Nytt sanitetslag i Østfold

Førstehjelpsinstruktør Alf Robert Nyborg Haaland fra Norsk Folkehjelp Asker og Bærum hjelper Nedre Glomma med å utdanne sanitetsmannskaper.
Førstehjelpsinstruktør Alf Robert Nyborg Haaland fra Norsk Folkehjelp Asker og Bærum hjelper Nedre Glomma med å utdanne sanitetsmannskaper. Foto: Ida Kroksæter

Siden oppstarten i mars har pilene bare pekt oppover for Norsk Folkehjelp Nedre Glomma.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 03. mai 2018 - 3:23
Oppdatert: 03. juli 2024 - 11:36

– Det har gått over all forventning, sier leder i laget, Rune Solmyr.

Han står utenfor bygget de har fått låne gratis av kommunen. Inne er det førstehjelpskurs for nye medlemmer – det andre førstehjelpskurset hittil i år.

– Vi hadde venteliste på det første kurset, og valgte å kjøre på med ett til ganske raskt. Det er helt utrolig hvordan folk har engasjert seg, sier studieleder Morten Kubberød.

De fleste av styremedlemmene i det nye laget har lang fartstid i folkehjelpa. Når de valgte å opprette et nytt lag, var det med en drøm om å igjen få ei operativ søk- og redningsgruppe fra folkehjelpa i nærområdet sitt. Gruppa har base i Fredrikstad, men vil også dekke nabokommunene Sarpsborg og Valer.

– Det er over 20 år siden sist et folkehjelpslag sto på alarmlista i dette området, og det er det vi jobber for nå, forteller Kubberød.

Studieleder Morten Kubberød og Martin Alsparr trener på HLR.
Studieleder Morten Kubberød og Martin Alsparr trener på HLR. Foto: Ida Kroksæter

Ny verevestrategi

Men før de når det målet, har de jobbet hardt med å få en større medlemsmasse.

Det har gitt nesten 100 medlemmer allerede, i tillegg til en hjertestarter og håndlykter i de store vervekonkurransene som ble holdt i vår.

– Da vi startet opp satte vi oss et mål om å rekruttere 10 nye medlemmer hver måned. Vi trodde det var et hårete mål, men vi ser at vi greier over det dobbelte på en god måned, sier Rune Solmyr.

Han mener nøkkelen til suksessen er den nye vervestrategien deres. De har byttet ut kjøpesentre med et kjent turområde, hvor de stiller seg opp med stand og tilbyr gratis kaffe.

– Det har vært en suksess for oss. Der treffer vi de som ikke redd for å gå ut i skauen og det er nettopp de vi gjerne vil ha tak i. Vi har flere på kurs denne helga som vi har vervet der, sier lederen.

Her møter de også mange som ønsker å bli støttemedlem.

– Det er ikke alle som er interesserte i å bli aktive, men alle er interessert i å få hjelp hvis de trenger det. Og hvis de skader seg på tur, hvem skal hjelpe dem da? Det er vi frivillige. Når vi forteller dem det, er det mange som velger å støtte oss med et medlemskap.

Deltakerne på kurset til Nedre Glomma fikk trene på de nye QCPR-dukkene, som skal øke kvaliteten på hjerte-lungeredningen i hele Norsk Folkehjelp
Deltakerne på kurset til Nedre Glomma fikk trene på de nye QCPR-dukkene, som skal øke kvaliteten på hjerte-lungeredningen i hele Norsk Folkehjelp Foto: Ida Kroksæter

Nye medlemmer på kurs

Martin Alsparr er en av dem som ble vervet på tur, og er blant de syv deltakerne på førstehjelpskurs denne helga. Han jobber til daglig i det svenske forsvaret og så reklamefilmen for Norsk Folkehjelp som ble sendt på TV i påska.

– Jeg tenkte at dette kanskje kunne være noe for meg. Dagen etter møtte jeg på dem i skogen, og da måtte jeg jo melde meg inn. Jeg ønsker å bidra med noe i samfunnet, og tror jeg har noe å bidra med på dette feltet, sier han.

Fokus på søk og redning

Laget jobber nå for å få sanitetsvakter som skal gi de nye mannskapene erfaring og inntekter til laget, men det er altså søk og redning som blir hovedaktiviteten i Nedre Glomma.

– Vi har et økende antall leteaksjoner i området vårt og det er behov for flere ressurser, sier nestleder Christoffer Skulstad, som forteller at laget har fått god kontakt med nabogruppene Askim og Follo, som hjelper med alt fra gode råd til å holde temakvelder.

– Hvor er dere om et år?

– Hvis vi skal være realistisk, så har vi et søk- og redningslag som er godt oppe og går. I tillegg har vi egen førstehjelpsinstruktør, og vi har mannskaper til å ta på oss sanitetsvakter innimellom, sier leder Rune Solmyr.

Publisert: 03. mai 2018 - 3:23
Oppdatert: 03. juli 2024 - 11:36

Relaterte artikler

Mannskaper fra Nordreisa og Kvænangen, samt medlemmer fra nyopprettede Arnøya, møtte opp da Norsk Folkehjelp Hasvik inviterte til øvelseshelg på Sørøya i høst. − Våre medlemmer både lærte mye og fikk mye inspirasjon den helga, sier Bengt Simonsen, leder i Norsk Folkehjelp Arnøya.

Bygger ny beredskap i nord