– De frivillige blir sentral i ny melding til Stortinget

Hans-Petter Aasen, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, taler til deltakerne på Fagkonferanse Sanitets og Sanitetsungdom.
Hans-Petter Aasen, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, taler til deltakerne på Fagkonferanse Sanitets og Sanitetsungdom. Foto: Ida Kroksæter

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Hans-Petter Aasen, lover at de frivillige beredskapsorganisasjonene blir sentrale i en ny melding til Stortinget.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 21. april 2024 - 3:09
Oppdatert: 03. juli 2024 - 03:29

Aasen talte på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet under åpningen av årets fagkonferanse.

– Bakteppet vi ser i verden i dag, er at nå er det over to år siden Russland gikk til den brutale angrepskrigen på Ukraina. Trusselbildet vi befinner oss i her hjemme, er komplekst og det er krevende. Det er helt nødvendig å styrke vår innsatsdyktighet som et helhetlig samfunn, sa Aasen.

Videre viste han til Totalberedskapskommisjonens rapport "Nå er det alvor", som kom i juni 2023. Den hadde en klar anbefaling om styrking av de frivillige beredskapsorganisasjonene.

– Rapporten viser hvilke trusler vi utsettes for nå og hva scenariet er noen år frem i tid. Hva må vi ruste oss for? Og hvordan ser vi beredskapsressursene våre i sammenheng? Og nettopp de frivillige organisasjonene blir løftet fram som bærebjelken i den norske beredskapsmodellen, sier han.

Det er avgjørende for at vi som samfunn fortsatt skal utvikle oss, at grunnberedskapen er god i hele Norge
— Hans-Petter Aasen

Jobber med Totalberedskapskommisjonens rapport

Uten å komme med lovnader, fortalte Aasen at departementet nå jobber videre med innholdet i rapporten:

– Vi følger nå opp totaltredskapskommisjonens rapport og vil i løpet av året legge fram en totaltredskapsmelding. Jeg kan røpe så mye at de frivillige organisasjonene selvsagt vil være en sentral del av det, sier han.

– Det er avgjørende for at vi som samfunn fortsatt skal utvikle oss, at grunnberedskapen er god i hele Norge. Det er bra at totalberedskapskommisjonen peker på at i det store og hele, er det det. Men det er enkelte ting vi må forbedre og utvikle, og de grepene er vi beredt til å ta. Det gjelder både bevilgninger, å se på lovgivning og se på hvordan vi rett og slett kan organisere oss bedre, sier han.

Hva er en melding til Stortinget?
  • Melding til Stortinget (tidligere kalt stortingsmelding) er et dokument som regjeringen sender til Stortinget når den vil presentere saker for Stortinget og få dem drøftet der uten å foreslå vedtak
  • En offentlig utredning følges svært ofte opp med en melding til Stortinget
  • En offentlig utredning (i dette tilfellet Totalberedskapskommisjonens rapport) har som formål å presentere og drøfte kunnskapsgrunnlaget og mulige handlingsvalg eller strategier for utvikling og iverksetting av offentlige tiltak for løsning av samfunnsmessige problemer og utfordringer

Kilde: Store Norsk Leksikon

Vis mindre Vis mer

Klimakrisen er over oss

– Det er dere som er bærbjelken i veldig mange lokalsamfunn. Det er dere som sitter på lokalkunnskapen som er nærmest til å rykke ut når noe skjer. Og det vi ser, er at det blir mer og mer av er klimarelaterte hendelser, sier Aasen og viser blant annet til ekstremværet Hans som gjorde enorme skader over store deler av Østlandet i august 2023.

– Det var et helt nytt scenario for mange kommuner som ble rammet hardt. De måtte evakuere svært mange innbyggere, det gikk ras. Lokalsamfunn ble innesperret, og vi måtte bruke luftrommet for å få inn forsyninger. Det utfordret samfunnet vårt på en helt ny måte, sier Aasen.

En fullsatt sal fikk høre statssekretærens tale under åpningen av konferansen
En fullsatt sal fikk høre statssekretærens tale under åpningen av konferansen Foto: Ida Kroksæter

Statssekretæren takket for innsatsen Norsk Folkehjelp gjorde i denne krisen, men understreket at lignende hendelser kommer til å ramme igjen.

– Vi vil oppleve fremover at det blir tørrere i perioder med de farene det medfører. Det vil regne mer i perioder, med de farene det medfører for flom og ras. Alle disse scenariene forventes det at vi som samfunn klarer å håndtere. Da må samspillet mellom det offentlige og de frivillige organisasjonene gå knirkefritt, sier han.

Omdiskutert varslingssystem

Aasen kommenterte også det nye varslingssystemet for befolkningen som både fikk ris og ros da det ble tatt i bruk i forbindelse med ekstremværet. Varslingssystemet gjør at myndighetene kan sende ut meldinger til befolkningen i geografisk begrensede områder.

– Det systemet vil redde liv. Vi erfarte underveis at noen var misfornøyde at de fikk et nødvarsel for mye, men de som levde i områder hvor de var utsatt for fare var svært takknemlige. Da får noen som sitter i en indre bydel, leve med å ha fått et nødvarsel for mye, sier han.

Det handler om å skape et samfunn hvor vi tar vare på hverandre, og det er jo kjernen i det dere driver med
— Hans-Petter Aasen

I tillegg til dette varslingssystemet, trekker Aasen fram det nye aksjonsstøtteverktøyet som et viktig teknologisk framskritt for redningstjenesten.

– Det fikk jeg først høre om fra representanter fra Norsk Folkehjelp høsten 2021. Takk for det gode samarbeidet som har vært mellom de frivillige organisasjonene og Hovedredningssentralen som har holdt i det. Det vil være et løft for beredskapen, sier han.

Aasen var også dypt takknemlig for innsatsen som gjøres hver eneste dag av de frivillige i Norsk Folkehjelp:

– I Norge så baserer vi oss på en dugnadsånd for å dekke viktige funksjoner i samfunnet, og dere frivillige er en avgjørende del i det. Det handler om å skape et samfunn hvor vi tar vare på hverandre, og det er jo kjernen i det dere driver med.

Publisert: 21. april 2024 - 3:09
Oppdatert: 03. juli 2024 - 03:29

Relaterte artikler

Justis- og beredskapsministeren åpnet årets fagkonferanse.

Justisministeren: – Det er godt å ha dere

Norsk Folkehjelp har vært på Utøya i fem uker i sommer. Ett av høydepunktene var fotballkampen mellom AUF of Arbeiderpartiet under Utøyafestivalen.

I ekstra beredskap for fotballspillende politikere