Fire frivillige som bidrar under koronakrisen: – Vi møter mye takknemlighet

Sina Hassani og Filip Landrø i Norsk Folkehjelp Lørenskog har bidratt med matutlevering til folk i karantene eller isolasjon. – Jeg vil bidra med det jeg kan, slik at de mest sårbare i samfunnet vårt også blir tatt godt vare på i denne krisen, sier Filip Landrø.
Sina Hassani og Filip Landrø i Norsk Folkehjelp Lørenskog har bidratt med matutlevering til folk i karantene eller isolasjon. – Jeg vil bidra med det jeg kan, slik at de mest sårbare i samfunnet vårt også blir tatt godt vare på i denne krisen, sier Filip Landrø. Foto: Norsk Folkehjelp Lørenskog

Koronaviruset har gjort hverdagen vanskelig for mange. Her forteller fire frivillige om hvordan det er å bidra akkurat nå.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 01. juni 2020 - 1:49
Oppdatert: 22. desember 2024 - 18:54

Frivillige over hele landet har mobilisert stort under koronakrisen, og gjør en svært viktig jobb for mange som har fått det ekstra utfordrende de siste månedene.

Berit Tomter har vært frivillig i Norsk Folkehjelp i 18 år, og finner mye mening i å bidra som frivillig i Lørenskog under koronakrisen:

– Jeg har vært med å kjøre matvarer hjem til folk som er i risikogruppen, eller har nære slektninger som koronaviruset kan være farlig for. Det er godt å hjelpe folk som ikke tør å gå i butikken å handle selv akkurat nå.

– Vi møter mye takknemlighet for at vi gjør dette. Jeg er frisk og ikke i risikogruppen, og da vil jeg gjerne hjelpe andre, forteller hun.

Jeg vil bidra med det jeg kan, slik at de mest sårbare i samfunnet vårt også blir tatt godt vare på i denne krisen.
— Filip Landrø

Filip Landrø er frivillig i samme lag som Berit Tomter, og meldte seg til tjeneste idet koronakrisen brøt ut.

– Jeg vil bidra med det jeg kan, slik at de mest sårbare i samfunnet vårt også blir tatt godt vare på i denne krisen. Folk er veldig takknemlige, og mange smiler og hilser på oss gjennom vinduet. Det gjør hele jobben verdt innsatsen, sier han.

Landrø tror at nettopp det gode humøret han møter, er viktig for hvordan vi sammen kommer oss gjennom denne krisen.

– Det er interessant å se hvordan vi takler utfordringene som ligger foran oss. Vi har vist oss ekstremt tilpasningsdyktige. Jeg er stolt over at folk klarer å beholde smilet om munnen og hodet kaldt i så uforutsigbare og vanskelige tider.

Fra venstre: Berit Tomter i Norsk Folkehjelp Lørenskog, Camilla Øverby Acklam i Norsk Folkehjelp Oslo og Andreas Nårstad i Norsk Folkehjelp Stjørdal.
Fra venstre: Berit Tomter i Norsk Folkehjelp Lørenskog, Camilla Øverby Acklam i Norsk Folkehjelp Oslo og Andreas Nårstad i Norsk Folkehjelp Stjørdal. Foto: Privat

Viktig informasjonsformidler

I Stjørdal har frivillige blant annet bidratt med informasjon om karantene og koronaviruset for tilreisende på Værnes flyplass.

– Vi må tenke litt utenfor boksen i situasjoner som denne og bidra med oppgaver vi ikke gjør til vanlig, men medlemmene våre tar utfordringen med et smil, sier lagets leder Andreas Nårstad.

Laget har også en beredskapsambulanse som står klar til innsats dersom helsetjenesten trenger støtte.

– Det er en ny og uvant situasjon vi ikke har vært borti før, og det er også en helt ny måte for oss å tenke beredskap på. Jeg tror vi som samfunn kommer oss gjennom dette, og at vi til slutt kommer sterkere ut av det. Vi kommer til å lære mye av dette, sier han.

Får fram det beste i samfunnet vårt

Camilla Øverby Acklam er leder i sanitetsutvalget i Norsk Folkehjelp Oslo, og bidrar først og fremst med planlegging og koordinering av innsatsen i hovedstaden.

– Beredskap for meg er mer enn redningsaksjoner, førstehjelpsposter og ambulanser. Det er det grunnleggende ønsket om å bidra når samfunnet trenger det mest, samt å ha tenkt over hva din innsats kan være i en sånn situasjon. Jeg har nok ikke tenkt så mye om hvorfor jeg vil bidra, men heller hva jeg kan bidra med, sier hun.

I Oslo bidrar de frivillige blant annet med å kjøre beredskapsambulanser i samarbeid med Oslo Universitetssykehus, samt adgangskontroll og bistand på akuttmottaket på Diakonhjemmet Sykehus.

Jeg har nok ikke tenkt så mye om hvorfor jeg vil bidra, men heller hva jeg kan bidra med.
— Camilla Acklam

– Dette er en meget spesiell situasjon. Ingen av oss vet hvordan de neste ukene og månedene kommer til å se ut, noe som har skapt en helt egen stemning i samfunnet som jeg aldri har opplevd tidligere. De i samfunnet som var isolert og ensomme fra før av, har blitt det i enda større grad, noe som også kommer til å legge press på oss som hjelpemannskaper, forteller hun.

I likhet med de andre frivillige, ser hun også noe positivt i krisen vi står i. Da Norsk Folkehjelp Oslo etterspurte flere frivillige til å bidra under krisen på frivillig.no, var det så mange som meldte se at de til slutt måtte ta ned utlysningen:

– Det at vi har fått inn så mange nye frivillige, viser at denne situasjonen også får frem det beste i samfunnet vårt, noe som det er utrolig fint å kunne være en del av, sier hun.

TIl sammen har 28 lag over hele landet vært i innsats i forbindelse med koronaviruset.

Publisert: 01. juni 2020 - 1:49
Oppdatert: 22. desember 2024 - 18:54