Lærerik actionhelg for Sanitetsungdom

Evakuering av pasient var blant det ungdommene trente på i løpet av actionhelgen.
Evakuering av pasient var blant det ungdommene trente på i løpet av actionhelgen. Foto: Ida Kroksæter

En helg midt i november samlet Sanitetsungdom fra hele landet seg for å trene på førstehjelp på Pionérhytta på Rena.

Av Benedicte Wiig
Publisert: 21. november 2022 - 2:07
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:41

Rena viste seg fra sin beste side; etter uker med grått og vått vær, hang høstsolen lavt på himmelen og satte en perfekt ramme for en helg fylt med action, førstehjelpstrening og mye moro.

Fokus på faglig utvikling

Etter å ha hatt friluftsliv som en av grunnpilarene i Sanitetsungdom i mange år, er det nå besluttet å gå i en mer faglig retning med fokus på trening og utvikling. Som et ledd i denne satsningen skal ungdommene ha en samling både på våren og på høsten, i tillegg til sommercampen, forteller Berk Bitmez, leder av Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet (SUS).

– Actionhelgen er et steg i retning av å styrke ungdommene våre innenfor førstehjelp- og redningsfaget, samtidig som vi har det veldig gøy og utvikler vennskap, utdyper han.

Una Munkvold har bandasjert markør Beate Liberg.
Una Munkvold har bandasjert markør Beate Liberg. Foto: Ida Kroksæter

Ungdom fra hele landet til Rena

Helgen samlet ungdom fra hele landet, og både gamle og nye fjes deltok. Når det er snakk om så god geografisk spredning, og man kun har en helg til rådighet er det praktisk med et sted er lett å nå, som Rena. Samtidig består lokallaget her av en utrolig imøtekommende og hjelpsom gjeng som gladelig bistod med alt fra kjøkkentjeneste, til ambulansepersonell og dyktige instruktører.

Som frivillig møter du ofte pasienter i en sårbar situasjon. Det å trene til stoffet sitter, er viktig.
— Beate Liberg

Mengdetrening og mestringsfølelse

Med 18 spente deltagere samlet på hytta, gikk første øvelsesalarm etter kun få timer. Det var jo tross alt actionhelg! At mengdetrening fører til mestringsfølelse la føringer for øvelsene i helgen, og grunnprinsipper som primærundersøkelse og HLR ble vektlagt.

En helg som dette skaper trygghet, forklarer Beate Liberg, 1. nestleder i SUS:

– Når vi trener på denne måten blir vi tryggere og flinkere på det vi driver med. Som frivillig møter du ofte pasienter i en sårbar situasjon. Det å trene til stoffet sitter, er viktig. Ikke bare for pasientens del, men også for vår egen del, sier hun.

Det var derfor godt å høre at de fleste av ungdommer kunne fortelle at de følte seg tryggere på seg selv og rollen sin da søndagen kom.

William Utbjoa Pettersen har fått ansvar for å passe på at markør Beate har frie luftveier.
William Utbjoa Pettersen har fått ansvar for å passe på at markør Beate har frie luftveier. Foto: Ida Kroksæter

Klare tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene fra ungdommene var klare; det var lange avskjeder, gode klemmer og allsang på bussen hjem. Samtidig ble det gitt beskjed om at man kunne sørge for at det ble satt av en langhelg neste gang, sånn at man fikk enda mer tid sammen.

– En helg fylt med masse action, lærdom, og ikke minst mye sosialt, summerer Dominik Wnuk, 2. nestleder i SUS før han avslutter:

– Ungdommene er svært flinke og tar seg god tid til å lære. Jeg ser potensiale i alle disse ungdommene, og om alt fra noen måneder til noen år kommer disse til å være flotte mannskap.

Publisert: 21. november 2022 - 2:07
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:41

Relaterte artikler

For første gang inviterte Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet til fagsamling med fokus på vinterfjellet

Sanitetsungdom trente redning på vinterfjellet

Bilder tatt i etterkant av brannen, sier mye om hvor dramatisk det var i den lille hytta. Bildene ble i etterkant av hendelsen frigitt av politiet.

Lucas reagerte instinktivt da hytta tok fyr