Kurset for operative ledere har denne dagen en øvelse ved Bogersjøen langt inne i skogen. Der har en båt med ukjent antall passasjerer veltet på vannet. Erik Swanson fra King County Explorer Search & Rescue i Seattle i USA er i ilden som operativ leder – på prikkfritt norsk. Han har mor fra Sauda og studerte norsk ved universitetet i staten Washington. For tre år siden ble han kjent med representanter fra Norsk Folkehjelp på en konferanse på Island, og siden har de holdt kontakten. Erik har flere ganger vært på besøk hos Norsk Folkehjelp, både på hovedkontoret og hos lokallaget Strand og Forsand.
Kursleder Peter Harholt fra Norsk Folkehjelp Nesset er imponert over hvordan Erik klarer seg i rollen.
– Han er jo roen selv. Det viktigste for en operativ leder er å kunne takle stress, for det vil det alltid være i en redningsaksjon. Vi ser hvordan de greier seg den første timen, og så strammer vi grepet og pøser på med momenter helt til de når sin grense. Evalueringen etterpå handler om hva de gjorde når de kjente at det ble for mye – tenkte de for eksempel på å delegere oppgaver til andre? sier han.
I løpet av uka får alle deltakerne prøve seg som operative ledere i ulike øvelser. Kurslederne ser blant annet etter overblikk og ro, som er vikgtige egenskaper for en operativ leder.
– De må ha lederegenskaper og kunne gjøre et taktskifte ved behov, i tillegg til at de må kunne regulere eget stressnivå. Det er også en fordel å beherske digitale verktøy som brukes i aksjoner. Vi finner aldri en savnet på et nettbrett, men det kan hjelpe oss med å spare tid og gjennomføre mer presise søk, legger han til.
En internasjonal familie
Erik Swanson er godt fornøyd med uka på Kongsvinger.
– Jeg har vært med i King County Explorer Search & Rescue i ni år, også som operativ leder. Det er veldig interessant å se hvordan Norsk Folkehjelp jobber – det er mage likheter med oss. Det er også en fordel at vi driver søk og redning i lignende terreng og vær. Jeg har lært mye her som jeg tar med meg tilbake, og jeg håper også at jeg kan tilføre noe til Norsk Folkehjelp, sier han.
Hastighet er blant det Erik kommer til å fokusere mer på når han kommer hjem.
Norsk Folkehjelp er veldig gode til å bruke tiden effektivt, slik at søket kommer raskt i gang. Det er inspirerende og motiverende å være her – det betyr mye å føle at vi er en del av en internasjonal familie av frivillige redningsmannskaper, sier han.
80 timer med kurs
Kursdeltakerne kom til Politihøgskolens utdanningssenter utenfor Kongsvinger lørdag 22. juni. Her utdannes instruktører innen førstehjelp, søk- og redning, samt operative ledere. I løpet av den neste uka venter 80 timer med kurs, før det hele blir avsluttet med en stor felles øvelse og feiring lørdagen etter. Da får lokallag fra hele Norge et viktig tilskudd av instruktører og operative ledere i laget sitt.
– Vi ser at det betyr mye for aktiviteten i lokallagene våre at de har egne instruktører. Mange lag blomstrer når de har det – det har stor effekt både for rekruttering og for antall mannskaper de får godkjent, sier Jonas Vikran Hagen, som er kurskoordinator for anledningen.
– Flere har tatt ferie fra jobbene sine for å kunne bruke ei uke her. Disse kursene henger høyt, og det er mange engasjerte og erfarne medlemmer her, sier han.
Sterke bånd
Kurset for instruktører i førstehjelp har 18 deltakere. I løpet av uka har hver enkelt fire praktiske gjennomføringer for resten av gruppa før de får vite om de får bestått kurset eller ikke.
– Vi legger vekt på at undervisningen er variert og med et godt faglig og pedagogisk innhold, sier kursleder Live Kummen.
Deltakerne har stort utbytte både av å undervise selv og observere de andre i aksjon. De kommer fra lokallag i hele Norge og blir en sammensveiset gjeng i løpet av uka.
– De knytter sterke bånd mens de er her, og ofte lager de en egen Facebook-gruppe etterpå hvor de holder kontakten. Mange er eneste instruktør i sitt lokalmiljø, og da er det fint å ha andre de kan får tips og råd fra. Å delta på disse sentrale kursene har mye å si for følelsen av å være en del av en større organisasjon, sier Kummen.
Egne erfaringer
Én av kursdagene er deltakerne delt mellom norsk grunnkurs for deg som har omsorg for barn og DHLR (hjerte- og lungeredning med bruk av hjertestarter).
Kursene i førstehjelp for de som har omsorg for barn er populære blant annet for ansatte i barnehager og foreldre. Medisinstudent Robin Skjellum (20) har tatt plass foran tavla i kurslokalet, mens de øvrige deltakerne agerer ansatte i Tertitten barnehage.
– Nå skal vi snakke om hva vi gjør hvis et barn har satt fast et fremmedlegeme i halsen. Er det noen som har opplevd det selv eller med barn de har ansvar for? spør han, og flere hender spretter i været.
Robin forteller også om en egen opplevelse, da han som barn satte fast noe godteri i halsen.
– Det er den eneste gangen jeg har sett faren min utføre førstehjelp. Jeg fikk noen skikkelige dunk i ryggen slik at sukkertøyet kom flygende ut, forteller han.
Liv og død
Robin forklarer at det mest effektive er om barnet selv hoster opp fremmedlegemet.
– Hvis det ikke går, forsøker vi først med ryggslag. Hvis det ikke hjelper, gjør vi bukstøt, eller heimlich som det også kalles, sier han og demonstrerer hvordan det gjøres.
Etterpå tar han med seg deltakerne ut i sola for at de skal få prøve selv.
På kurset for instruktører i DHLR er æresmedlem i Norsk Folkehjelp Aage W. Karlsen kursleder.
– Det finnes anslagsvis 50.000 hjertestartere i Norge av mange ulike typer og modeller, og det kreves minimal opplæring for å bruke dem. Det som er helt avgjørende er å kunne grunnleggende hjerte-lungeredning. Det kan være forskjellen på liv og død, sier han.
Deltakerne har på forhånd gjennomgått et e-læringskurs i DHLR, slik at selve kurset stort sett består av praktisk trening.
– Vi kjører først gjennom et ordinært grunnkurs, og etterpå bytter deltakerne på å undervise hverandre. Frivilligheten i Norge er helt fantastisk, og deltakerne her er veldig engasjerte, sier Karlsen.
Hever kompetansen
Kurset for instruktører i søk og redning har sju deltakere, med Roger Bjerknes fra Norsk Folkehjelp Sande og omegn som kursleder.
– Deltakerne får ulike temaer hvor de skal forberede undervisning for de andre. Det kan være kart og kompass, hypotermi, evakuering, transport av syke og skadde eller søkstaktikk etter sykkelhjulmodellen. De får tilbakemelding på hver enkelt leksjon, og beskjed om de har bestått eller ikke på slutten av kurset, sier han.
Erlend Bech Steffensen (38) fra Norsk Folkehjelp Meløy er en av kursdeltakerne.
– Vi er et nytt lokallag som startet for omtrent et år siden. Vi var en gjeng kompiser med bakgrunn fra Røde Kors som hadde lyst til å prøve noe nytt, og ønsket å se kommunen i sin helhet. Vi ville ha en litt bredere tilnærming enn å bare fokusere på hvordan man henter skadde folk ned fra fjellet, sier han.
Laget har relativt få aksjoner i løpet av et år, derfor er det desto viktigere at medlemmene holder seg oppdatert gjennom øvelser og trening.
– Vi er 13 aktive medlemmer og 34 totalt inkludert støttemedlemmer. Å ha instruktører lokalt er viktig for at vi holder et høyt nivå. Jeg gjennomførte min grunnutdanning i Trondheim, og synes det er positivt å reise til andre steder for å påfyll og inspirasjon, og ikke minst se hvordan andre lag gjør ting. Alle har sine utfordringer og det er fint å kunne dele erfaringer, sier han.
I løpet av kursuka har Erlend blitt tryggere i instruktørrollen.
Jeg har lært masse – ikke minst gjennom å se på de andre deltakerne. Å bruke litt humor i undervisningen fungerer for eksempel veldig bra for å holde på oppmerksomheten. Vi prøver å rekruttere flere medlemmer til laget vårt, og da er det flott at jeg nå kan undervise dem i grunnkurs søk og redning selv, sier han.