Metodene ble presentert av fysioterapeut Arnlaug Wangensteen under årets instruktørsamling hos Norsk Førstehjelpsråd i november. Wangensteen har doktorgrad i idrettsfysioterapi og jobber ved Norges idrettshøgskole.
Ottawa-behandling av «lårhøne»
En «lårhøne» skal behandles etter PRICE-prinsippet. I nyere studier har de også kommet frem til at det er viktig at lårmuskulaturen blir strukket maksimalt for å begrense blødningen.
I praksis utføres dette ved følgende trinnvis behandling:
- Legg pasienten på ryggen og lås låret i en posisjon der det er bøyd så mye som mulig uten at det er smertefullt
- Legg en skumgummibit på låret (i sentrum av skaden)
- Legg på komprimerende bandasje, samtidig som du fester ispos- en. Bandasjen legges lengst fra skaden og mot senter av kroppen
- Bandasjen legges både rundt låret og leggen som er klemt mot hverandre med et maksimalt bøyd kneledd (se bilde).
Ankelovertråkk eller brudd?
For å konstatere om det er behov for røntgen av ankelen etter et overtråkk, brukes en undersøkelsesmetode som kalles «Ottawa palpation rules», som går ut på å kjenne og trykke etter smerte på spesifikke punkter i foten.
Som førstehjelper har vi fire slike punkter å kjenne og trykke på (se illustrasjon):
- Båtbeinet (D, Navicular)
- Grunnleddet i femte tå (C, Base of fith matatarsal)
- Direkte palpasjon over og bak ankelkulen på begge sider – de nederste seks centimeterne av legg- og skinnebeinet (A og B, Posterior edge or tip of latereal and medial malleolus)
Hvis fire skritt med full vektbelastning er smertefullt og/eller pasienten har smerte når man kjenner og trykker over disse punktene, kan det være brudd og ikke bare et overtråkk. Ved tvil skal det alltid tas røntgen. Behandlingen er som tidligere: PRICE.
Har akilles-senen røket?
- Pasienten klarer ikke å stå på tå
- Smerter bak ved hæl
- Hevelse og fortykket ved sene
- Be pasienten stå på kne på en stol med foten utenfor stolsetet mens du trykker på pasientens tykklegg. Foten utenfor stolen skal da bevege seg. Hvis ikke, har mest sannsynlig akillessenen røket og pasienten må til lege
Hodeskade
Innen idretten blir det brukt et eget skjema for å vurdere omfanget ved en hodeskade. Dette skjemaet er tilgjengelig på skadefri.no.
Dette er et skjema som er lett å forstå og et godt verktøy også for førstehjelpere. En viktig huskeregel er: «hvis du er i tvil, ta en hvil».