører, lært opp over 50 mannskaper og kjøpt inn utstyrspakker til 15 lokallag.

I tillegg til sikkerhet og øving på ulike redningsteknikker, sto det sosiale i fokus da den første fagsamlingen for vannredde ble holdt på Rena.
I tillegg til sikkerhet og øving på ulike redningsteknikker, sto det sosiale i fokus da den første fagsamlingen for vannredde ble holdt på Rena. Foto: Ida Kroksæter

Var litt redd

Denne helga er 10 instruktører samlet til sin første fagsamling for å vedlikeholde kunnskapen og bli enda tryggere i vannet.

– Jeg trives veldig godt i vann, og synes dette er utrolig gøy, sier Julia Myki fra Norsk Folkehjelp Rena.

Med seg har de også Heidi Søreide Sveen som prøver seg i vannet med drakt og vannredningsutstyr for første gang.

– Jeg var litt redd på forhånd, men det var bare veldig gøy, forteller hun.

I løpet av helga skal de trene på de mange ulike teknikkene man kan bruke når noen trenger hjelp i vannet: Det å redde noen som sitter fast i bunnen, å redde en som flyter i vannet og å bruke kasteline for å få folk trygt inn til land.

Satsingen på vannredning i Norsk Folkehjelp startet etter en gave fra rederiet etter Viking Sky-hendelsen i 2019.
Satsingen på vannredning i Norsk Folkehjelp startet etter en gave fra rederiet etter Viking Sky-hendelsen i 2019. Foto: Ida Kroksæter

Er veldig interessert

To av de mest erfarne mannskapene denne helgen kommer fra Norsk Folkehjelp Nesset, og har vært sentrale i utarbeideidelsen av opplæringen.

– Det er veldig gøy at vi begynner å se resultatene av det vi har jobbet med. Jeg gjør dette fordi jeg er veldig interessert, og var flere år i Redningsselskapet før jeg ble en del av Norsk Folkehjelp. Jeg synes dette er fryktelige givende, sier Kristoffer Johan Sønderland Christiansen.

– Hva er det viktigste man må tenke på når man er i innsats i eller ved vann?

Det viktigste er sikkerhet. Det står alltid i høysetet når vi operer i eller ved elv og sjø, og er grunnsteinen i opplæringa i lokallagene. I tillegg lærer vi også metodikk og teknikker for redning, evakuering og det generelle søket, sier Christiansen.

Det viktigste er sikkerhet. Det står alltid i høysetet når vi operer i eller ved elv og sjø, og er grunnsteinen i opplæringa i lokallagene.
— Kristoffer Johan Sønderland Christiansen

Mange oppdrag knyttet til vann

Foreløpig er han og kollegaene i Nesset de som har hatt flest oppdrag innen vannredning.

– Etter at vi startet dette prosjektet, ser vi i Nesset at mange av våre oppdrag er knyttet til elv og sjø. Vi har hatt flere oppdrag knyttet til kysten, og vi har vært med å berge husdyr på rømmen på sjøen. I tillegg har vi vært med å løse vanlige oppdrag langs vann, men på en sikrere måte enn tidligere, forteller han.

– Vi leter ikke nødvendigvis etter folk som har falt i elva, men vi kan mistanke om at de befinner seg i nærheten av vann, og så lenge vi oppholder oss ved vann, mener vi at vi må ha denne kompetansen og utstyret for å ivareta egensikkerheten til hvert enkelt mannskap.

Det er ikke for alle å bli vannredder, og langt ifra alle består de krevende kursene som disse instruktørene har vært gjennom.

– Du må være fysisk skikket, og du må kunne svømme godt. Det er en del strøm i elvene som gjør at det er tung aktivitet. Én ting er å ta seg over elva eller svømme i strøm, men du skal kanskje også ha med deg en person. Det kan være veldig tungt, sier Frantzen.

Det er ikke for alle å bli vannredder, og langt ifra alle består de krevende kursene som disse instruktørene har vært gjennom.
Det er ikke for alle å bli vannredder, og langt ifra alle består de krevende kursene som disse instruktørene har vært gjennom. Foto: Ida Kroksæter

Sterke naturkrefter

Sikkerheten står i høysetet gjennom hele helga. Ingen går i vannet uten å si ifra, og «ok»-tegnet som mange kjenner fra dykking skal brukes både før og etter øvelser. Instruktørene har fokus på å lese vannet og operere trygt og effektivt når de er uti.

– Det er mye strøm her. Vi har alltid flere i vannet, nedstrøms sikring og folk på land som følger med så fort noen er i vannet. Det er ikke risikofritt, men når vi kjenner til risikoen har vi mulighet til å gjøre noe med den. Derfor har vi mange sikringstiltak både i utstyret og metodesettet vårt for å gjøre det så trygt som mulig, sier Frantzen.

Han gleder seg over innsatsen i elva på Rena:

– Det er veldig gøy, både å få jobbe med så dedikerte frivillige, og å kjenne på naturens krefter. Vi ser også at det er viktig å få mengdetrening i vannet, sier han.

Disse lagene har mottatt vannredningsuts- tyr og opplæring i forbindelse med den nye opplæringen: Sandnes, Haugaland, Follo, Rena, Jæren, Stavanger, Stjørdal, Ofoten, Hustadvika, Lørenskog, Midt-Troms, Nordreisa, Årdal, Strand og Forsand, Harstad.

Dette er en vannredder utstyrt med
  • Hjelm
  • Redningsvest
  • Tørrdrakt
  • Redningskniv
  • Kuhale
  • Kasteline
  • Hansker og sko
Vis mindre Vis mer
Publisert: 05. desember 2022 - 1:05
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:50

Relaterte artikler

Norsk Folkehjelp Arendal viste fram den nye miniubåten under Arendalsuka.

Undervannsdrone gir tryggere søk under vann