Leteaksjonen som rystet Sørøya

Tåka på Sørøya gjorde letearbeidetMannskaper under leteaksjonen. – Vi har lært mye av denne aksjonen, sier Kim-Are Walsø, leder i Norsk Folkehjelp Hasvik. vanskelig i løpet av de døgnene leteaksjonen pågikk.
Mannskaper under leteaksjonen. – Vi har lært mye av denne aksjonen, sier Kim-Are Walsø, leder i Norsk Folkehjelp Hasvik. Foto: Norsk Folkehjelp Hasvik

Når 57 år gamle Erna går seg bort i tåka på Sørøya, rykker Norsk Folkehjelp Hasvik ut på sin første store leteaksjon noensinne.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 01. november 2017 - 12:40
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:29

Det blir en leteaksjon ingen av dem kommer til å glemme.

Erna Soo-Ryun Hunsdal Kristensen er på tur med to venninner når hun bestemte seg for å snu på grunn av en vond fot. Men i den tykke tåka som ligger over Sørøya denne kvelden, mister hun stien.

Alarmen går natt til søndag, og Hasvik-mannskapene rykker ut umiddelbart. Både helikoptre og frivillige strømmer til øya fra fastlandet for å delta. Norsk Folkehjelp Nordreisa kommer også for å hjelpe naboen i nord. I løpet av de neste dagene er hundrevis av mennesker i aksjon for å finne den savnede kvinnen.


Tåka på Sørøya gjorde letearbeidet vanskelig i løpet av de døgnene leteaksjonen pågikk.
Tåka på Sørøya gjorde letearbeidet vanskelig i løpet av de døgnene leteaksjonen pågikk. Foto: Norsk Folkehjelp Hasvik

Fra de første mannskapene møter opp klokka 01.30 natt til søndag, går søket kontinuerlig fram til hun blir funnet. Helikopter søker så lenge det er dagslys og mannskaper søker så lenge de orker, alle med håp om å finne Erna i live. Nyheten om leteaksjonen og den store innsatsen sprer seg ikke bare i lokale medier, men vekker også interesse i resten av landet.

Tirdag ettermiddag, to og et halvt døgn senere, skimter en redningsmann på et Sea King-helikopter noe i en bratt skrent flere kilometer fra der hun forlot vennene sine. Her blir Erna funnet omkommet.

Det er en tøff opplevelse for et lite lokalsamfunn hvor slike hendelser heldigvis er en sjeldenhet.

– Vi har lært mye av denne aksjonen, sier Kim-Are Walsø, leder i Norsk Folkehjelp Hasvik.

Sørøya
  • Norges fjerde største øy etter areal
  • Norges største øy uten fastlandsforbindelse
  • Ligger i Vest-Finnmark
  • Høyeste fjelltopp er 659 meter over havet
  • Hasvik kommune ligger på den vestlige delen av øya og har 1.050 innbyggere
Vis mindre Vis mer

Ros fra ordføreren

Det er litt senere på høsten, og inntrykkene og erfaringene fra den store aksjonen har fått synke inn. Når de møtes for å oppsummere innsatsen, kommer også ordføreren innom. Det er mange å takke etter en slik aksjon, men Norsk Folkehjelp Hasvik fortjener en spesiell takk, mener ordføreren.

– Som øy er vi sårbare i slike kriser, men jeg føler meg trygg med dere her. Dere er vår viktigste støttespiller i det sivile. Vi har lært mye av denne krisen, og vi fikk se ressurspersoner vi ikke visste vi hadde. Dere fortjener å roses til himmels, sier Eva Danielsen Husby til mannskapene.

Det er tette bånd mellom Norsk Folkehjelp og kommunen i Hasvik, men mange har først nå fått øynene opp for en ressurs de ikke visste de hadde i lokalsamfunnet. Etter aksjonen får Norsk Folkehjelp Hasvik 30 nye medlemmer som ønsker å være en del av den lokale redningstjenesten.

– Vi trenger alle som vil bidra. Vi vet at dette vil skje igjen, sier Walsø.

Vi trenger alle som vil bidra. Vi vet at dette vil skje igjen
— Kim-Are Walsø

Økende turisme

Etter at lokallaget ble startet i 2014 har de vokst jevnt og trutt, og i dag er 64 av de 1.050 innbyggerne i Hasvik aktive medlemmer i folkehjelpa.

Historien til lokallaget startet med en ulykke på fjellet ved Skaidi i 2011, hvor en gruppe ungdommer på scootertur ble overrasket av en storm. Bare seks av ni overlevde.

– Vi tenkte «hva hvis noe slikt skjer med våre barn?» Da må vi kunne redde dem, sier nestleder i Norsk Folkehjelp Hasvik, Arve Nilsen.

Siden den gang er laget blitt operativt med nødvendig utstyr og godkjente redningsmannskaper. I tillegg til høstens leteaksjon, har de også vært på et henteoppdrag.

Men det alle i Hasvik vet, er at de bor i en region der turismen har økt kraftig de siste årene; økningen i antall tilreisende er større i Nord-Norge enn i resten av landet, og i Finnmark har antall overnattingsdøgn steget fra rundt 250.000 i 2008, til rett i underkant av 450.000 i 2016.

Det er lenge mellom aksjonene på Sørøya, og trening er derfor en viktig del aktiviteten for mannskapene i Hasvik.
Det er lenge mellom aksjonene på Sørøya, og trening er derfor en viktig del aktiviteten for mannskapene i Hasvik. Foto: Ida Kroksæter

Venter på neste aksjon

På Sørøya er det blitt laget en større tursti med gapahuker som går tvers over øya. På sommers tid kommer turister for å oppleve naturen på «den grønne øya» og havfiske. På vinteren er scooterkjøring populært, spesielt blant ungdommen.

– Vi som bor her, kjenner øya godt og vet at været kan skifte i løpet av bare fem minutter. Turister med begrenset lokalkunnskap vil kanskje ikke være like godt forberedt, sier Nilsen.

– Politiet sier at vi kan forvente flere aksjoner, så det må vi bare forberede oss på, sier Walsø.

Han er også beredskapsansvarlig i Hasvik kommune, og vet at den lokal redningsressursen han selv er en del av er svært viktig.

– Kommunens beredskapsplan er på 90 sider. Vi må ha beredskap for alt. Hvis noe skulle skje, må vi regne med at det går minst fire timer før vi får hjelp fra fastlandet, sier han.

Publisert: 01. november 2017 - 12:40
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:29

Relaterte artikler

Mannskaper fra Nordreisa og Kvænangen, samt medlemmer fra nyopprettede Arnøya, møtte opp da Norsk Folkehjelp Hasvik inviterte til øvelseshelg på Sørøya i høst. − Våre medlemmer både lærte mye og fikk mye inspirasjon den helga, sier Bengt Simonsen, leder i Norsk Folkehjelp Arnøya.

Bygger ny beredskap i nord

Raymond Sæther er Norsk Folkehjelp Hasviks første operative leder. Her er han i aksjon på operativ leder-kurset på Kongsvinger i vår

Rett i aksjon etter sentrale kurs