Vi var enige, Runi og jeg, om at med støtte fra resten av SSU, kunne dette la seg gjøre. Det var i alle fall verdt et forsøk. Og det kunne ikke gå verre enn at vi eventuelt måtte holde en ekstra helg i etterkant for å ta igjen det vi ikke nådde gjennom i løpet av sentrale kurs-uka.
Mange var skeptiske, men vi tok sjansen. Den 26. juni møttes 16 deltakere og fem instruktører fra hele landet. Deltakerne var på et oppstartsmøte på Teams der vi gikk gjennom noe anatomi og praktiske tips før de gikk løs på teoretisk inntaksoppgave. Deltakerne ble delt i grupper og fikk en veileder som fulgte dem opp gjennom teori-delen i forkant av kurset. De fikk også en framdriftsplan fra oss som gjorde at alle hadde kommet seg gjennom teorien til vi møttes på Sørmarka. I tillegg deltok de på webinar om pasientundersøkelse sammen deltakerne på førstehjelpsinstruktør-kurset.
Slik ble kurset gjennomført
Første dag på sentrale kurs gikk med til praktisk utsjekk, pasientundersøkelse, hjerte- og lungeanatomi, samt blødningskontroll. Kvelden ble avsluttet sent med en omvisning i ambulansene for å bli kjent med utstyret og oppsettet i bilene.
Tirsdagen fortsatte med ferdighetstreninger hele dagen. Deltakerne ble delt i lag og fikk hver sin ambulanse som de brukte resten av uka. Alle caser og øvelser var inne på området rundt hotellet på Sørmarka, men det er likevel et viktig moment å sitte sammen i bilen på vei til en øvelse. Samtidig ble nok lagfølelsen sterkere blant deltakerne når de hadde disse små kjøreturene til oppdrag.
Onsdag kjørte vi i gang med ringøvelser, og dette ble nok den tøffeste dagen både for deltakere og instruktører. Det var varmt og steikende sol hele dagen, så etter hvert måtte vi få handlet inn ekstra med drikke og flytte alle caser til skyggefulle områder. Likevel ble alle øvelser gjennomført, og vi så fin utvikling hos alle deltakere i løpet av dagen.
Torsdag og fredag gikk til sammensatte caser. Her fikk vi god hjelp av flere til å få gjennomført dagene. Torsdag ble det også tid til litt sosialt samvær med de andre kursene, noe som også er viktig når vi kan samle så mange på kurs.
Fredag hadde vi hjelp av førstehjelpsinstruktør-kurset til å kjøre noen av de sammensatte casene. Dette fikk gode tilbakemeldinger fra deltakerne på begge kurs. Etter en pause med bading og middag, var det klart for teorieksamen og individuelle tilbakemeldinger til deltakerne.
Lørdag startet vi opp med praktisk eksamen. Kurset ble avsluttet søndag med de siste praktiske eksamenene.
Erfaringene fra gjennomføringen
Vi lærte mye av denne gjennomføringen. Her er de viktigste læringspunktene vi tar med oss videre:
- Vi ser at vi trenger litt mer tid enn sju dager for å gjøre gjennomføringen av kurset enda bedre. Derfor tenker vi at avansert førstehjelp neste år bør starte til lunsj lørdag, istedenfor å vente med oppstart til mandag. Da vil det bli bedre tid til refleksjon og egentrening
- Det bør også være en eller to veiledere til, for å få maks utbytte
- Det var veldig fint å ha en egen person til å sminke markører, så en sminke/markøransvarlig bør vi ha med på senere kurs også
- Vi ser at denne måten å kjøre avansert førstehjelp på, ikke passer for alle. Det krever en evne til å ta til seg kunnskap og tilbakemeldinger raskt, og omsette det til ny kunnskap. Noen av oss trenger litt mer tid for å gjøre dette, og da vil et kurs som går over lengere tid kanskje passe bedre
Ønsker gjentakelse
Vi håper å kunne tilby avansert førstehjelp både på sentrale kurs (som et intensivkurs) og ute i lagene i den lengre varianten som går over 3-4 måneder.
Kursstaben håper derfor å kunne gjenta gjennomføringen av avansert førstehjelp på sentrale kurs neste år. Vi er stolte og fornøyde med at vi har klart å gjennomføre dette kurset som en del av sentrale kurs, og er imponerte over deltakerne som sto på og jobbet knallhardt gjennom uka. For en utrolig bra gjeng!