Har QR-koder en plass i søk og redning?

SK19 163 2

De fleste har sikkert sett en eller flere varianter av QR-koder, men hva er egentlig dette og hva kan det brukes til i søk og redning?

Av Peter Harholt
Publisert: 11. februar 2019 - 3:24
Oppdatert: 03. juli 2024 - 13:32

Quick Response Code, forkortet til QR-kode på godt norsk, har sin opprinnelse fra bilindustrien i Japan for å holde styr på deler og komponenter i Toyota sine bilfabrikker. I motsetning til en vanlig strekkode i normal størrelse som kan inneholde en begrenset mengde tall, er en QR-kode en «todimensjonal strekkode» som kan inneholde betydelig større mengde informasjon.

Kapasiteten til en QR-kode avhenger litt om det er bokstaver, tall eller andre tegn, men generelt kan vi si at kapasiteten er flere tusen tegn. Riktignok er det slik at størrelsen på QR-koden ikke nødvendigvis endrer seg, men den vil inneholde flere piksler dersom den inneholder mye informasjon.

Feilrettingskoder

En spesiell funksjon med QR-koder er at de inneholder feilrettingskoder. Det betyr at dersom noe av koden mangler, eller det er andre småfeil, så fungerer den likevel. Det gjør at om det sitter en flue på QR-koden og klusser den til, så risikerer du aldri å havne på feil nettside eller ringe til feil telefonnummer.

Det finnes mange muligheter for bruk av QR-koder, og vi kan nevne i fleng: URL-nettadresser, små bildefiler eller PDF-filer, link til funk- sjoner i forskjellige sosiale media for de som er interessert i slik, link for deling av Dropbox-filer eller mapper, forhåndsskrevne eposter eller tekstmeldinger, direktetilgang til funksjoner i en mengde forskjellige apper, digitale visittkort med forskjellig innhold, wifi-tilgang og kalenderoppføringer.

Prøv denne QR-koden og test hvordan oppmøtelister kan fungere uten å møte i KO!
Prøv denne QR-koden og test hvordan oppmøtelister kan fungere uten å møte i KO!

Mange muligheter

Nesten bare fantasien setter grenser for mulighetene, og i søk- og redningssammenheng kan vi for eksempel se for oss QR- koder med wifi-tilgang på ICE-modemet i KO, digitale oppmøtelister på aksjoner, kurs og treningskvelder, å skrive seg på lister for å låne utstyr, linker til reisefordelingsskjema og lignende.

For å enten lage koder eller lese dem, så finnes det mange apper og nettsider å velge blant. Mitt tips er å gjøre et Google-søk, men noen forslag kan for eksempel være www.qrstuff.com for å lage koder, eller et søk etter appen «QR strekkodeleser norsk» laget av TeaCapps. Denne appen fungerer greit, kan også lage koder og har flere fiffige tilleggsfunksjoner.

Pass på snarveiene

Og én siste ting om snarveier til dokumenter: Prøv så langt det lar seg gjøre å lage snarveier til dokumenter som ikke kommer til å endre mappeplassering. For eksempel vil et dokument i Dropbox som blir flyttet eller får nytt navn, ikke fungere lenger. Med dokumenter i Google Disk kan du derimot både endre navn og plassering uten at linken eller QR-koden slutter å virke. Google Disk funger også slik at flere kan åpne dokumenter og gjøre endringer samtidig ute å klusse det til for hverandre.

Publisert: 11. februar 2019 - 3:24
Oppdatert: 03. juli 2024 - 13:32

Relaterte artikler

Man kan sikre nettbrettet til holderen med en tynn snor.

3 tips for en enklere redningshverdag