5 på sentrale kurs

Robin Skjellum (til venstre) viser resten av førstehjelpsinstruktørene hvordan de gjør førstehjelp på barn.
Robin Skjellum (til venstre) viser resten av førstehjelpsinstruktørene hvordan de gjør førstehjelp på barn. Foto: Ellen Johanne Jarli

Fem av våre ferskeste førstehjelpsinstruktører forteller om hvorfor de er med i Norsk Folkehjelp og hvordan de har hatt det på instruktørkurs.

Av Sissel Fantoft
Publisert: 03. juli 2019 - 2:33
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:49
Egil Bjarne Lingjerde er frivillig i Norsk Folkehjelp Årdal
Egil Bjarne Lingjerde er frivillig i Norsk Folkehjelp Årdal Foto: Ellen Johanne Jarli

Navn: Egil Bjarne Lingjerde
Alder: 27
Lokallag: Norsk Folkehjelp Årdal
Medlem siden: 2010

– Jeg meldte meg inn i Norsk Folkehjelp det året jeg fylte 18. Jeg hadde flere kompiser som var med og syntes det virket spennende. Siden har jeg bare blitt mer og mer aktiv. Jeg er glad for å kunne bli instruktør selv, og føler at jeg også har blitt faglig sterkere i løpet av denne uka.

– I laget vårt merker vi at det blir stadig mer populært å gå toppturer, og det kan være utfordrende å redde folk som har fått problemer i fjellet. Det er mye bruddskader – for eksempel i påska da jeg hadde vakt i beredskapshytta vår og fikk melding om en skadd kvinne. To av oss dro innover og vi så raskt at hun hadde en feilstilling i armen. Vi stabiliserte og spjelket den og behandlet henne på best mulig måte inntil hun ble hentet av luftambulansen.

– En annen gang fikk vi beskjed om en kar som var i dårlig form i ei hytte på fjellet. To scooterteam kjørte innover og fant ham i svært dårlig forfatning, så vi tok vare på ham inntil ambulansepersonalet nærmet seg. Vi hentet dem og kjørte dem til hytta på scooteren, og hjalp til med å transportere pasienten tilbake. Vinters tid kan transport av skadde være en utfordring, spesielt hvis det er mye snø, og da fokuserer vi på at pasienten ligger så stabilt som mulig.

Bente Helland og Hilde Lauvsnes er frivillig i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand.
Bente Helland og Hilde Lauvsnes er frivillig i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand. Foto: Ellen Johanne Jarli

Navn: Bente Helland
Alder: 41
Yrke: Aktivitetsleder ved Preikestolen fjellstue
Lokallag: Norsk Folkehjelp Strand og Forsand
Medlem siden: 2017

Navn: Hilde Lauvsnes
Alder: 40
Yrke: Barnehageansatt
Lokallag: Norsk Folkehjelp Strand og Forsand
Medlem siden: 2017

– Vi er søstre og bestevenninner, og meldte oss inn i Norsk Folkehjelp fordi vi ønsket å lære mer om førstehjelp. For 11 år siden mistet vi faren vår i hjerteinfarkt, og siden har vi jevnlig snakket om å melde oss inn i folkehjelpa. For to år siden hadde barna blitt så store at vi kunne bruke fritiden på dette og vi fant ut at tiden var inne.

– Faren vår hadde epilepsi, noe som medførte kraftige anfall. En gang falt han over et speil som knuste og fikk masse kutt, så da lærte vi en del om sårstell. Han hadde også hatt et par mindre hjerteinfarkt tidligere, men en søndag morgen fikk jeg (Bente) en telefon fra mor, som sa at far hadde falt om på badegulvet og at det ikke så bra ut. Jeg var fem måneder på vei, men bor like ved og var på plass i løpet av ett minutt. Jeg forsøkte så godt jeg kunne med gjenoppliving med 113 på øret, men da ambulansen kom sju minutter senere fastslo de raskt at han var død. Likevel fortsatte de å prøve med gjenoppliving i nesten to timer.

– Følelsen av hjelpeløshet jeg hadde da, er det verste jeg har opplevd og jeg bestemte meg for å aldri havne i en lignende situasjon igjen uten å kunne bidra. Jeg kunne ikke gjort noe for faren min, men jeg kan kanskje bidra til å redde andre, nå som jeg kan førstehjelp. Mange tenker at noe slikt ikke vil skje med dem, men man vet aldri.

– Vi har tatt førstehjelpskurs, søk- og redningskurs og akutthjelperkurs før vi kom hit for å bli instruktører i førstehjelp. I starten av uka var det litt ubehagelig å bevege seg ut av komfortsonen og undervise de andre deltakerne, men nå er det bare gøy!

Robin Skjellum er frivillig i Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland.
Robin Skjellum er frivillig i Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland. Foto: Ellen Johanne Jarli

Navn: Robin Skjellum
Alder: 20
Yrke: Medisinstudent
Lokallag: Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland
Medlem siden: 2018

– Jeg begynte på medisinstudiet i Bergen i fjor høst, og så at Norsk Folkehjelp skulle arrangere førstehjelpskurs. Jeg syntes det var så gøy på det kurset at jeg meldte meg inn. Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland består av medisin- og sykepleierstudenter, og jeg har god nytte av det jeg har lært i folkehjelpa i studiet.

– Jeg hadde ikke noe forhold til Norsk Folkehjelp fra før, men ble raskt bitt av basillen. Jeg har alltid vært interessert i akuttmedisin og håper at jeg kan jobbe med det når jeg er ferdig med utdanningen. Da jeg først ble medlem, tok jeg alle kursene jeg kunne og ble med i styret i beredskapsgruppa. Jeg synes rett og slett at førstehjelp er veldig gøy og liker at kursene i Norsk Folkehjelp er veldig praktisk rettet, siden studiet for det meste er teori i starten. Samtidig håper jeg at jeg etter hvert også kan bruke medisinkunnskapen i rollen som frivillig i Norsk Folkehjelp.

– For meg handler medlemskapet om følelsen av å gjøre noe nyttig og hjelpe mennesker som trenger det. Jeg liker mye bedre å være der det skjer, enn å sitte på en forelesningssal og notere!

– Dette kurset er fantastisk når det gjelder å få øvd på å være instruktør, i tillegg til at vi terper på det praktiske gjennom alle øvelsene. Veilederne er utrolig dyktige, både faglig og instruktørmessig!

Lena Vinje-Christensen er frivillig i Norsk Folkehjelp Horten.
Lena Vinje-Christensen er frivillig i Norsk Folkehjelp Horten. Foto: Ellen Johanne Jarli

Navn: Lena Vinje-Christensen
Alder: 23
Yrke: Studerer ambulansefag
Lokallag: Norsk Folkehjelp Horten
Medlem siden: 2018

– Jeg gikk på linja «Redning, sikkerhet og ledelse» på Risøy Folkehøyskole og kom i kontakt med Norsk Folkehjelp der. Da jeg var ferdig på skolen meldte jeg meg inn i Horten og tok førstehjelpskurs. Senere har jeg tatt akutthjelperkurs og nå er jeg her for å bli instruktør selv. Det hadde vært kjempegøy om jeg kunne holde kurs på min gamle skole!

– Det siste året har jeg jobbet i hjemmesykepleien og som helsefagarbeider på Ullevål sykehus, og nå har jeg begynt på ambulansefag. Jeg har vært opptatt av å hjelpe andre helt siden jeg var liten, ble fascinert hver gang jeg så en ambulanse og fulgte sykehusserier på tv. Først senere skjønte jeg at det var akuttmedisin som var min store interesse, og da jeg kom inn på studiet var det en drøm som gikk i oppfyllelse. Det er en stor fordel for meg at jeg har lært så mye førstehjelp allerede.

– Nylig opplevde jeg på kroppen hvor viktig det er å kunne førstehjelp. Jeg var i Tønsberg og kom over en dame som lå bevisstløs på fortauet, med hodet i fanget til venninna si. Jeg presenterte meg som akutthjelper i Norsk Folkehjelp og tok raskt kontroll over en situasjon som var ganske kaotisk. Jeg passet på at hun pustet, la henne i sideleie og fikk noen til å ringe etter ambulanse. Jeg følte meg veldig trygg i situasjonen, for dette har jeg øvd på mange ganger i Norsk Folkehjelp. Jeg gikk hele tiden gjennom drillen vi har lært, og klarte å bevare roen. Denne uka har jeg funnet meg selv som instruktør og gleder meg til å holde kurs for andre!

Publisert: 03. juli 2019 - 2:33
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:49

Relaterte artikler

Årets kull med operative ledere er ute og trener på pasientbehandling i ulendt terreng.

Høyt nivå på sentrale kurs

Raymond Sæther er Norsk Folkehjelp Hasviks første operative leder. Her er han i aksjon på operativ leder-kurset på Kongsvinger i vår

Rett i aksjon etter sentrale kurs