– En ny æra for beredskapsambulansene

IMG 0753

Koronapandemien har synliggjort hvor viktig beredskapsambulanser kan være for å støtte helsevesenet vårt ved kriser eller store hendelser.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 30. september 2020 - 12:38
Oppdatert: 20. mai 2024 - 07:31

– Beredskapsambulansene har hatt en nedadgående kurve med færre mannskaper og biler de siste 20 årene. Det er veldig bra at vi nå har snudd denne trenden, og ser en økning i mannskaper, biler og lag som satser på dette. Jeg tror vi er på vei inn i en ny æra for beredskapambulansene, sier leder i Sentralt Sanitetsutvalg, Vegard Eidissen Lindbæk.

Han mener det er flere grunner til at fokuset på beredskapsambulanser nå har snudd, og interessen er økende:

– Jeg tror at mange i det offentlige har fått øynene opp for hvilken ressurs dette kan være de siste årene, fordi det er blitt definert veldig godt hva en beredskapsambulanse skal være og hva vi kan bidra med. Da vet de hva de får når de bestiller oss, og det er avgjørende for samarbeidet med helsetjenesten.

Lokallag med beredskapsambulanse i Norsk Folkehjelp

Troms politidistrikt: Norsk Folkehjelp Tromsø

Trøndelag politidistrikt: Norsk Folkehjelp Stjørdal

Møre og Romsdal poltidistrikt: Norsk Folkehjelp Nesset

Sør-Vest politidistrikt: Norsk Folehjelp Stavanger, Norsk Folkehjelp Jæren, Norsk Folkehjelp Sandnes, Norsk Folkehjelp Strand og Forsand, Norsk Folkehjelp Hå

Agder politidistrikt: Norsk Folkehjelp Kristiansand

Sør-Øst politidistrikt: Norsk Folkehjelp Kragerø, Norsk Folkehjelp Horten, Norsk Folkehjelp Sande og omegn

Oslo politidistrikt: Norsk Folkehjelp Oslo

Innlandet politidistrikt: Norsk Folkehjelp Hadeland, Norsk Folkehjelp Moelv og omegn, Norsk Folkehjelp Rena

Vis mindre Vis mer

Nytt kurs i avansert førstehjelp

Han mener også at det nye kurset «avansert førstehjelp» vil løfte tilbudet ytterligere.

– Nå får vi et helt nytt kurs. Det faglige nivået er bra og innholdet er helt oppdatert. Det blir også lettere å ta kurset, fordi det har fått færre timer – uten at det har gått utover den faglige kvaliteten, sier Eidissen Lindbæk, og påpeker at dette ikke bare er et kurs for de som vil bidra på beredskapsambulanser.

– Dette er et kurs i akuttmedisin som alle mannskaper vil ha bruk for. Det er like nyttig for en som jobber med snøskred eller er på redningsaksjoner. Dette er et faglig nivå vi ønsker at noen mannskaper i alle våre lag skal ha. I tillegg håper vi at alle som nå har hatt midlertidig godkjenning for å bemanne beredskapsambulanser ønsker å ta dette kurset, sier Eidissen Lindbæk.

Oslo har alltid vært store og gode på dette feltet, og at de tar denne rollen og drar utviklinga videre er kjempeviktig
— Vegard Eidissen Lindbæk

Skryter av Oslo

Lederen skryter av rollen Norsk Folkehjelp Oslos beredskapsambulanser har hatt under koronakrisen i hovedstaden, og for initiativet laget har tatt til å utvikle en helt ny bil som nå setter en ny standard for hva en beredskapsambulanse skal være.

– Det kommer til å ha mye si for oss at vi har begynt å bygge egne biler, og ikke bare kjøper brukte, gamle biler fra ambulansetjenesten. Oslo har alltid vært store og gode på dette feltet, og at de tar denne rollen og drar utviklinga videre er kjempeviktig, sier Eidissen Lindbæk.

Publisert: 30. september 2020 - 12:38
Oppdatert: 20. mai 2024 - 07:31