I februar 2017 samlet Helseminister Bent Høie representanter fra helsevesenet, flere fagråd, noen fra næringslivet og ulike humanitære organisasjoner på Ulstein kloster. Dette ble startskuddet for den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv», som har som mål å redde 200 flere menneskeliv hvert år. Gjensidigestiftelsen stilte med en stor sjekk på 21,9 millioner kroner til dugnaden.
Akutthjelpere redder liv
Norsk Folkehjelp har prosjektledelsen og ansvar for prosjektet «Frivillige organisasjoner som akutthjelpere». Til dette prosjektet har vi fått 1,2 millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen. Vi jobber for å utvikle en felles løsning for hvordan frivillige organisasjoner kan fungere som akutthjelpere. Når vi har en førstehjelpsvakt på et idrettsarrangement eller en konsert, så er publikum innenfor dette området i nærheten av kompetente mannskaper med opplæring i førstehjelp, utstyr og nødnett.
Men hvis det oppstår en akuttmedisinsk hendelse bare 100 meter fra idrettsplassen, er det i dag en tilfeldighet om vi blir varslet som akutthjelper for å bistå i hendelsen. Vi ønsker at dette skal gå fra å være en tilfeldighet til å bli et system som gjør at pasienten får så rask og kompetent hjelp som mulig frem til ambulanse eller legevakt er fremme på stedet.
For at dette skal bli mer systematisert har vi sett på noen punkter som vi har definert som suksesskriterier: Vi må bli synlige som ressurs i kartet til AMK, og de må vite hvordan de skal varsle oss og hva de får når de kaller oss ut til en akuttmedisinsk hendelse. Dette gjør at vi må stille noen krav til opplæring og når ressursen kan gjøres tilgjengelig for AMK.
Mens du venter på ambulansen
Godt samarbeid med mange aktører i utviklingsfasen er viktig. Vi samarbeider tett med blant andre Røde Kors, Redningsselskapet, representanter fra AMK ved Oslo universitetssykehus, Helsedirektoratet, Locus og Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA).
SNLA har i flere år arbeidet med «Mens du venter på ambulansen» og har utarbeidet et konsept og opplæring for brannvesenet. Dette er et prosjekt de skal arbeide videre med under navnet «nasjonal akutthjelper», og vi har derfor et tett samarbeid med dem i utviklingen, slik at konseptet «akutthjelper» i størst mulig grad er likt i hele Norge.
Førstehjelp hele livet
Dugnaden skal se på førstehjelp i et livsløpsperspektiv, fra vugge til grav, og koordineres av Helsedirektoratet. Den består av flere ulike delprosjekter som flere organisasjoner har tatt på seg prosjektledelsen for. Røde Kors jobber med Henry-prosjektet for opplæring i barnehagen, Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke med førstehjelpsopplæring i grunnskolen, Stiftelsen Norsk Luftambulanse med Hjelp 113-applikasjonen og offentlige aktører som akutthjelpere, og Norske Kvinners Sanitetsforening jobber med førstehjelp for eldre.
Størst livreddende effekt
Dugnaden har tatt utgangspunkt i fire akuttmedisinske tilstander; hjertestans, hjerteinfarkt, hjerneslag og akutt skade.
Fokuset er på tiltak som fri luftvei, stans av store pågående blødninger, berolige, forebygge hypotermi, tidlig defibrillering, samt hjerte- og lungeredning med god kvalitet.
Man har fokusert på disse akuttmedisinske tilstandene fordi de forekommer hyppig, og fordi man kan øke overlevelsen ved å sørge for at pasienten får raskere tilgang til kvalifisert hjelp.