Landsmøtet: Sammen setter vi kursen videre for Norsk Folkehjelp

Landsmøte i Norsk Folkehjelp
Landsmøte i Norsk Folkehjelp Foto: Ida Kroksæter

I august 2019 avholdes neste landsmøte på Gardermoen. Vi håper å se (og høre) mange sanitetsengasjerte medlemmer der, og ikke minst håper vi på en levende debatt i lokallag og regioner i forkant.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 09. oktober 2018 - 3:59
Oppdatert: 22. november 2024 - 08:01

Hvorfor engasjere seg i landsmøtet?

Landsmøtet er medlemmenes største mulighet til å påvirke hva Norsk Folkehjelp skal være, hva vi skal gjøre og hvordan vi skal gjøre det. Landsmøtet avholdes hvert fjerde år og er organisasjonens høyeste myndighet. Bestemmelsene som gjøres her, vil være gjeldende for hele organisasjonen og gir føringer for arbeidet til styret og administrasjonen. Dersom du har en sak du brenner for, en endring du ønsker gjennomført eller prioriteringer du gjerne skulle ha endret, så bør du gjøre din stemme hørt på landsmøtet.

Hva skjer på landsmøtet?

Landsmøtet har noen faste poster på dagsorden, med mulighet for å komme med innspill og forslag:

Prinsipprogrammet

Dette er styringsdokumentet som sier hvem vi er og hva vi gjør. Det gir grunnlag for alt arbeid i organisasjonen, både nasjonalt og internasjonalt. Det gir tradisjonelt sett ikke føringer for prioriteringer mellom fagområder eller satsninger.

Vedtekter

Disse beskriver hvordan vi er organisert. De skal være et verktøy for organisasjonen i daglig drift, men også beskrive hvordan vi forholder oss i mer ekstraordinære situasjoner.

Overordnede prioriteringer

Gjennom dette dokumentet gir landsmøtet føringer for hvilke satsninger som skal særlig prioriteres i kommende periode. Dette skal gjenspeiles i strategier, handlings- planer og ikke minst i resultatene de neste årene.

Valg

Her velges hvem som skal styre organisasjonen de neste fire årene. En del av plassene i styret velges i andre beslutningsfora, men det er sentrale og viktige verv som er på valg på landsmøtet.

Innkomne forslag

Dersom du har et forslag til organisasjonen som ikke faller naturlig under de nevnte dokumentene er det likevel mulighet til å sende dette til behandling på landsmøtet.

Hvordan går jeg frem for å engasjere meg?

Engasjement på alle nivåer er avgjørende for et godt landsmøte, ikke minst for å sikre god forankring av vedtakene som blir gjort. Det er altså mange mulige innfallsvinkler for å engasjere seg, og slett ikke alle innebærer å stå på en talerstol foran en fullsatt sal.

Det første du må gjøre for å engasjere deg, er å delta på lokallagets årsmøte. Alle innspill og forslag til landsmøtet skal være organisatorisk forankret. Det betyr at forslaget må være vedtatt på årsmøte/ representantskapsmøte i et av organisasjonsleddene, og at det ikke er mulighet for enkeltmedlemmer til å sende inn forslag på vegne av seg selv. På årsmøtet har du mulighet til å påvirke innspillene som sendes inn, og dette er en viktig mulighet for lokallaget til å drøfte overordnede spørsmål for organisasjonen.

Lokallag og regioner sender delegater til landsmøtet, og antall delegater fra lokallaget er avhengig av antall medlemmer. Dersom du ønsker å bli delegat, må du bli valgt på årsmøtet noe som forutsetter at du har betalt medlemsavgiften din innen 31. januar.

Hvis du skulle være så heldig at du blir valgt som delegat, vil du få tilsendt sakspapirer med styrets innstilling senest fire uker før landsmøtet, altså i juli. Da er det viktig å forberede seg godt, sette seg inn i dokumentene og drøfte sakene med lokallaget og andre delegater. Styrets innstilling inkluderer ikke nødvendigvis alle forslag og innspill, og da er det viktig å ta stilling til om man likevel vil opprettholde forslaget. Planlegg gjerne innlegg med dertil hørende argumentasjon i god tid. Støtte og gode forberedelser gjør at det blir både mer morsomt og mindre skummelt når du møter opp på Gardermoen i august.

Hva må lokallaget huske på?

For å sikre god forankring og at landsmøtet skal bli så effektivt som mulig, er det viktig med en ryddig prosess i forkant. Med det følger det en del tidsfrister man må forholde seg til. Innen kort tid vil lokallaget motta styrets innstilling til landsmøtedokumenter.

Disse vil være et naturlig utgangspunkt for diskusjon og drøfting på årsmøtene lokalt og regionalt.

På bakgrunn av forslagene som kommer inn, vil styret utarbeide en ny innstilling som sendes ut senest fire uker før landsmøtet. Det er kun forslag som er sendt inn innen tre måneder før landsmøtet som kan opp- rettholdes, det er altså ikke anledning til å komme med helt nye forslag på selve landsmøtet.

Her en liten huskeliste for lokallagsstyret

  • Minn alle medlemmer på å betale medlemskontingent innen 31. januar – særlig de som er aktuelle som delegater
  • Avhold årsmøte innen utgangen av februar, og husk å behandle og protokollføre:
    • Saker til landsmøtet
    • Valg av delegater med vararepresen- tanter til landsmøtet
    • Under budsjett legge inn midler til landsmøtedeltakelse for delegatene
  • Send inn alle forslag og meld inn landsmøtedelegatene til styret senest 23. mai.

Viktig!

Landsmøtet er ikke bare en viktig arena – det er også gøy, spennende, hektisk og sosialt. Dersom frister, regler og formalia kan virke litt skremmende, er det lov å få tips av erfarne fjellfolk. Sentralt Sanitetsutvalg skal også gjøre sitt beste for å veilede og skape engasjement frem mot et spennende og vellykket landsmøte i 2019.

Publisert: 09. oktober 2018 - 3:59
Oppdatert: 22. november 2024 - 08:01

Relaterte artikler

Landsmote

Landsmøtevettreglene

Vegard Eidissen Lindbæk gratuleres med blomster på landsmøtet.

Sanitetens nye leder om utfordringene for landsmøteperioden