Hypotermi: Hva betyr den nye retningslinjen i praksis?

Innpakking av en hypoterm pasient.
Innpakking av en hypoterm pasient. Foto: Espen Brekke

«Faglig retningslinje for håndtering av aksidentell hypotermi» er vedtatt – nå er det opp til oss!

Av Live Kummen
Publisert: 22. januar 2018 - 10:23
Oppdatert: 25. november 2024 - 12:11

Som beskrevet i forrige nummer av fagbladet har det blitt utarbeidet en nasjonal faglig retningslinje for håndtering av nedkjølte pasienter.

Arbeidsgruppa har hatt fokus på å lage en retningslinje som kan benyttes av hele behandlingskjeden – fra førstehjelper og helt frem til døra på universitetssykehus med hjerte-lungemaskin.

Denne retningslinjen er høyaktuell for alle Norsk Folkehjelps mannskaper – enten du er søk- og redningsmannskap og leter etter en dement som har gått ut i bare nattkjolen, eller du har sanitetsvakt på et terrengløp hvor en av deltakerne skader seg iført tynne treningsklær.

Alle pasienter vi møter gjennom vår frivillige beredskap er – eller vil bli – nedkjølt.

Arbeidsgruppa har jobbet frem en retningslinje, Norsk Folkehjelp har kommet med innspill i prosessen, og resultatet er et konkret og godt verktøy. Nå er det opp til oss å følge opp slik at disse pasientene får den beste behandlingen.

Slik bør en nedkjølt pasient behandles

Lag 1: Dampsperre

Damptett materiale, som plast eller bivuakksekk. Dersom det ikke er mulig å skape en helt tett dampsperre, skal man klippe våte klær, forutsatt tilgang på isolerende materiale

Lag 2: Aktiv ekstern oppvarming

Elektriske/kjemiske varmetepper, varmeflasker, forsvarets personellvarmer. OBS! Må ikke plasseres rett mot hud

Lag 3: Isolerende lag

Dunjakke, sovepose, ulltepper eller lignende

Lag 4: Vanntett/vindtett lag

For eksempel bivuakksekk

Lag 5: Liggeunderlag

Alltid mellom pasienten og underlaget

Lue

En del av det isolerende laget

Vis mindre Vis mer

Tre huskeregler

Her er tre viktige huskeregler fra retningslinjen:

  • Passiv oppvarming: Forhindre videre varmetap! Klipp våte klær, alternativt etabler dampsperre. Pakk inn i damptett – isolerende – vanntett/vindtett materiale.
  • Aktiv ekstern oppvarming: Det anbefales at alle hypoterme pasienter varmes aktivt. Dette gjøres med en varmekilde plassert utenfor kroppen – for eksempel varmeflasker, varmetepper eller lignende.
  • Våkne pasienter som svarer på tiltale og reiser seg på eget initiativ kan oppfordres til å være i aktivitet.

Veien videre

Sett dere inn i retningslinjen i sin helhet, den er å finne på traumatologi.no. Vi oppfordrer alle lokallag til å ha generell nedkjøling og den nye retningslinjen som tema på en øvelse eller temakveld. Hvilket utstyr har dere i lokallaget? Er dette godt nok til å ivareta den nedkjølte pasienten?

Gi oss gjerne innspill på løsninger som fungerer bra. Vi skal fortsette å jobbe med implementering av den nye retningslinjen sentralt, og en del av denne oppfølgingen vil være å utarbeide standard utstyrsanbefalinger, undervisningsopplegg og innarbeiding i kvalifisert nivå førstehjelp (KNF).

Publisert: 22. januar 2018 - 10:23
Oppdatert: 25. november 2024 - 12:11

Relaterte artikler

Dette er utstyret som ligger i hyoptermibagen.

Hypotermiløftet: Slik er utstyret og opplæringen

I et kulderom på -28 grader testet IKARs medisinkommisjon både utstyr og arbeidsmetoder på en fagdag før årets IKAR-kongress.

En iskald hypotermi-dag i Krakow