Konferansen var den første fysiske fagkonferansen siden 2019 og ble også den største noensinne med neste 300 deltakere.
– Jeg blir rørt når jeg ser utover salen her og tenker på antall timer med innsats dere legger ned og det motet dere viser når dere går i innsats. Det er godt å ha dere, sa ministeren til en fullsatt sal.
– Jeg verdsetter de frivillige høyt. Uten dere hadde ikke redningstjenesten vært den samme, fortsatte hun.
Enger Mehl understreket også at temaet for årets konferanse, lagånd, er et viktig tema.
– Det å være frivillig, handler om samarbeid. Når alarmen går må dere kunne stole på hverandre, sier hun.
Krevende sikkerhetssituasjon
Ministeren har måtte takle flere kriser i løpet av den korte tiden hun har vært statsråd. Når hun står på scenen er det ikke lenge sien hun kunne presentere nyheten om at staten vil dekke driften av 2000 flere nødnett-terminaler til de frivillige organisasjonene. Disse midlene kommer i forbindelse med krigen i Ukraina.
– Sett opp mot den endrede sikkerhetssituasjonen vi har nå, er det veldig viktig at de frivillige også kan bidra. Det vil helt sikkert komme flere behov, men de må dekkes i de ordinære budsjettprosessene, sier hun.
Samtidig ser hun mye positivt i responsen den norske befolkningen har vist de siste ukene, og påpeker at innsatsen til Norsk Folkehjelp har vært helt avgjørende for å håndtere mengden med flyktninger som nå kommer til landet.
– Det å være statsråd og oppleve at folk stiller opp på den måten vi ser nå, er stort, sier hun.
– Ønsker oss mer grunnstøtte Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin, inntok scenen etter statsråden og passet på å påpeke at organisasjonen har forventninger og ønsker til den sittende regjeringen også utover de 2000 nødnett-terminalene som nå kommer på plass.
– Vi er veldig glade for at dere nå tar over stafettpinnen med aksjonsstøtteverktøy. Jeg må også takke for full momskompensasjon og flere nødnett. Men vi ønsker oss også mer grunnstøtte og avgiftsfritak for redningskjøretøy. Det er veldig viktig for frivilligheten, sier Westhrin.
Hun og resten av administrasjonen har presentert disse behovene mange ganger i ulike høringer og møter med politikere de siste årene.
– Vi er utålmodige fordi vi ønsker å bidra enda mer. Og folkene i denne salen er noen råskinn. Da UDI ringte for å be oss opprette akuttinnkvartering for flyktninger fra Ukraina tok det 2,5 døgn før vi var døgnbemannet, og det var i stor grad på grunn av alle de frivillige som stilte opp, sier Westhrin.