Under ei bru på Rena står en gjeng med vannredningsinstruktører fra Norsk Folkehjelp. Rundt føttene renner ei elv i tidvis strie strømmer. Litt lenger ned roer vannet seg, men disse redningsmannskapene vet at rolig vann kan være minst like farlig som det fossende.
– Det kan være sterke strømmer i vannet, selv om det ikke synes på oversiden, sier Ronny Frantzen.
Han er rådgiver og fagansvarlig for vannredningssatsingen i Norsk Folkehjelp, og har de siste årene vært med å jobbe fram et fagfelt som er helt nytt i organisasjonen.
Etter Viking Sky-hendelsen i 2019, hvor et cruiseskip nesten gikk på grunn i Hustadvika, fikk Norsk Folkehjelp 1 millioner kroner fra rederiet som eier skipet. Midlene var en takk for innsatsen i forbindelse med evakueringen av passasjerene.
Denne gaven har Norsk Folkehjelp brukt til å lage en utdanningsplan for vannredning, utdannet 20 instruktører, lært opp over 50 mannskaper og kjøpt inn utstyrspakker til 15 lokallag.
Var litt redd
Denne helga er 10 instruktører samlet til sin første fagsamling for å vedlikeholde kunnskapen og bli enda tryggere i vannet.
– Jeg trives veldig godt i vann, og synes dette er utrolig gøy, sier Julia Myki fra Norsk Folkehjelp Rena.
Med seg har de også Heidi Søreide Sveen som prøver seg i vannet med drakt og vannredningsutstyr for første gang.
– Jeg var litt redd på forhånd, men det var bare veldig gøy, forteller hun.
I løpet av helga skal de trene på de mange ulike teknikkene man kan bruke når noen trenger hjelp i vannet: Det å redde noen som sitter fast i bunnen, å redde en som flyter i vannet og å bruke kasteline for å få folk trygt inn til land.
Er veldig interessert
To av de mest erfarne mannskapene denne helgen kommer fra Norsk Folkehjelp Nesset, og har vært sentrale i utarbeideidelsen av opplæringen.
– Det er veldig gøy at vi begynner å se resultatene av det vi har jobbet med. Jeg gjør dette fordi jeg er veldig interessert, og var flere år i Redningsselskapet før jeg ble en del av Norsk Folkehjelp. Jeg synes dette er fryktelige givende, sier Kristoffer Johan Sønderland Christiansen.
– Hva er det viktigste man må tenke på når man er i innsats i eller ved vann?
– Det viktigste er sikkerhet. Det står alltid i høysetet når vi operer i eller ved elv og sjø, og er grunnsteinen i opplæringa i lokallagene. I tillegg lærer vi også metodikk og teknikker for redning, evakuering og det generelle søket, sier Christiansen.
Mange oppdrag knyttet til vann
Foreløpig er han og kollegaene i Nesset de som har hatt flest oppdrag innen vannredning.
– Etter at vi startet dette prosjektet, ser vi i Nesset at mange av våre oppdrag er knyttet til elv og sjø. Vi har hatt flere oppdrag knyttet til kysten, og vi har vært med å berge husdyr på rømmen på sjøen. I tillegg har vi vært med å løse vanlige oppdrag langs vann, men på en sikrere måte enn tidligere, forteller han.
– Vi leter ikke nødvendigvis etter folk som har falt i elva, men vi kan mistanke om at de befinner seg i nærheten av vann, og så lenge vi oppholder oss ved vann, mener vi at vi må ha denne kompetansen og utstyret for å ivareta egensikkerheten til hvert enkelt mannskap.
Det er ikke for alle å bli vannredder, og langt ifra alle består de krevende kursene som disse instruktørene har vært gjennom.
– Du må være fysisk skikket, og du må kunne svømme godt. Det er en del strøm i elvene som gjør at det er tung aktivitet. Én ting er å ta seg over elva eller svømme i strøm, men du skal kanskje også ha med deg en person. Det kan være veldig tungt, sier Frantzen.
Sterke naturkrefter
Sikkerheten står i høysetet gjennom hele helga. Ingen går i vannet uten å si ifra, og «ok»-tegnet som mange kjenner fra dykking skal brukes både før og etter øvelser. Instruktørene har fokus på å lese vannet og operere trygt og effektivt når de er uti.
– Det er mye strøm her. Vi har alltid flere i vannet, nedstrøms sikring og folk på land som følger med så fort noen er i vannet. Det er ikke risikofritt, men når vi kjenner til risikoen har vi mulighet til å gjøre noe med den. Derfor har vi mange sikringstiltak både i utstyret og metodesettet vårt for å gjøre det så trygt som mulig, sier Frantzen.
Han gleder seg over innsatsen i elva på Rena:
– Det er veldig gøy, både å få jobbe med så dedikerte frivillige, og å kjenne på naturens krefter. Vi ser også at det er viktig å få mengdetrening i vannet, sier han.
Disse lagene har mottatt vannredningsuts- tyr og opplæring i forbindelse med den nye opplæringen: Sandnes, Haugaland, Follo, Rena, Jæren, Stavanger, Stjørdal, Ofoten, Hustadvika, Lørenskog, Midt-Troms, Nordreisa, Årdal, Strand og Forsand, Harstad.