Givende førstehjelpsvakt på Vivil-lekene

Det er viktig med et et våkent blikk når en står sanitetsvakt på idrettsarrangementer for mennesker med funksjonsnedsettelser. Mange av deltagerne komplekse sykdommer, så det blir fort flere hendelser en må håndtere samtidig.
Det er viktig med et et våkent blikk når en står sanitetsvakt på idrettsarrangementer for mennesker med funksjonsnedsettelser. Mange av deltagerne komplekse sykdommer, så det blir fort flere hendelser en må håndtere samtidig. Foto: Ludvig Gundersen

Norsk Folkehjelp Asker og Bærum har i flere år vært på sanitetsvakt under Europas største idrettsarrangementer for mennesker med funksjonsnedsettelser. De oppfordrer enda flere førstehjelpere til å bli med.

Av Ludvig Gundersen
Publisert: 04. september 2023 - 2:13
Oppdatert: 09. mai 2024 - 14:51

Jubelropene sitter løst under innmarsjen på Bærum idrettspark. Drøyt 500 løpere, fotballspillere, håndballspillere, svømmere og bocciautøvere fra hele Norge og andre land er samlet for å konkurrere under årets Vivil-leker.

Mens utøverne varmer opp, står Norsk Folkehjelp Asker og Bærums mannskaper i kulissene og følger nøye med. Det kreves nemlig et ekstra årvåkent blikk når en står sanitetsvakt på Nord-Europas største idrettsarrangement for mennesker med funksjonsnedsettelser. I tillegg er dette første gang lekene holdes i Bærum Idrettspark, et anlegg på nesten 17 000 kvadratmeter.

Høyt skadepotensial

Det går ikke mange minuttene før den første pasienten melder seg. Friidrettsbanens indre avgrensning, en plastlist, knappe ti centimeter høy, krever sitt første offer og sender en kvinne rett i bakken. Mannskapet rykker raskt ut og får geleidet henne inn på sykestua.

Siv Høidal (f.v.), Lars Kalland, Anna Trovik Hasle og Alf Håland, forteller om en enorm idrettsglede under årets Vivil-leker.
Siv Høidal (f.v.), Lars Kalland, Anna Trovik Hasle og Alf Håland, forteller om en enorm idrettsglede under årets Vivil-leker. Foto: Ludvig Gundersen

– Det er ofte økt skadepotensiale. I tillegg til idrettsskader som overtråkk og fall, med ben- og leddskader, og solforbrenning, heteslag og dehydrering, har mange av deltagerne komplekse sykdommer, så det blir fort flere hendelser en må håndtere samtidig. Det er et litt annerledes nivå her enn ved mange andre oppdrag, forteller Anna Trovik Hasle, som er sanitetsleder i Norsk Folkehjelp i Asker og Bærum.

Kvinnen blir fort tatt hånd om og ledet inn på sykestua hvor legen konstaterer brudd med henvisning til sykehus.

Overtok etter Sivilforsvaret

Vivil ble arrangert for første gang i 1979 som en del av Haug skoles virksomhet. Lege, spesialist i allmennmedisin og oberstløytnant i Forsvarets sanitet, Anders Trovik Hasle, har vært med siden starten, først som fritidsarbeider, senere som lege de siste 40 årene.

Alf Håland må rykke ut med førstehjelpsbagen når en av utøverne skader seg.
Alf Håland må rykke ut med førstehjelpsbagen når en av utøverne skader seg. Foto: Ludvig Gundersen

Hasle forteller at det før Vivil ikke fantes et lignende tilbud for dem som i dag deltar på lekene, og at det var fritidsleder ved Haug skole, Berit Ommedal, «Vivil-lekenes mor», som var idémakeren. Haug fikk etter hvert støtte fra leder i Norges Idrettsforbund og general i Forsvaret Ole Jacob Bangstad, og general i Sivilforsvaret, Tor Bryntesen, som stilte deres fredsinnsatsgruppe til disposisjon.

– Dermed fikk vil helsepersonell til stede til hver av de ulike arenaaktivitetene. I tillegg til svært verdifull støtte til utstyr og organisering, sier Hasle.

Hasle forteller at Fredsinnsatsgruppen, den såkalte «Fig’en» støttet med sanitetstjeneste frem til gruppa dessverre ble lagt ned.

Å være med på Vivil er det Norsk Folkehjelp handler om: Solidaritet, sanitet og tilhørighet
— Alf Håland

– Mange av dem som hadde deltatt i Fig’en, ble derfor «arbeidsledige», og meldte seg inn i Norsk Folkehjelp i Bærum, en gruppe som på den tiden hadde liten aktivitet, et «lykketreff», mener Hasle.

Slik overtok Norsk Folkehjelp sanitetstjenesten ved Vivil-lekene etter Sivilforsvaret, noe de fortsatt gjør den dag i dag.

– De er meget dyktige og usedvanlige positive. Det er aldri snakk om «om», men «hvordan» man kan lykkes. Det er en verdifull egenskap i dagens samfunn, mener Hasle.

Det Norsk Folkehjelp handler om

Flere av mannskapene forteller at det er nettopp var Vilvil-lekene som gjorde at de ble sanitetsmannskaper i Norsk Folkehjelp. Anna Trovik Hasle er datter av Vivils sanitetsleder Anders. Lokallagsleder Alf Håland fant veien inn i laget etter at han som frivillig delte ut saft på arrangementet. Det var den enorme idrettsgleden han så under lekene som gjorde at han meldte seg inn i Folkehjelpa.

– Det var en episode der et lag tapte 0-5. En spiller fra det tapende laget kom bort for å få saft, og han var tydelig opprørt og irritert. Men da jeg tok ham på skulderen og fortalte at han løp fantastisk godt utpå der, lyste han opp og gikk derfra som om de hadde vunnet 50-0. Det var en helt herlig følelse, noe som gjorde at jeg ble med på førstehjelpskurs. Siden har det bare ballet på seg, forteller han.

– Å være med på Vivil er det Norsk Folkehjelp handler om: Solidaritet, sanitet og tilhørighet, legger han til.

Anders Trovik Hasle er stevnelege og mener Norsk Folkehjelps sanitetsmannskaper er svært dyktige.
Anders Trovik Hasle er stevnelege og mener Norsk Folkehjelps sanitetsmannskaper er svært dyktige. Foto: Ludvig Gundersen

Verdt slitet

Haakon Saga, Norsk Folkehjelps koordinator for Vivil-lekene er gift med datteren til en av sivilforsvarkarene, og ble slik «lurt» med på lekene for 16 år siden.

– Men jeg kan ikke si at jeg har blitt lurt med siden, for jeg vet veldig godt hva jeg går til, flirer han.

Selv om sanitetstjenesten krever mye av ham og resten av mannskapet, mener Saga at det klart er verdt alt slitet.

– Dette er en gruppe som ikke alltid blir like godt inkludert, så Vivil er viktig for å få alle med. Det er også fantastisk moro å stå her og se hvor glade alle deltakerne er og hvor fantastisk denne dagen er. Det er det som gir meg noe, sier Saga.

Haakon Saga inviterer andre lokallag til å bli med på Vivil-lekene.
Haakon Saga inviterer andre lokallag til å bli med på Vivil-lekene. Foto: Ludvig Gundersen

Oppfordrer flere til å bli med

Saga forteller at alt sanitetspersonell, uavhengig av hvilket lokallag de kommer fra, er velkommen til å bli med på den årlige tjenesten. Med et såpass stort idrettsarrangement er det mer enn nok å gjøre for alle som vil bidra; i tillegg lover Saga ekte og fantastisk idrettsglede.

Stevnelege Anders Trovik Hasle oppsummerer tjenesten slik:

– Jeg pleier å si til dem som har det litt vanskelig i livet; kom til Vivil-lekene og bli ny. Du får nullstilt deg litt, du får refleksjoner og en helt annen glede og flott kommunikasjon som er livet verdig. Noe som gjør at dette er svært verdifullt å bruke mye tid på og en møter mange av deltagerne ellers i året også, sier han.

Publisert: 04. september 2023 - 2:13
Oppdatert: 09. mai 2024 - 14:51

Relaterte artikler

Norsk Folkehjelp har vært på Utøya i fem uker i sommer. Ett av høydepunktene var fotballkampen mellom AUF of Arbeiderpartiet under Utøyafestivalen.

I ekstra beredskap for fotballspillende politikere

Førstehjelperne på Ekebergsletta måtte trå til under årets kjendiskamp.

50 år på sletta: – Det har blitt en livsstil