Norsk Folkehjelp Stjørdal: Fra nedleggelse til rekordmange aksjoner på to år

Akutthjelperkurs Stjordal 2

På kort tid har Norsk Folkehjelp Stjørdal blitt en viktig beredskapsressurs i Trøndelag.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 20. oktober 2020 - 10:12
Oppdatert: 03. juli 2024 - 14:23

Det er slutten av september og mannskaper fra tre ulike lag er samlet til akutthjelperkurs i Stjørdal. De skal bruke to ettermiddager denne uka på å bli enda bedre på livreddende førstehjelp.

– Effekten av å ha kurs sammen med andre lokallag, er at man blir bedre kjent med hverandre og vet hvor man har hverandre. I tillegg er dette et stort kompetanseløft for flere hos oss som er ferske og akkurat har tatt førstehjelpskurset, sier Andreas Nårstad, som er leder i Norsk Folkehjelp Stjørdal.

Men det er ikke selvsagt at Stjørdal kan invitere til kurs i det hele tatt.

Det var mange som sørget da laget ble lagt ned i 2016. Det var de helt til Nårstad flyttet til byen i 2018, med over ti års erfaring fra Røde Kors og lyst til å bygge opp noe nytt.

Norsk Folkehjelp Stjørdal hadde et fullsatt akutthjelperkurs i høst. Kurset gikk over to kvelder, og deltakere fra Trondheim og Meråker deltok også.
Norsk Folkehjelp Stjørdal hadde et fullsatt akutthjelperkurs i høst. Kurset gikk over to kvelder, og deltakere fra Trondheim og Meråker deltok også. Foto: Ida Kroksæter

Kaffe på Egon

Han fikk tips om å ta kontakt med Per Flekstad, som har over 40 års erfaring som frivillig i Stjørdal og fortsatt lyst til å bidra til beredskapsarbeidet i hjembyen.

– Samme kveld som jeg tok kontakt, møttes vi til kaffe på Egon og begynte å legge planer, sier Nårstad.

I november 2018 ble Norsk Folkehjelp Stjørdal opprettet på ny. Det store målet var et informasjonsmøte i januar.

– Vi fant ut at vi måtte jobbe effektivt med promotering, og at det å betale for promotering på Facebook ga veldig gode resultater. Vi satset på gode bilder og prøvde å bruke sosiale medier på riktig måte. Vi skjønte raskt at gode bilder og litt tekst var det beste. I tillegg lagde vi videoer der vi fortalte om hva vi gjør og hvordan vi jobber, forteller Nårstad.

På denne måten fikk de 30 personer til å møte opp på informasjonsmøtet. 15 av dem meldte seg inn og begynte å ta kurs.

– I dag har vi blitt 25 på alarmlista. Vi jobber fortsatt aktivt med promotering hele tiden, og har som mål å ha et informasjonsmøte i januar hvert år, sier Nårstad.

– Det er utrolig gøy å være med på denne reisen. Det er nesten som å være nyforelsket igjen, ler Per Flekstad, som nå er økonomileder i laget.

Det er utrolig gøy å være med på denne reisen. Det er nesten som å være nyforelsket igjen.
— Per Flekstad

Rekordmange aksjoner

De 25 mannskapene i laget har gjort en formidabel jobb i 2020. Alarmen gikk 28 ganger bare mellom mai og september. Det er en stor økning sammenlignet med 2019, da de hadde 30 aksjoner i løpet av hele året.

Det er spennende å se om det er en varig økning. Det har vært ganske mange leteaksjoner etter demente, men også en stor økning i kategorien økt selvmordsrisiko. I tillegg har det vært både turågere, bærplukkere, jegere og savnede barn, så det har vært et ganske bredt spekter, forteller Andreas Nårstad.

Hvordan greier dere å holde motivasjonen oppe?

– Vi merker på medlemmene at det har vært mange aksjoner nå, og responsen på alarmene har gått noe ned. Det er viktig å hele tiden motivere og være åpen om at vi setter pris på innsatsen. Og så prøver vi å gi noe tilbake i form av kurs og kompetanse så ofte som mulig.

Med munnbind og gode rutiner for hygiene var det mulig å gjennomføre akutthjelperkurs innenfor gjeldende regler i høst.
Med munnbind og gode rutiner for hygiene var det mulig å gjennomføre akutthjelperkurs innenfor gjeldende regler i høst. Foto: Ida Kroksæter

Flere prosjekter under koronakrisen

Laget viste seg også som handlekraftige da koronaviruset kom til Norge. I begynnelsen satt de vakt på Trondheim lufthavn for å informere tilreisende om viruset og lokale tiltak.

– Vi ble også inkludert i kommunens kriseråd. Der hadde vi ukentlige Teams-møter da det sto på som verst. I tillegg har vi hatt ukentlige møter med helsetjenesten i Stjørdal kommune for å være forberedt på å bistå med bemanning på sykehjem i området.

Laget tok også flere initiativ for å dekke opp andre behov som oppsto i lokalsamfunnet.

– Vi fikk støtte til å sette i gang en telefontjeneste, slik at de som satt i karantene kunne få noen å snakke med. I tillegg fikk vi støtte fra Samfunnspolitisk Utvalg til et påskegaveprosjekt. Vi lagde 300 påskegaver til folk som satt alene eller var i karantene i Stjørdal kommune. Det var mange eldre som ikke kunne ha besøk av familien på den tiden. Det var et veldig artig prosjekt å være med på, sier Nårstad.

Vi har utdannet flere nye instruktører og hatt folk på lagelederkurs, så det er mange som tar ansvar og er med og drar lasset.
— Andreas Nårstad

Bedre samspill i Trøndelag

Andreas og Per har vært pådriverne for å få laget opp å gå igjen, men det er flere som bidrar til suksessen:

– Det er mange flere enn oss i laget. Vi har utdannet flere nye instruktører og hatt folk på lagelederkurs, så det er mange som tar ansvar og er med og drar lasset, sier Nårstad.

I tillegg til å være leder i laget, er han også er beredskapsleder i Trøndelag og har et ønske om et tettere samarbeid blant lagene i regionen.

– I dag er deltakere fra både Stjørdal, Meråker og Trondheim på kurs sammen, og det er kjempefint. Jeg ønsker å øke aktivitetsnivået i Trøndelag generelt og få til et bedre samspill mellom lagene her, forteller han.

– Målet mitt er at vi skal utfylle hverandre der vi trenger det. Meråker og Tydal er mye flinkere på fjellredning enn det vi i Stjørdal noen gang kommer til å bli, men jeg håper etter hvert at de kan komme hit og være med på søk når det trengs ekstra ressurser her, og at vi kan reise til dem og bidra med det vi kan for deres fjellredningstjeneste, sier han.

Publisert: 20. oktober 2020 - 10:12
Oppdatert: 03. juli 2024 - 14:23

Relaterte artikler

De frivillige i Norsk Folkehjelp Åmli og Norsk Folkehjelp Arendal trener på realistiske scenarier.

Full utrykning i Agder

Hustadvika 3

Brenner for å bidra