En svært uvanlig påskeberedskap

Norsk Folkehjelp Årdal var eneste lag som hadde hytteberedskap denne påska.
Norsk Folkehjelp Årdal var eneste lag som hadde hytteberedskap denne påska. Foto: Norsk Folkehjelp Årdal

I desember 2019 dukket det opp tilfeller av alvorlig lungebetennelse i Wuhan i Kina. Årsaken var da ukjent, men ble snart identifisert som et virus i koronafamilien. Lite visste vi da hvilke konsekvenser dette skulle ha for hverdagen i Norge og vår fritid som frivillige mannskaper.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 14. april 2020 - 2:20
Oppdatert: 03. juli 2024 - 11:21

På grunn av dette hadde mange lag endret den tradisjonelle påskeberedskapen til en forhøyet hjemmeberedskap, og kun ett lag (Norsk Folkehjelp Årdal) hadde hytteberedskap denne påsken.

Henteoppdrag og leteaksjoner

Til sammen hadde Norsk Folkehjelp fire henteoppdrag med snøscooter, og rykket ut på fem leteaksjoner i løpet av påskeferien.

– Det har vært en uvanlig stille påske for redningstjenesten i Norsk Folkehjelp. Folk har vært flinke til å forholde seg til helsemyndighetenes råd om å holde seg hjemme. Vi synes likevel det er bra at folk kommer seg ut på tur i nærområdet, sa leder i Norsk Folkehjelp Sanitet, Vegard Eidissen Lindbæk, da han skulle oppsummere påskeuka til pressen.

Denne påsken har vi som jobber med lokal beredskap måtte ha to tanker i hodet samtidig.
— Erlend Aarsæther

Mange koronaoppdrag

Men selv om de tradisjonelle oppdragene var få, var det stor aktivitet knyttet til koronaoviruset.

Allerede på dette tidspunktet hadde lagene rapportert inn 3000 frivillige timer fordelt på 160 oppdrag i innsats mot koronaviruset – noe som utgjør godt over 1,5 årsverk til sammen. Noen av de oppgavene som ble løst, var: bemanne beredskapsambulanser i samarbeid med sykehusene, adgangskontroll til alders- og sykehjem, utkjøring av matvarer til folk i karantene, samt informasjon om karantene og koronaviruset for tilreisende på flyplasser og båthavner.

Stor lokal utfart

På grunn av reiserestriksjoner og hytteforbud var det tidvis stor påskeutfart på lokale turområder, og i Oslo hadde frivillige vakt på de mest trafikkerte utfartsstedene gjennom hele palmehelga på oppdrag for beredskapsetaten i Oslo kommune.

– Denne påsken har vi som jobber med lokal beredskap måtte ha to tanker i hodet samtidig. På den ene siden må vi ha økt beredskap for lete- og redningsaksjoner i forbindelse med utfart, og på den andre siden har vi økt beredskap og aktivitet i forbindelse med koronaviruset. Dette viser bare hvor viktig frivillige er for den lokale beredskapen, sier Erlend Aarsæther, leder av enhet for Førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp.

Publisert: 14. april 2020 - 2:20
Oppdatert: 03. juli 2024 - 11:21

Relaterte artikler

Norsk Folkehjelp Follo 01042020

Koronainnsatsen i tall

Vegard Eidissen Lindbæk er imponert over måten de frivillige har respondert på pandemien.

– Vi har vist oss som en handlekraftig organisasjon