Avansert førstehjelp på én uke: Hva lærte vi?

Å gjennomføre avansert førstehjelp var en ambisiøs idé, men ga gode resultater.
Å gjennomføre avansert førstehjelp var en ambisiøs idé, men ga gode resultater. Foto: Ida Kroksæter

Det som virket som en litt vill idé på åpningen av årets påskesentral, ble til gjennomføring av det nye avansert førstehjelp-kurset på sentrale kurs.

Av Monica Nervik
Publisert: 11. juli 2022 - 3:54
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:18

Vi var enige, Runi og jeg, om at med støtte fra resten av SSU, kunne dette la seg gjøre. Det var i alle fall verdt et forsøk. Og det kunne ikke gå verre enn at vi eventuelt måtte holde en ekstra helg i etterkant for å ta igjen det vi ikke nådde gjennom i løpet av sentrale kurs-uka.

Mange var skeptiske, men vi tok sjansen. Den 26. juni møttes 16 deltakere og fem instruktører fra hele landet. Deltakerne var på et oppstartsmøte på Teams der vi gikk gjennom noe anatomi og praktiske tips før de gikk løs på teoretisk inntaksoppgave. Deltakerne ble delt i grupper og fikk en veileder som fulgte dem opp gjennom teori-delen i forkant av kurset. De fikk også en framdriftsplan fra oss som gjorde at alle hadde kommet seg gjennom teorien til vi møttes på Sørmarka. I tillegg deltok de på webinar om pasientundersøkelse sammen deltakerne på førstehjelpsinstruktør-kurset.

Slik ble kurset gjennomført

Første dag på sentrale kurs gikk med til praktisk utsjekk, pasientundersøkelse, hjerte- og lungeanatomi, samt blødningskontroll. Kvelden ble avsluttet sent med en omvisning i ambulansene for å bli kjent med utstyret og oppsettet i bilene.

Tirsdagen fortsatte med ferdighetstreninger hele dagen. Deltakerne ble delt i lag og fikk hver sin ambulanse som de brukte resten av uka. Alle caser og øvelser var inne på området rundt hotellet på Sørmarka, men det er likevel et viktig moment å sitte sammen i bilen på vei til en øvelse. Samtidig ble nok lagfølelsen sterkere blant deltakerne når de hadde disse små kjøreturene til oppdrag.

Onsdag kjørte vi i gang med ringøvelser, og dette ble nok den tøffeste dagen både for deltakere og instruktører. Det var varmt og steikende sol hele dagen, så etter hvert måtte vi få handlet inn ekstra med drikke og flytte alle caser til skyggefulle områder. Likevel ble alle øvelser gjennomført, og vi så fin utvikling hos alle deltakere i løpet av dagen.

Torsdag og fredag gikk til sammensatte caser. Her fikk vi god hjelp av flere til å få gjennomført dagene. Torsdag ble det også tid til litt sosialt samvær med de andre kursene, noe som også er viktig når vi kan samle så mange på kurs.

Fredag hadde vi hjelp av førstehjelpsinstruktør-kurset til å kjøre noen av de sammensatte casene. Dette fikk gode tilbakemeldinger fra deltakerne på begge kurs. Etter en pause med bading og middag, var det klart for teorieksamen og individuelle tilbakemeldinger til deltakerne.

Lørdag startet vi opp med praktisk eksamen. Kurset ble avsluttet søndag med de siste praktiske eksamenene.

Deltakerne på det første avansert førstehjelp-kurset på sentrale kurs.
Deltakerne på det første avansert førstehjelp-kurset på sentrale kurs. Foto: Ida Kroksæter

Erfaringene fra gjennomføringen

Vi lærte mye av denne gjennomføringen. Her er de viktigste læringspunktene vi tar med oss videre:

  • Vi ser at vi trenger litt mer tid enn sju dager for å gjøre gjennomføringen av kurset enda bedre. Derfor tenker vi at avansert førstehjelp neste år bør starte til lunsj lørdag, istedenfor å vente med oppstart til mandag. Da vil det bli bedre tid til refleksjon og egentrening
  • Det bør også være en eller to veiledere til, for å få maks utbytte
  • Det var veldig fint å ha en egen person til å sminke markører, så en sminke/markøransvarlig bør vi ha med på senere kurs også
  • Vi ser at denne måten å kjøre avansert førstehjelp på, ikke passer for alle. Det krever en evne til å ta til seg kunnskap og tilbakemeldinger raskt, og omsette det til ny kunnskap. Noen av oss trenger litt mer tid for å gjøre dette, og da vil et kurs som går over lengere tid kanskje passe bedre

Ønsker gjentakelse

Vi håper å kunne tilby avansert førstehjelp både på sentrale kurs (som et intensivkurs) og ute i lagene i den lengre varianten som går over 3-4 måneder.

Kursstaben håper derfor å kunne gjenta gjennomføringen av avansert førstehjelp på sentrale kurs neste år. Vi er stolte og fornøyde med at vi har klart å gjennomføre dette kurset som en del av sentrale kurs, og er imponerte over deltakerne som sto på og jobbet knallhardt gjennom uka. For en utrolig bra gjeng!

Deltakernes erfaringer

Kristian Tellefsen
Kristian Tellefsen Foto: Ida Kroksæter
Kristian Tellefsen, Norsk Folkehjelp Kragerø

Hvorfor meldte du deg på dette kurset?

Grunnen til at jeg meldte meg på detta kurset er fordi laget trengte det og fordi jeg syntes det er morsomt med det vi gjør. Jeg så jo også at det var veldig mye negativt om dette på forhånd på gruppene på Facebook, så det var jo også en pådriver for å kunne vise at dette faktisk var helt mulig å gjennomføre.

Hvordan var det å ta avansert førstehjelp på sentrale kurs?

Jeg syntes det var en perfekt arena å ta det på.

Hva synes du om det faglige innholdet på kurset?

Faglig var det bra. Det var mye påfyll av diverse ting, samt en del repetisjon men man lærte å bruke det vi kunne fra før på en litt annen måte.

Hvordan ønsker du å bruke denne kompetansen framover?

Jeg håper vi kan vise oss litt mer frem og stille sterke på diverse arrangementer med tanke på hva vi har av kompetanse. Vi skal jo selvfølgelig ikke være for høye på oss selv, men det hjelper jo når vi blir forespurt om diverse vakter at vi kan stille med beredskapsambulanse med kvalifisert personell.

Vis mindre Vis mer
Lena Louise Vinje-Christensen
Lena Louise Vinje-Christensen Foto: Ida Kroksæter
Lena Louise Vinje-Christensen, Norsk Folkehjelp Horten

Hvorfor meldte du deg på dette kurset?

Jeg meldte meg på AFØR fordi jeg ønsket å øke kompetansen min og få mulighetene til å bistå på beredskapsambulanse etter kurset. Ikke minst velger jeg å delta på sentrale kurs for å tilbringe en uke med folkehjelpere fra hele landet, det er jo sommerens beste eventyr!

Hvordan var det å ta avansert førstehjelp på sentrale kurs?

Uka på sentrale var intens, men utrolig gøy! Det var kurs fra tidlig om morgenen til langt på ettermiddagen, men stemninga var god og samholdet i gruppa gjorde at man gjennomførte alt med et smil, selv om man ble sliten etterhvert.

Hva synes du om det faglige innholdet på kurset?

Jeg synes vi hever kompetansen til det rette nivået for frivillige mannskaper. Det er overkommelige utfordringer og man kjenner på mestring hele veien, selv om man har forskjellig forutsetninger.

Hvordan ønsker du å bruke denne kom- petansen framover?

Jeg er allerede i gang som AFØR-mannskap på beredskapsambulanse i Rena, med både suppleringskjøring for Sykehuset i Innlandet og ambulansevakter for ulike arrangører. Det synes jeg er utrolig gøy! Som en god bonus får jeg brukt denne kompetansen i jobben min som helsefagarbeider.

Vis mindre Vis mer
Dag-Erling Jensen
Dag-Erling Jensen Foto: Ida Kroksæter
Dag-Erling Jensen, Norsk Folkehjelp Follo

Hvorfor meldte du deg på dette kurset?

Førstehjelp er noe jeg alltid har synes har vært gøy å lære. Når vi er ute på aksjon, vet vi heller ikke hva vi finner og det vi gjør der kan være avgjørende for den savnede. Det å lære mer om hva kan og burde gjøre var en sentral del av det å gå på dette kurset.

Hvordan var det å ta avansert førstehjelp på sentrale kurs?

Det er ingen tvil om at dette var et hardt kurs. Det var masse spennende caser som vi måtte løse tett inntil hverandre. Vi fikk merke hvordan det var å være slitne, men samtidig måtte fungere og gjennomføre gode behandlinger. Instruktørene gjorde en veldig god jobb med å holde oss i gang og motivasjonen oppe. Jeg må innrømme at jeg ikke helt trodde på meg selv den ene dagen og tenkte at dette får jeg aldri til.

Hva synes du om det faglige innholdet på kurset?

Det faglige var bra. Kanskje noe litt teoritungt til tider som ikke nødvendigvis ble så lett å bruke til noe praktisk. Men jeg likte at vi hadde gått gjennom teorien på forhånd før vi kom på kurset og fikk casene.

Hvordan ønsker du å bruke denne kompetansen framover?

Jeg er med i Follo som driver nesten eksklusivt med søk og redning, så jeg tar med meg dette ut og håper på å bli en viktig ressurs «der ute». I sommer deltok jeg på Norway Cup og det ga mersmak, så jeg kommer nok til å ta litt sanitetsvakter for å opprettholde treningen. I tillegg arrangerer jeg litt øvelser for Follo, så jeg prøver å ta med kunnskapen min inn i laget og spre den der også.

Vis mindre Vis mer
Publisert: 11. juli 2022 - 3:54
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:18

Relaterte artikler

Deltakere på avansert førstehjelp-kurs på Sørmarka i 2022.

Hva trengs for å holde avansert førstehjelpskurs?