Norway Cup - en stor førstehjelpsdugnad

Mannskaper fra 14 lokallag var med på årest Norway Cup. Fra venstre: Saboor Arif (Norsk Folkehjelp Asker og Bærum), Kathrine Østbye (Norsk Folkehjelp Lørenskog), Mathias Bjørkholen (Norsk Folkehjelp Rena), Magdalena Sikora og Connie Violet Lindås (Norsk Folkehjelp Oslo).
Mannskaper fra 14 lokallag var med på årest Norway Cup. Fra venstre: Saboor Arif (Norsk Folkehjelp Asker og Bærum), Kathrine Østbye (Norsk Folkehjelp Lørenskog), Mathias Bjørkholen (Norsk Folkehjelp Rena), Magdalena Sikora og Connie Violet Lindås (Norsk Folkehjelp Oslo). Foto: Ida Kroksæter

Over 100 frivillige er med på den største førstehjelpstjenesten Norsk Folkehjelp har i løpet av året.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 01. september 2017 - 3:42
Oppdatert: 09. mai 2024 - 19:22

Norway Cup er ikke bare verdens største fotballturnering for barn og unge, men også ei travel uke for mange av Norsk Folkehjelps mannskaper.

– Man lærer ekstremt mye her, fordi man møter så mange ulike skader, sier Robin Bjerke fra Norsk Folkehjelp Oslo.

Han sitter på post med gode kollegaer fra Lørenskog og Asker og Bærum.

– For meg handler det om å gjøre en forskjell for andre, sier han.

For øyeblikket er det rolig på førstehjelpsposten, men alle vet at det bare er et tidsspørsmål før neste fotballspiller – eller støttespiller – kommer innom teltet for å spørre om hjelp. De fleste skadene er heldigvis mindre alvorlige, som gnagsår, forstuinger og overtråkk.

Jeg har lært mye om pasientbehandling her. Hvis jeg er stresset, stresser jeg også pasienten. Det gjelder å holde seg rolig og snakke med dem for å roe dem ned, sier Saboor Asif fra Norsk Folkehjelp Asker og Bærum.

Weilinn Haugene (Norsk Folkehjelp Lørenskog), Robin Bjerke (Norsk Folkehjelp Oslo), Tone Irene Kroken-Weisten (Norsk Folkehjelp Asker og Bærum).
Weilinn Haugene (Norsk Folkehjelp Lørenskog), Robin Bjerke (Norsk Folkehjelp Oslo), Tone Irene Kroken-Weisten (Norsk Folkehjelp Asker og Bærum). Foto: Ida Kroksæter

1200 skader

Mange av de frivillige sitter ute på førstehjelpspostene ved banene når de er på vakt. I tillegg bemannes ei sykestue hvor de mer alvorlige skadene sendes, som mulige brudd, hodeskader og alvorlige forstuinger.

I løpet av årets turnering behandlet førstehjelperne 1200 skader, og tilbakemeldingene fra ambulansetjenesten og andre samarbeidspartnere har vært gode.

Vi får høre at vi har veldig gode førstehjelpere som gir riktig og god behandling, og det skal vi ta til oss, sier tjenesteleder Frode Hansen.

Elisabeth Jakobsen og Morten Jahr fra Norsk Folkehjelp Oslo.
Elisabeth Jakobsen og Morten Jahr fra Norsk Folkehjelp Oslo. Foto: Ida Kroksæter

En felles dugnad

I løpet av turneringen har han vært leder for 105 frivillige fra 14 forskjellige lokallag.

– Det legges ned en stor innsats i løpet av uka, og det er flott å se at så mange lokallag er representert. Vi ser på dette som en felles dugnad i folkehjelpa, og Oslo er helt avhengig av hjelp fra resten av organisasjonen for å gjennomføre dette år etter år, sier Hansen.

I likhet med mannskapene mener Hansen at Norway Cup er en svært god læringsarena.

– Det er få steder du har den samme intensiteten som førstehjelper. I løpet av ei vakt er det helt sikkert at du får praktisk erfaring med det du har lært på kurs. I tillegg er du i et førstehjelpsmiljø, hvor mannskapene utveksler erfaringer og diskuterer oppfølgingen av de ulike pasientene seg imellom, sier han.

Publisert: 01. september 2017 - 3:42
Oppdatert: 09. mai 2024 - 19:22

Relaterte artikler

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin (til høyre), var blant førstehjelperne som bidro på årets Norway Cup. Her står hun sammen med Sverre Rakkenes (Norsk Folkehjelp Sande og Omegn) og Weilinn Haugene (Norsk Folkehjelp Lørenskog).

− I år reddet vi et liv på sletta

Førstehjelperne på Ekebergsletta måtte trå til under årets kjendiskamp.

50 år på sletta: – Det har blitt en livsstil