Han legger dermed et betydelig press på seg selv og resten av utvalget som nå skal lede saniteten mot videre vekst og utvikling.
– Men først: Hvordan blir det å ta over som leder etter Live Kummen?
– Det er det spørsmålet jeg får mest. Hun og resten av Sentralt Sanitetsutvalg (SSU) har gjort en formidabel jobb for saniteten, men det betyr også at de har bygd opp noe som man kan bygge videre på. Vi trengte en leder til å stå i fronten da hun kom inn, og det har hun gjort. Jeg kommer ikke til å bli en ny Live, det håper jeg ingen forventer av meg, sier Eidissen Lindbæk.
– Jeg har lyst til å være med og videreutvikle saniteten, både faglig og organisatorisk. Folkehjelpa har vært hobbyen og en stor del av livet mitt i mange år, og det som skjer på nasjonalt plan har også interessert meg.
Erfarent SSU
Den nye lederen trekker fram det sterke faglige fokuset som har stått helt sentralt i utviklingen de siste årene.
– Den faglige profilen vår har utviklet seg voldsomt og fått et mye større fokus. Dette er noe vi må fortsette med, og e-læring kommer til å spille en stor rolle i årene som kommer. I en moderne faglig profil vil det være enda enklere å kjøre kurs. Vi får høre fra instruktører at dette er krevende og tar mye tid. Vi må møte det på et vis, og da blir e-læring viktig.
Med seg i det nye utvalget har Eidissen Lindbæk to erfarne menn som også satt i SSU i forrige periode: Peter Harholt (andre nestleder) og Roger Bjerknes (vara). Ny første nestleder er Monica Nervik, mens Tea Næss blir representant fra SUS og Kathrine Østbye er nytt varamedlem.
Ærefrykt
Eidissen Lindbæk kommer opprinnelig fra Tromsø og meldte seg inn i Folkehjelpa i 2007. Siden har han flyttet til Finnsnes hvor han jobber som assisterende seksjonsleder i ambulansetjenesten og giftet seg med Margaret – som også er folkehjelper.
– Jeg er veldig glad for at vi har samme hobby, så hun skjønner hva jeg gjør og omvendt. Vi snakker mye om folkehjelpa i hverdagen, sier han.
Siden 2007 har han blitt både førstehjelpsinstruktør, søk- og redningsinstruktør, skredleder og operativ leder. I tillegg jobbet han to og et halvt år på folkehjelpas regionskontor i Tromsø.
– Det er med ærefrykt jeg tar på meg denne oppgaven. Det er en så viktig rolle i organisasjonen og det er ærefullt å få så stor tillit av 2000 mannskaper. Vi har ikke råd til at SSU mislykkes. Samtidig gleder jeg meg veldig til å møte lokallagene og mannskapene, sier han.
– Hva er de sakene du kommer til å jobbe mest med i årene framover?
– Bedre vilkår for å drive frivillig redningstjeneste, og da snakker jeg om alle våre frivillige – når vi står førstehjelpsvakt på Norway Cup, da er vi Norway Cup sin redningstjeneste.
– Hva er de største utfordringene for saniteten i dag?
– Å tørre å være mer profesjonelle, selv om vi er frivillige. Det offentlige stiller ikke krav til oss, så vi må stille krav til oss selv. Jeg tror det er positivt for rekrutteringen, og vi får de rette personene inn hvis vi stiller krav til oss selv. Det handler også om at de som skal ta imot tjenesten vår må oppleve oss som profesjonelle.
– Hva er det viktigste som skjedde på landsmøtet for saniteten?
– Det er nok nedleggelsen av regionene. Det gjør at man kan frigjøre tillitsvalgtkapasitet, men samtidig betyr det at lagene må være mer solidariske med hverandre og hjelpe hverandre mer. Det betyr nok også at de store lagene må ta mer ansvar for de små. Vi må alle bli flinkere til å søke samarbeid med de nærliggende lagene for å arrangere øvelser og kurs. Mange steder har regionen finansiert kurs, men det er få steder de har de tatt arrangøransvar, slik at det likevel er de lokale frivillige som har tatt det ansvaret. Midlene vil nå gå mer målrettet til aktivitet – i stedet for regionsstyremøter med overnatting og reise, vil de nå gå til kurs og aktivitet i lagene.
– Dette er viktig for den moderne frivilligheten der flere vil være i aktivitet, og færre vil gjøre alt det andre. Folk vil bruke fritida på førstehjelpsvakt eller redningsaksjon, de vil ikke være med å administrere alt.
– Hva er dine tanker om de overordnede prioriteringene som ble vedtatt på landsmøtet?
– Det er viktig å gjøre det enklere å være frivillig og tillitsvalgt. Tiden du bruker i organisasjonen må være mer «spot on» på det du skal gjøre. Og så skal vi selvfølgelig fortsette å øke synligheten vår. Det er gjort en stor jobb i løpet av de siste fire årene. Det er nesten bare store konsern som greier å gjøre en profilendring så over natta som det Norsk Folkehjelp Sanitet har gjort. Vi har byttet ut hele uniformsprofilen på kort tid, og det er så tøft å se alle bildene der alle har samme uniform. I årene som kommer må saniteten kanskje rendyrke identiteten sin enda mer, både internt og eksternt.