Brenner for å bidra

Hustadvika 3

Flere nye folkehjelp-lag er etablert i etterkant av dramatiske hendelser lokalt. Både i Hustadvika og på Øvre Romerike har nye mannskaper i høst tatt kurs for å kunne være i beredskap før neste krise.

Av Sissel Fantoft
Publisert: 24. november 2021 - 4:35
Oppdatert: 03. juli 2024 - 11:31

Da Viking Sky med 1373 passasjerer var noen få meter fra å gå på grunn i Hustadvika i 2019 var David-Andre Bruun med som frivillig for idrettslaget Bryn, og det var her han hadde sitt første møte med organisasjonen Norsk Folkehjelp.

Han ble imponert over jobben som ble lagt ned av den frivillige redningstjenesten, der blant annet Norsk Folkehjelp Nesset og Norsk Folkehjelp Nordmøre var veldig synlige og tilstede under hele hendelsen.

David-Andre Bruun er en familiefar som til daglig jobber som bilselger for Slatlem i Molde, og er bosatt i Hustadvika. I etterkant av hendelsen med Viking Sky tenkte han ofte over at Hustadvika er et lite sted med lite beredskapsressurser når det kommer til søk og redning, utover det brannvesenet kan tilby.

David-Andre Bruun (til venstre) trener på bårebæring sammen med resten av laget.
David-Andre Bruun (til venstre) trener på bårebæring sammen med resten av laget. Foto: Norsk Folkehjelp Hustadvika

Fikk hjelp av nabolag

Da også hurtigruteskipet MS Kong Harald fikk motorproblemer utenfor Hustadvika 24. august i år, satte David i gang arbeidet med å få på beina en operativ gruppe i området. Han tok da kontakt med frivillige i Nesset for å få råd og veiledning rundt oppstart av et nytt lag. Han forteller at veien videre derfra gikk til stifting av interimsstyre, organisering av oppstartsmøte og godkjenning i organisasjonsutvalget.

Interimsstyret besto av en gjeng med ildsjeler som virkelig brenner for å få i gang en gruppe, og de gjorde en god jobb med å arrangere informasjonsmøte, få følgere i sosiale medier og bli sett i lokalmiljøet. Som et resultat av dette, ble det i løpet av kort tid etablert en aktiv gruppe på 10-15 personer.

– Hustadvika er et utsatt sted med flere høye fjell som det ofte er turister på, og her er det flere redningsaksjoner i året. Hustadvika er også en kystkommune med mange badestrender, kitere og båtliv. Vi vil derfor ha fokus på fjord og fjell, i tillegg til søk etter savnede personer, sier Bruun.

Kjapt på beina

Laget fikk tildelt oppstartspakke som inneholder et minimum av utstyr for å bli operative, og søker fortløpende om penger til å kjøpe seg utstyret de trenger. I tillegg søkte de om reiseinstruktør for å gjennomføre kursene de trengte for å bli godkjente mannskaper.

Førstehjelpskurs for mannskaper i Norsk Folkehjelp ble i oktober gjennomført med 11 deltagere. Gjennom helgen var det en god blanding av teori og praksis, og deltakerne syntes var morsomt å se at teori og praksis henger sammen når de begynte å trene på det de hadde lært. Gruppa fikk også tid til å bli kjent og lære seg å fungere sammen.

Jeg gleder meg til tiden framover og skal bruke den til å gjøre Norsk Folkehjelp Hustadvika kjent i lokalmiljøet
— David-Andre Bruun

Alarmen gikk

Det viste seg raskt at det er behov for ressurser i området, for allerede søndag morgen før kursstart går alarmen og det er en leteaksjon i Hustadvika. Situasjonen ble raskt avklart, men det ble en realitetsorientering for flere at de snart skal være en lokal redningsressurs.

Allerede helgen etter var noen av deltagerne fra førstehjelpskurset på plass da Norsk Folkehjelp Nesset arrangerte søk- og redningskurs. Dette er det siste kurset som kreves av mannskapene før de er operative, i tillegg til Nødnett-kurs.

Løfter beredskapen i Møre og Romsdal Beredskapsleder i Møre og Romsdal, Rune Toven, har fulgt laget tett i oppstartfasen.

– Et lag i Hustadvika er et kjempestort løft for den totale beredskapen i Møre og Romsdal. De vil kunne bidra på leteaksjoner også andre steder enn bare i egen kommune, sier han.

– Jeg gleder meg til tiden framover og skal bruke den til å gjøre Norsk Folkehjelp Hustadvika kjent i lokalmiljøet, sier David-Andre Bruun.

Flere medlemmer fra Norsk Folkehjelp Øvre Romerike deltok på søk- og redningskurs på Rena i høst.
Flere medlemmer fra Norsk Folkehjelp Øvre Romerike deltok på søk- og redningskurs på Rena i høst. Foto: Norsk Folkehjelp Rena

Utfordrende oppstart

Hans Jørgen Strand bor i Eidsvoll, og ønsket å engasjere seg i frivillig redningsarbeid etter leirskredet på Gjerdrum natt til nyttårsaften 2020.

– Jeg satt på sidelinja og følte på håpløsheten. Jeg kjente at jeg ønsker å bidra når mennesker er i nød, så jeg gjorde noen undersøkelser på nett og landet på Norsk Folkehjelp. Det er en organisasjon som passer meg godt fordi den er opptatt av søk og redning, forteller han.

Norsk Folkehjelp hadde tilfeldigvis allerede planer om å starte et nytt lokallag på Øvre Romerike, siden det ikke fantes noe lag mellom Lørenskog og Hamar. Hans Jørgen Strand og to andre som deltok på et informasjonsmøte takket ja til å starte det nye laget med Strand som leder. Laget ble formelt etablert i mars.

– Det har vært utfordrende å starte et nytt lag under koronapandemien, men foreløpig har vi 18 medlemmer, hvorav fem er aktive.

Noen av oss har kurs i førstehjelp fra før, og vi satser på å få sendt flere på kurs etter hvert, sier han.


Jeg har alltid likt å bidra, og når du får en slik hendelse så tett på, blir det veldig dramatisk.
— Hans Jørgen Strand

Sterk dugnadsånd

Hans Jørgen Strand har engasjert seg i frivillig arbeid tidligere, men det var Gjerdrum-katastrofen som sendte ham i retning av søk og redning.

– Jeg har alltid likt å bidra, og når du får en slik hendelse så tett på, blir det veldig dramatisk. Jeg kjenner flere som deltok i redningsarbeidet, og jeg følte på at jeg bare satt hjemme mens de sto midt oppe i katastrofen, sier han.

– Dugnadsånden i Norge er veldig sterk når hendelser oppstår, men det er ikke så lett å bidra som privatperson. Gjennom Norsk Folkehjelp er det frivillige arbeidet satt i system, legger han til.

Jobber med lokaler og kjøretøy

Planen for Norsk Folkehjelp Øvre Romerike framover er først og fremst å bygge opp en gruppe med godkjente mannskaper som kan få fotfeste i regionen og etablere kontakt med nødetater og andre frivillige organisasjoner i området.

– Vi jobber også med å få på plass kjøretøy og annet utstyr, og med å profilere oss slik at de som bor her i området vet at vi finnes, sier han.

Foreløpig har lokallaget hatt sine møter enten hjemme hos Strand eller på Nebbenes kro.

– Vi har fått noen innspill til lokaler som kan være aktuelle for oss, men foreløpig har vi prioritert å få på plass det vi trenger for å kunne delta i søk- og redningsaksjoner. På lengre sikt må vi ha vårt eget lokale. Det er mye utstyr som skal lagres, så da er det greit å ha et depot, sier Hans Jørgen Strand.

Publisert: 24. november 2021 - 4:35
Oppdatert: 03. juli 2024 - 11:31