Førstehjelpssatsing skal redde flere liv

Norsk Folkehjelps førstehjelpsprosjekt «med hånden på hjertet» fikk i juni 490.000 kroner i støtte fra Extrastiftelsen.
Norsk Folkehjelps førstehjelpsprosjekt «med hånden på hjertet» fikk i juni 490.000 kroner i støtte fra Extrastiftelsen. Foto: Ida Kroksæter

Norsk Folkehjelp vil øke kunnskapen om hjerte-lungeredning blant alle sine mannskaper.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 04. september 2017 - 2:43
Oppdatert: 24. november 2024 - 08:35

I Norge får rundt 3000 personer plutselig hjertestans utenfor sykehus hvert år. Rask og riktig hjelp kan doble sjansen for å overleve.

– Det finnes mange faktorer som bidrar til overlevelse ved hjertestans, men ingen er så viktige som å få god og tidlig hjerte-lungeredning (HLR). Og forskning viser tydelig at det er viktig å trene ofte for å kunne gi god HLR, sier fagutvikler i Norsk Folkehjelp, Erlend Aarsæther.

Derfor setter Norsk Folkehjelp i gang et større prosjekt med mål om å øke HLR-kunnskapen blant alle de frivillige mannskapene i organisasjonen. Prosjektet, som har fått navnet «med hånden på hjertet», fikk i juni 490.000 kroner i støtte fra Extrastiftelsen.

Nye dukker

Evnen til å gi god HLR har tett sammenheng både med hvor ofte man trener, og at man får god tilbakemelding på kvaliteten på treningen – slik at man umiddelbart kan rette opp hvis man gjør noe feil.

En del av midlene skal derfor brukes til innkjøp av moderne treningsdukker som selv sier ifra om man jobber riktig eller ikke.

– Bevisene i forskningen som er gjort, er soleklare: automatisk tilbakemelding under trening forbedrer HLR-prestasjonen. Og god HLR redder liv, sier Aarsæther.

– Noe alle må være forberedt på

I tillegg til nytt og bedre treningsutstyr skal pengene også brukes til etterutdanning av Norsk Folkehjelps førstehjelpsinstruktører, samt utarbeiding av et konsept for regelmessig trening for alle mannskaper.

Når vi spør mannskapene våre, rapporterer nesten 40 prosent at de i løpet av de siste to årene har vært på en vakt eller en aksjon der det har vært behov for HLR. Det betyr at dette er noe vi regelmessig er involvert i og noe alle må være forberedt på å møte i tjeneste, sier Aarsæther.

Publisert: 04. september 2017 - 2:43
Oppdatert: 24. november 2024 - 08:35

Relaterte artikler

Samvirkeøvelsen på Jæren, der frivillige ambulanseperonsell fra Norsk Folkehjelp trener sammen med helsetjenesten, politi og brannvesen, er lærerik for alle som deltar.

Livsviktig førstehjelpstrening på Jæren

Disse jentene på 4H-leir i 2016 var glad for å kunne lære hva de skal gjøre hvis noen faller om.

Fagartikkel: Hjerneslag og hjerteinfarkt