Nok et rekordår for fagkonferansen

Det var stor interesse for en av hovedforedragsholderne, Kikki Kleiven, som snakket om klimaendringene.
Det var stor interesse for en av hovedforedragsholderne, Kikki Kleiven, som snakket om klimaendringene. Foto: Ida Kroksæter

Fagkonferansen for Sanitet og Sanitetsungdom har blitt en av landets største redningsfaglige konferanser. I år deltok over 300 mannskaper og ungdommer.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 25. mai 2023 - 3:42
Oppdatert: 03. juli 2024 - 05:36

– Jeg tror dette oppleves som en må-plass å være. Det er et godt faglig nivå og en rød tråd i det vi holder på med her, sier Monica Nervik, som er nyvalgt leder i Sentralt Sanitetsutvalg (SSU).

Sammen med Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet (SUS), er de vert for konferansen.

– Vi er veldig glade for at det også er rekordmange ungdommer her i år. Jeg tror de er veldig ivrig etter aktivitet, etter en lang periode uten. I tillegg har det kommet mange nye ungdommer til organisasjonen vår det siste året, sier Berk Bitmez, som er leder for SUS.

Mannskaper og Sanitetsungdom fra Norsk Folkehjelp Arendal følger med på foredra- gene i hovedsalen.
Mannskaper og Sanitetsungdom fra Norsk Folkehjelp Arendal følger med på foredra- gene i hovedsalen. Foto: Ida Kroksæter

Mye spennende på programmet

Årets tema for konferansen var klima og kriser, og målet er blant annet å bli bedre forberedt på en hverdag med mer ekstremvær, flom og skred. En del av programmet handlet også om hvordan man ivaretar mannskapene etter krevende hendelser.

– I år har vi en del tekniske ting som drone og søksverktøy på programmet, men også flere foredrag om mental robusthet. Vi er avhengig av alle de frivillige vi har, og må ikke miste noen fordi de opplever mye tøft. Vi jobber for å bli bedre på å håndtere dette i organisasjonen, sier Monica Nervik.

Ungdommene hadde et eget program med blant annet besøk i vindtunnel og casetrening.

– Vi har en del praktiske elementer som virker veldig attraktive for ungdommen, men jeg opplever også at de er interesserte i de store problemene vi står overfor, som klimaendringene og hvilken del vi tar i det arbeidet, sier Bitmez.

Utstillerområdet var større en tidligere, og fikk mye skryt fra deltakerne
Utstillerområdet var større en tidligere, og fikk mye skryt fra deltakerne Foto: Ida Kroksæter

En arena for utvikling

Fagkonferansen har gjennom årene blitt stedet hvor mannskapene får de nyeste faglige oppdateringene først. Det var her både hypotermiløftet og bratt og glatt-opplæringen først ble presentert for den store medlemsmassen.

– Vi hever statusen for å være med i folkehjelpa med denne konferansen, sier Nervik, som blir stolt av det hun ser rundt seg.

– Vi er en kjempestor redningskonferanse, og alle går rundt med uniform. Profileringa har blitt veldig proff, og i år har vi også en rekordstor utstillerdel, hvor deltakerne kan se nærmere på nytt redningsutstyr til både seg selv og laget. Dette er med på å bygge fellesskap og lagånd i organisasjonen vår, sier hun.

Det er veldig verdifullt å være her, både for det sosiale og det faglige. Man skaper og vedlikeholder mange kontaker her
— Alf Robert Håland

Gode tilbakemeldinger fra de frivillige

Alf Robert Håland er leder i Norsk Folkehjelp Asker og Bærum, og storkoser seg på konferansen:

– Dette er et fantastisk sted å være. Det er deilig å møte så mange flotte mennesker på ett og samme sted. Det er veldig verdifullt å være her, både for det sosiale og det faglige. Man skaper og vedlikeholder mange kontaker her, sier han.

Martin Adelsøn i Norsk Folkehjelp Moelv og Omegn er på konferansen hovedsaklig for å se på nytt utstyr til lokallaget, og har fått stor nytte av at utstillerne var årets store satsing:

Utstillerområdet har blitt veldig bra, det er det beste med årets konferanse, sier han.

Etter konferansen delte blant andre Norsk Folkehjelp Horten det tradisjonelle gruppebildet fra konferansen på sin instagramkonto:

Publisert: 25. mai 2023 - 3:42
Oppdatert: 03. juli 2024 - 05:36

Relaterte artikler

- Det er nå Norsk Folkehjelp må tilpasse seg, før det er for sent, sier Jon Halvorsen, direktør i Hovedredningssentralen

– Fortsett å være offensive

Laura McGladrey holdt foredrag om stress-reaksjoner på Fagkonferanse Sanitet 2023.

Norsk Folkehjelp setter stressreaksjoner på agendaen