Bygger samhold og kunnnskap i skogen

Ovelseshelg Follo 2
Foto: Ida Kroksæter

Norsk Folkehjelp Follo brukte i høst en hel helg på å trene på akutt førstehjelp. Bare noen dager etter, går alarmen. Det blir en aksjon på liv og død.

Av Sissel Fantoft
Publisert: 05. november 2018 - 3:31
Oppdatert: 26. desember 2024 - 15:45

Det ligger et lett duskregn i lufta når Norsk Folkehjelp Follos redningsbil snirkler seg oppover en skogsvei dypt inne i Sørskogen i Nittedal. Målet er Lillomarkskapellet, et kapell og overnattingssted som laget har leid. 12 medlemmer har satt av helgen til intens trening på situasjoner de risikerer å møte i virkeligheten.

– Utbyttet av slike øvingshelger er todelt: Vi får trent på og repetert mange scenarier, og samtidig har det en sosial funksjon. Når vi rykker ut på søk- og redningsaksjoner skal vi fungere faglig, men også som et team. Derfor er det en stor fordel at vi kjenner hverandre godt, sier Erlend Aarsæther, som koordinerer de ulike øvelsene denne helgen.

– Jeg har holdt på med dette lenge, og ser at det er stor forskjell på om man opererer med nye folk eller noen som har jobbet sammen lenge. De som kjenner hverandre godt har felles mentale modeller og forventninger. Hvis du vet hva du skal gjøre er du mer komfortabel med å gå inn i situasjoner som de fleste ville syntes var ubekvemme, sier han.

Ovelseshelg Follo 4
Foto: Ida Kroksæter

Taktisk og metodisk

Temaet for øvingshelgen er akutt førstehjelp, og deltakerne øver blant annet på å stanse større blødninger, alvorlige hypotermitilfeller, traumebehandling og bruk av hjertestarter.Vi forsøker å lage caser som er så like det vi kan oppleve i virkeligheten som mulig. Når det virkelig gjelder har vi ikke tid til å nøle, da må vi vite hva vi skal gjøre, sier Aarsæther.

– Vi vet at vår innsats kan utgjøre forskjellen mellom liv og død
— Erlend Aarsæther

Alarmen går

I 2017 rykket laget ut på 37 aksjoner, og hittil i år er tallet oppe i 40. Bare i år har de deltatt i en håndfull aksjoner hvor de har funnet personer som har vært døde. Andre ganger er det like før.

– Vi vet at vår innsats kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. Treningen vi får her er helt uvurderlig, den gjør at vi vet hvilke situasjoner vi kan risikere å møte, og at vi stuper rett inn uten å nøle når vi får en dramatisk melding, sier Erlend Aarsæther.

Bare dager etter denne treningshelgen rykker laget ut på nok en leteaksjon. Savnede blir funnet i terrenget, sterkt nedkjølt. Nok en gang viser det seg at realistisk trening kan bli avgjørende for utfallet.

– Her står vi plutselig i en ekte situasjon med en pasient som er kritisk skadd. Da betyr det enormt mye at alle vet hva de skal gjøre, hvordan utstyret fungerer og at man er trygg i rollen. Den dagen kunne fort utfallet blitt et helt annet, hvis det ikke var for godt trente mannskaper med høy kompetanse, sier Aarsæther.

Slik ble treningshelgen finansiert

Treningshelgen er i likhet med det meste av lagets utstyr finansiert gjennom midler fra ulike stiftelser. Denne helgen er for eksempel finansiert av Extrastiftelsen.

– Vi har en fast rutine på å søke støtte fra Extrastiftelsen, som deles ut to ganger i året. Det er enkle søknader som fylles ut raskt, og vi sender gjerne inn tre stykker hver gang. Det er viktig å ikke bare søke om støtte til utstyr, men også til ulike aktiviteter som denne øvingshelgen, forteller Harald Wisløff, som skriver mange av lagets søknader.

Han anbefaler alle lag å skaffe seg en oversikt over hvilke steder det er mulig å søke støtte fra, og bruke tid på søknadsskrivingen.

Vis mindre Vis mer
Publisert: 05. november 2018 - 3:31
Oppdatert: 26. desember 2024 - 15:45

Relaterte artikler

Samvirkeøvelsen på Jæren, der frivillige ambulanseperonsell fra Norsk Folkehjelp trener sammen med helsetjenesten, politi og brannvesen, er lærerik for alle som deltar.

Livsviktig førstehjelpstrening på Jæren

– Det å kunne bli betre saman under trygge forhold er viktig for at samhandlinga under aksjonar skal kunne bli så god som mogleg, seier Geir Nilsen, styreleiar i Moelv.

Fullskala samvirkeøving på Moelv