Nytt støtteverktøy for skredmannskaper

Skredmannskaper i Norsk Folkehjelp har nå et nytt verktøy å støtte seg til i forbindelse med skredaksjoner.
Skredmannskaper i Norsk Folkehjelp har nå et nytt verktøy å støtte seg til i forbindelse med skredaksjoner. Foto: Ida Kroksæter

Under årets IKAR-kongress fikk vi presentert AvaLife, et verktøy som gir beslutningsstøtte for å optimalisere prioritering og overlevelse for skredtatte.

Av Vegard Standahl Olsen
Publisert: 18. september 2020 - 10:52
Oppdatert: 20. mai 2024 - 14:15

Skredekspertene har tatt inn over seg at de første 60 minuttene etter at man blir tatt av et skred er de mest kritiske. Etter dette faller overlevelsessjansen radikalt som følge av kvelningsfare og traumeskader. I løpet av de første 35 minuttene, når det ofte er begrenset med redningsressurser tilgjengelig, dør 70 % av de som er fullstendig begravd. De fleste dør av kvelning.

En skredulykke er en kompleks situasjon som krever effektive søk, effektiv redning og ikke minst tidlig medisinsk behandling. AvaLife er et støtteverktøy som skal bidra til at de livreddende ressursene brukes på de viktigste oppgavene. I praksis er dette et beslutningsverktøy med en integrert del for pasientprotokoll.

Støtteverktøyet ble presentert av Peter Paal, Darryl Macias, Scott McIntosh og Manuel Genswein på årets IKAR-konferanse.

Et flytskjema

AvaLife er utformet som et flytskjema som fås digitalt, eller som kan skrives ut i lommeformat. Det er utviklet versjoner for den profesjonelle brukeren, slik som leger og redningsmenn, men også for vanlige skiløpere.

AvaLife følger normale prosedyrer for gjenopplivning, men hjelper deg som redningsmannskap å prioritere din innsats om situasjonen innebærer flere begravde.

Kort forklart: Om skredulykken innebærer flere skredtatte og den første som blir funnet har vært begravd i mindre enn 60 minutter, skal man gi HLR i inntil seks minutter før man går videre med å søke frem de andre skredtatte.

Seks gylne minutter

Disse gyldne seks minuttene er et resultat av omfattende studier hvor det er blitt forsket på overlevelse ved skredulykker og kombinert dette med en statistisk metode kalt «Bayesianske nettverk» for å komme frem til den tiden man optimalt sett bør bruke på den første som blir funnet i skredet, før man går videre i søksarbeidet.

I mange tilfeller vil vi som organiserte red- ningsmannskaper bruke mer enn 60 minutter på å komme frem til stedet for skredulykken. Forhåpentligvis er den skredtatte allerede lokalisert og gravd frem i god tid før vi kommer.

Dersom den skredtatte blir fremgravd etter mer enn 60 minutter med luftvei som ikke pakket av snø og is, kan hjertestans skyldes nedkjøling og man skal utføre HLR helt frem til sykehuset hvor pasienten kan varmes opp under kontrollerte forhold.

Her er flytskjemaet:

Avalife side1
Avalife side2
Publisert: 18. september 2020 - 10:52
Oppdatert: 20. mai 2024 - 14:15