Klepp legevakt blir også varslet, og sender to sykepleiere sammen med vår «first responder»-bil. Meldingen er dramatisk, det meldes om ni skadde personer.
Denne gangen er det heldigvis bare en øvelse, men for mannskapene som deltar virker det mer enn ekte nok.
Egensikkerhet og hypotermi
Når første bil ankommer skadestedet finner de raskt to biler på et jorde, med en tredje bil liggende på siden oppå disse. Én av bilene brenner, og brannvesenet setter raskt i gang med slukking. Med sikret skadested kan førstehjelpere og helsepersonell rykke inn, og det blir raskt iverksatt en større operasjon for å få alle de skadde ut av kjøretøyene og gi dem livreddende behandling på stedet.
Pasientene blir deretter sendt i ambulanser til «akuttmottaket» på Norsk Folkehjelp Jærens hus, hvor de blir mottatt av en sykepleier som får en kort overleveringsrapport før ambulansen må tilbake til ulykkesstedet igjen. Idet alle pasientene er fraktet bort fra skadestedet melder politiet om at en av de involverte skal ha stukket av, og det blir iverksatt en leteaksjon. Personen blir funnet sterkt nedkjølt etter en halvtimes intens leting.
Populær øvelse
På Norsk Folkehjelp Jærens ambulansekurs har vi de siste årene hatt en større bilulykke som en av avslutnings-casene på kurset. Det første året var Klepp brannvesen med som deltakere med én brannbil. Året etter ønsket vi å gjøre øvelsen enda større, og vi involverte brannvesenet fra både Bryne og Klepp, i tillegg til politiet.
Sist vi hadde en lignede øvelse var scenariet at en lastebil hadde veltet over en syklist, i tillegg til at to biler hadde kollidert med hverandre. Scenariet var så realistisk at brannvesenet idet de ankom stedet ble usikker på om lastebilen var en del av øvelsen, eller om den faktisk hadde prøvd å svinge unna øvelsen og tippet over. Lastebilen var også merket med farlig gods, noe som ga brannvesenet og oss andre et ekstra øvingsmoment som fort også kan være en reell utfordring.
Alle mannskapene som deltok på denne øvelsen er utdannet ambulansemannskap i Norsk Folkehjelp, og selv om mange har flere års fartstid i organisasjonen er tilbakemeldingen at dette er en nyttig øvelse. Vi øver under så realistiske forhold som mulig, og mannskapene må takle alt fra lavt blodsukker til halspulsåreblødninger.
Realistiske scenarier
For oss i Jæren er dette scenarier vi fort kan møte i forbindelse med beredskapen på vaktstasjonen i Solheimsdalen i Sirdal, hvor vi er stasjonert i vinterhalvåret. Her er det langt til nærmeste ambulanse, og vi er ofte første ressurs på stedet frem til det offentlige kommer. I vinter ble vi kalt ut på 18 ambulanseoppdrag i Sirdal.
En av de mest dramatiske alarmene i vinter var da vi som nærmeste ressurs ble kalt ut sammen med Røde Kors til en bilulykke hvor det ble meldt om 15 skadde. I dette tilfellet var meldingen heldigvis mer alvorlig en situasjonen, men i slike tilfeller er denne treningen svært nyttig. Dersom vi havner i samme situasjon igjen, vil vi nå være enda bedre rustet.