Batterienes utfordringer

Norsk Folkehjelp 330 Skvadronen 09

I redningstjenesten blir vi mer og mer avhengige av batterier i en eller annen form.

Av Peter Harholt
Publisert: 05. september 2017 - 4:25
Oppdatert: 25. desember 2024 - 15:14

De mest brukte engangsbatteriene, alkaliske batterier, kommer i flere varianter og størrelser. AA-batterier er de mest vanlige, og det er lurt å holde seg til disse på alt utstyr hvis det er mulig.

Alkaliske batterier er rimelige og det blir ofte liggende små ekornlager med batterier i ryggsekker, biler, skuffer og skap. Dette gjør det er vanskelig å ha kontroll på gamle og nye batterier, og hvem har nytte av å dra med seg gamle batterier som ikke virker på aksjon? Unngå derfor for mange ulike lager, og lag et system for å sirkulere innholdet i disse lagrene.

En veldig dårlig egenskap hos alkaliske batterier, er at de kan lekke en etsende og ødeleggende veske når de blir gamle. Utstyr som sjelden blir brukt, bør derfor lagres uten batterier.

Det finnes også Litium-AA-batterier med ekstra lang holdbarhet og større kapasitet. Disse koster en del mer, men kan være greie der disse egenskapene er viktigere enn pris.

Litiumbatterier

Oppladbare batterier er stadig i utvikling. De fleste alternativene til litiumbaserte batterier har tapt kappløpet, og det er i alle fall ikke noe poeng å kjøpe utstyr som er basert på gammel teknologi.

Til nødnett og telefoner får vi nå stort sett bare de optimale batteritypene til dette formålet, men bruken av disse kan virke inn på både levetid og prestasjoner. Ikke bruk billige ladere og usb-kabler fra ebay. Disse fungerer tilsynelatende greit, men kan på sikt både ødelegge batterier og være brannfarlige.

Powerbank

Billige powerbanker kan også være fristende, men kan også gjøre stor skade. De kan være en bra reserveløsning, men her er det også feller å gå i; kapasiteten til slike enheter kan variere, og for å sjekke om de er gode nok bør de testes på utstyr med tomt batteri. For eksempel kan nettbrett eller annet utstyr med relativt stort batteri fint lades når de nesten er fulle, men med tomt batteri kan jobben bli for krevende for en powerbank. Det samme gjelder selve ladekabelen; en tynn og spinkel kabel fungerer ikke nødvendigvis når den virkelig trengs.

Strømfordeler av den typen mange har bak tv-en på tross av advarsler fra brannves- enet, har plass til mange ladere og kan virke ryddige. Men flere ladere tett inntil hverandre blir ekstra varme, så la det heller være litt plass mellom hver lader for å redusere temperaturen og brannfaren.

Litiumceller

En stadig mer populær oppladbar batteritype er 18650, litiumceller. Celler av god

kvalitet har en innebygd sikkerhetskrets som unngår overlading, varmgang og brann. Disse er ofte 2-3 millimeter lengre enn de uten. Disse batteriene finnes i forskjellige kapasiteter opp til 3600mAh. På nett selges det en del slike batterier som har enda større kapasitet, men det er bare juks og bedrag. Velg batterier fra en norsk forhandler som har eksistert noen år, de er som regel til å stole på. Det som er for godt til å være sant, er ofte lureri og kan også være farlig.

18650-celler leverer større strømmer enn andre lignende batterier, og de må oppbevares slik at det ikke oppstår kortslutninger med bilnøkler, eller mynter og lignende.

Når vi har gjort alt vi kan for å ha de beste batteriene og gode rutiner rundt lading og oppbevaring, så er det irriterende å finne hodelykter eller nødnett som har slått seg på og gått tom fordi noe har kommet borti

«på-knappen». Sepura-terminaler har en større tendens til å slå seg på utilsiktet enn Motorola, og hodelykten Led Lenser H14 har til og med flere knapper for å slå den på. Løsningen er ofte å oppbevare utstyr uten batterier – selv om det også er litt upraktisk.

Publisert: 05. september 2017 - 4:25
Oppdatert: 25. desember 2024 - 15:14

Relaterte artikler

Kompass for å veilede eller villede? Her er sirkelen delt inn i 6400 Mil-radian, 400 nygrader og 360 Grader slik vi er vant til. Ett av kompassene har i tillegg hatt et ublidt møte med en hybridbil slik at nålen peker feil.

Magnetkompasset – en solid reserveløsning