Holdere for nettbrett og telefoner

Stadig flere har nettbrettet foran på scooteren. Det kan potensielt bli dyrt dersom holderen ikke sitter godt nok.
Stadig flere har nettbrettet foran på scooteren. Det kan potensielt bli dyrt dersom holderen ikke sitter godt nok. Foto: Sondre Emil Torgersen

På få år er de nærmest blitt standardverktøy i kjøretøyene våre.

Av Peter Harholt
Publisert: 23. oktober 2017 - 2:05
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:46

I året 2000 ble det forbudt å snakke i mobiltelefon samtidig som du kjørte bil, med mindre du brukte handsfree [hændsfri]. De første utgavene av denne påtvungne teknologien var gjerne noen øreplugger med forskjellige knuter på tråden. I dag har vi kommet lenger, og nå er gjerne holdere for telefoner og nettbrett noe vi ønsker velkommen i våre kjøretøy.

Hvilke holdere man velger, er ofte et kostnadsspørsmål, men kanskje er det lurt å bruke noen kroner mer enn planlagt.

Billigste alternativ

Den rimeligste utgaven, og heller ikke den dårligste, ble oppfunnet av en sveitser for rundt 70 år siden og kan være velegnet i enkelte kjøretøy – nemlig borrelåsen. Den er ikke nødvendigvis noen god handsfree-løsning, men for eksempel som holder til telefonen i GPS-modus, fungerer faktisk en bit med borrelås overaskende godt. Lim fast borrelåsen der det trengs – til og med i en leiebil går det greit.

Det finnes også mange rimelige universalvarianter av holdere å få kjøpt, blant annet i butikker som Clas Ohlson. Her kan det kanskje finnes noen brukbare utgaver, men det må man nesten finne ut av selv. Gå i alle fall lange omveier rundt de som festes med sugekopp.

Opp en prisklasse

Her er noen argumenter for å bevege seg opp på neste prisklasse: Telefonen eller brettet som skal festes koster gjerne noen tusen kroner, og løsner dette med god driv i en sving og havner på gulvet under pedalene, er det uheldig. Det er heller ikke gunstig å miste utstyr når man kjører scooter eller båt. Rimelige løsninger festes ofte med sugekopp i frontruten, eller inne i luftventiler og lignende. De havner ofte i veien for luftstrømmen fra klimaanlegget og hindrer kanskje til og med tilstrekkelig sikt fra førersetet. Mer påkostede løsninger fører gjerne også til mindre vibrasjon og ulyder.

Brodit er en produsent av holdere og tilbehør med svensk opphav. De leverer holdere tilpasset de fleste telefoner, nettbrett og radioer, som regel også med integrert lading. De leverer også fester som passer de fleste bilmodeller, så slipper man å borre eller skru fast holderen i dashbord og lignende.

Enkelte av festebrakettene som leveres med integrert lading, kan kobles direkte utenom sigarettenner og lignende. Pass bare på å bruke riktig polaritet, spenning og sikring, så unngår du å slippe ut røyken fra elektronikken.

Holdere i utrykning

For dere som tenker å montere utstyr i utrykningskjøretøy må det nevnes at det gjerne er spesielle regler for dette. Kontakt godkjent påbyggerverksted for å høre hva slags utstyr som er godkjent.

Ønskes en påkostet løsning kan for eksempel en holder fra Bury være et alternativ. De kan leveres med docking for både lading og eksterne antenner for bedre dekning, samt blåtann-handsfree tilkoblet stereoanlegget for styring av volum, eksterne touch-skjermer for å bla i adresselister og tekstmeldinger og så videre. Eventuelt kan du bytte til en ny og moderne bil, de har gjerne alt slik innebygd.

Publisert: 23. oktober 2017 - 2:05
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:46

Relaterte artikler

Kompass for å veilede eller villede? Her er sirkelen delt inn i 6400 Mil-radian, 400 nygrader og 360 Grader slik vi er vant til. Ett av kompassene har i tillegg hatt et ublidt møte med en hybridbil slik at nålen peker feil.

Magnetkompasset – en solid reserveløsning