Etterlengtet sommercamp for Sanitetsungdom

Toppen av Preikestolen var et spektakulært høydepunkt på turen.
Toppen av Preikestolen var et spektakulært høydepunkt på turen. Foto: Espen Brekke

- Alle er her? Ingen som savner noen? Da setter vi kursen mot Lysebotn og Bolten.

Av Espen Bruun
Publisert: 11. juli 2022 - 3:23
Oppdatert: 20. mai 2024 - 13:58

Etter nesten to år uten nasjonal aktivitet for Sanitetsungdom var det i år ekstra hyggelig å ta imot ungdom til årets sommercamp.

Sist vi arrangerte sommercamp, i 2019, var vi nesten 40 deltagere. I år fikk vi derimot, etter kontakt med både Helsedirektoratet og Sandnes kommune, beskjed om at vi ikke kunne være flere enn 20 deltagere da dette kunne defineres som en kohort. Vi endte opp med 18 deltagere fra åtte forskjellige lokallag, noe vi var godt fornøyde med.

Sanitetsungdommene fikk noen fine turopplevelser i løpet av sommercampen.
Sanitetsungdommene fikk noen fine turopplevelser i løpet av sommercampen. Foto: Espen Brekke

Variert program

Med begrensninger på antall deltagere, bestemte vi oss for å holde antallet ledere så lavt som mulig. Vi var derfor fire voksne som hadde ansvaret for hele campen, både med innhold og matlaging. I tillegg til undertegnende, så var Espen Brekke, Irene Sele og Eivind Nåden med. Alle har vært med tidligere og det viste seg å være et perfekt sammensatt team med tanke på de mange aktivitetene vi skulle gjennom i løpet av uken.

Etter flere år med sommercamp i Lysebotn har vi etter hvert landet på et program som fungerer godt, og det ble ikke de store forandringene i år. Søndagen ble brukt til teambuilding fram til lunsj, med god innsats fra alle sammen. Etter lunsj rigget vi opp til rappellering, og selv om ikke alle fikk rappellert ned så fikk alle kikket over kanten og kjenne litt på høyden.

Hinderløypa bydde på luftige utfordringer.
Hinderløypa bydde på luftige utfordringer. Foto: Espen Brekke

Tur til Preikestolen

Mandagen på sommercampen har blitt en fast Preikestolen-dag, og i år var intet unntak. I år fikk vi også med oss to jenter, Ragnhild og Frida, som reiste rundt på vegne av Norsk Folkehjelp for å lage aktivitet på sosiale medier. Turen ble avsluttet med bading og grilling hjemme hos Espen Brekke, før vi kjørte i retning Oltedal og Uburhedlaren, der natten skulle tilbringes.

Mer fokus på fag

Etter ønske fra Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet (SUS) prøvde vi i år å legge inn mer fag på sommercampen. Vi lagde derfor en rundløype der deltakerne blant annet fikk prøvd seg på båresurring og enkel innføring i bruk av beredskapsambulanse. De fikk i tillegg en enkel opplæring i bruk av kart og kompass, samt en innføring i SARTopo.

Lagbygging er en viktig del av sommercampen.
Lagbygging er en viktig del av sommercampen. Foto: Espen Brekke

Orienteringstest

Nytt i år var at vi også lagde til en orienteringstest lik den som brukes for mannskaper, men denne fikk ungdommene lov til å løse i grupper. Den første dagen fikk de beskjed om at det kunne være lurt med utstyrskontroll, da det var muligheter for at det kunne komme en nattøvelse. Natt til torsdag vekket vi alle og varslet om en savnet turgåer. Etter 30 minutter var alle ferdig påkledd, delt inn i lag og hadde fått briefing fra operativ leder om hvem vi lette etter og hvor.

Lagene ble kjørt ut og fikk tildelt sine teiger. Det gikk heldigvis ikke lange tiden før det ble meldt om funn og evakuering ble iverksatt.

Vi hadde også med beredskapsambulanse ut, slik at ungdommene fikk øvd seg på overlevering av pasient til ambulanse.

Alt i alt var det helt supert å endelig kunne ha med seg ungdom ut på aktivitet igjen, og jeg tror og håper at ungdommene har kost seg på leir – i tillegg til å ha med seg ny kunnskap hjem.

Publisert: 11. juli 2022 - 3:23
Oppdatert: 20. mai 2024 - 13:58

Relaterte artikler

Neste år skal ungdommene bruke mer tid på kursing og trening innen redningstjeneste og førstehjelp.

Sanitetsungdom endrer fokus

Sanitetsungdom Emilie Knudsen er markør under en felles øvelse med lokallagene i Åmli og Arendal.

Satser på sanitetsungdom: – En viktig ressurs for lokallagene