Sanitetsungdom endrer fokus

Neste år skal ungdommene bruke mer tid på kursing og trening innen redningstjeneste og førstehjelp.
Neste år skal ungdommene bruke mer tid på kursing og trening innen redningstjeneste og førstehjelp. Foto: Espen Brekke

I 2022 skal Sanitetsungdom endre retning. Fokuset på friluftsliv blir mindre, mens tiden i større grad skal brukes på kursing og trening.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 09. desember 2021 - 5:11
Oppdatert: 03. juli 2024 - 03:31

– Vi vil gå fra å ha friluftsliv som en hovedaktivitet, til å ha fullt fokus på utdanning av ungdom innen førstehjelp og redningstjeneste. Aktiviteten blir i all hovedsak kursing og øvelser, men vi kommer fortsatt til å legge mye vekt på det sosiale og vil nok bruke mer tid på å komme gjennom kursene enn det de voksne gjør, sier Berk Bitmez, som er leder i Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet.

Vi gjør dette blant annet fordi vi vil skille oss ut fra andre ungdomsorganisasjoner. Ingen andre driver ungdomsaktivitet direkte mot førstehjelp og redning på denne måten.
— Berk Bitmez

Vil lokke flere til Norsk Folkehjelp

Målet er å minske skillet mellom å være med i Sanitetsungdom, og det å være i saniteten. I tillegg er målet at alle ungdommer både har fullført kurs og har godt med erfaring når de blir 18, slik at de kan være gode mannskaper fra dag én som voksen.

– Vi gjør dette blant annet fordi vi vil skille oss ut fra andre ungdomsorganisasjoner. Ingen andre driver ungdomsaktivitet direkte mot førstehjelp og redning på denne måten. Vi tror at det både vil gi oss en større ungdomsorganisasjon på sanitetssiden, og at flere av ungdommene ønsker å bli mannskap. I tillegg får ungdommene mulighet til å få flere relevante erfaringer før de fyller 18.

Bitmez påpeker at dette er en retning ungdommene selv ønsker velkommen.

– Vi har sett ute i lokallagene at ungdommene er veldig engasjert i førstehjelp og redning. Det er derfor de har meldt seg inn, og det er det som skaper mest motivasjon. Vi har også testet dette på både lokale og sentrale arrangementer. På årets sommercamp hadde vi mer førstehjelpstrening enn før, og det ble veldig godt mottatt, sier han.

Det sosiale skal fortsatt være en viktig del av aktiviteten til Sanitetsungdom
Det sosiale skal fortsatt være en viktig del av aktiviteten til Sanitetsungdom Foto: Espen Brekke

Får egen uniform

I løpet av 2022 vil derfor Sanitetsungdom få sin egen uniform, med softshellbukse uten fagmerking og en skalljakke i egen farge. I tillegg får de en egen piquetskjorte. Forutsetningen for å få ungdomsuniformen, er å ha bestått førstehjelpskurset for mannskaper.

– Målet er at alle i Sanitetsungdom skal ha førstehjelpskurset, sier Bitmez.

– Vi vil også endre de sentrale aktivitetene. Det skal fortsatt være gøy og sosialt å være med på fagkonferanse og sommercamp, men vi kommer til å ha mer utdanningsfokus. I tillegg skal vi ha flere nasjonale fagsamlinger, som for eksempel fjellsikkerhetskurs og vinterkurs.

Mer tilrettelegging for ledere

Voksen- og ungdomsledersamlingen som Sanitetsungdom har arrangert i flere år, vil bli erstattet med e-læring og bedre materiell for lederne.

– Voksenleder og ungdomsleder er kritiske roller for oss. Det er de som driver hele ungdomsorganisasjonen vår. De vil vi styrke gjennom å få på plass e-læring, ferdiglagde caser, nye temahefter og skjemaer som gjør organiseringen lettere. I dag er dette tidkrevende roller, og nettopp dette gjør at mange velger bort disse rollene. Vi må gjøre det mer tidseffektivt å ha dette ansvaret, sier Bitmez.

Sanitetsungdom
  • Sanitetsungdom er for alle mellom 13 og 18 år som ønsker å lære mer om friluftsliv, førstehjelp og redningstjeneste
  • I 2022 endres fokuset, slik at hovedaktiviteten blir førstehjelp og redningstjeneste
  • Målet er at alle ungdommer både har fullført kurs og har erfaring til å bli gode førstehjelpere og søk- og redningsmannskaper når de blir 18
  • Sanitetsungdoms største nasjonale arrangementer er sommercampen og fagkonferansen
Vis mindre Vis mer
Publisert: 09. desember 2021 - 5:11
Oppdatert: 03. juli 2024 - 03:31