Haaland er fagleder i skredgruppa i Norsk Folkehjelp Tromsø og langt over gjennomsnittet interessert i vinter, skred og snø. Hun forteller ivrig om hvordan gruppa jobber for å være best mulig rustet for vinteren.
Til tross for tidvis ekstrem skredfare forrige sesong, slapp de heldigvis unna alvorlige skredulykker i Tromsø. Skredmannskapene vet at alarmen kommer til å gå i løpet av de neste månedene.
– Hver sesong er det som regel et par tilfeller der det ligger noen under snøen og vi har en jobb å gjøre, sier hun.
Derfor er de klare til å rykke ut når som helst. Sekken står klar og det handler om minutter. Alle skredmannskaper vet at sjansen for å overleve synker betydelig hvis man blir liggende under snøen lenger enn 15 minutter.
– De fleste har sekken sin ferdig pakket i bilen, på kontoret eller på skolen. Det gjør oss rustet til å være kjappest mulig ute når det gjelder.
Viktige treninger
I vintersesongen trener skredgruppa på redning omtrent annenhver uke.
– Det å grave folk ut av et skred er en ganske eksakt vitenskap. Det er forsket mye på hva som er mest effektivt og disse metodene trener vi veldig mye på, slik at de sitter perfekt.
I tillegg til at det tekniske sitter godt, har treningen også en annen viktig effekt:
– Det å ha folk som du stoler på og kjenner godt nok til å gå inn i farlige situasjoner med, er helt avgjørende for å gjøre en god jobb. Når du trener så ofte som vi gjør, føler du deg også til slutt trygg på hva du skal gjøre i en krisesituasjon, sier hun.
Følger værmeldingen
Haaland kan mer enn de fleste om snø, og følger værmeldingen nærmest dag for dag gjennom vinteren – både for å finne de beste stedene å kjøre på ski, men også for være oppdatert på forholdene hvis alarmen skulle gå.
– Noen ganger endrer snøen seg bare ut ifra hvor du er. Ute ved kysten kan det for eksempel være én type snø, og en halvtimes kjøretur innenlands er snøen helt annerledes. Det gjelder å bli så godt kjent med snøen begge stedene at du vet hva du skal gjøre når noe plutselig skjer.
Ett av faglederens ansvarsområder er å avgjøre om det er trygt å sende mannskapene inn i et skredområde.
– Hvis jeg sender mannskapene inn i et område må jeg være helt trygg på at det er sikkert for dem å gå inn. Hvis jeg følger med på snøen gjennom hele vinteren og vet hvordan den har forandret seg etter hvert snøfall, og for hver gang det var plussgrader ute, så er jeg i stand til å ta en avgjørelse mye raskere, sier Haaland.
Toppturinteressen øker
Interessen for Tromsø som skidestinasjon har eksplodert de siste årene. Turister fra inn- og utland er ikke bare oftere på tur i fjellene rundt byen – de går også på langt flere og brattere fjell enn bare for få år siden.
– Det er mulig å kjøpe veldig bra skiutstyr i dag som gjør at du kan komme deg på de mest fantastiske fjelltoppene uten å ha mye erfaring fra før. Det er på mange måter en positiv ting, men det er også litt skummelt. Du kan jo ikke kjøpe med skredkunnskapen i samme slengen. Den må du faktisk lære deg og det kan ta lang tid, sier Haaland.