Hva trengs for å holde avansert førstehjelpskurs?

Deltakere på avansert førstehjelp-kurs på Sørmarka i 2022.
Deltakere på avansert førstehjelp-kurs på Sørmarka i 2022. Foto: Ida Kroksæter

Det nye avansert førstehjelps- kurset er klart til bruk. Her får du det du trenger å vite om gjennomføring av kurset.

Av Monica Nervik
Publisert: 25. oktober 2022 - 2:51
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:52

Helse- og omsorgsdepartementets føringer for bruk av beredskapsambulanse er beskrevet i rundskriv IS-12/2015 «krav til godkjenning og bruk av ambulanser og andre helserelaterte kjøretøy i de akuttmedisinske tjenestene».

Dette er lagt til grunn i det nye kurset, som er felles for Norsk Folkehjelp og Røde Kors. Målet er å sikre at alle våre mannskap på beredskapsambulanse har samme nivå og møter kravene i rundskrivet. Utarbeidelsen av kurset har tatt mange år, og det har blitt vurdert nøye hva som må være med for å møte disse kravene.

Det ble et mål at kurset skal være for alle mannskaper, uavhengig om de har en be- redskapsambulanse eller ei. Navnet på kurset ble derfor «avansert førstehjelp». Kurset er på ca. 100 timer, i tillegg til sju moduler e-læring i NAKOS-portalen. Deltakerne må ta både teoretisk og praktisk inntaksoppgave, og kurset avsluttes med en teorieksamen i NAKOS og en praktisk eksamen i makkerpar, der hver enkelt deltaker vurderes individuelt.

Kursene opprettes av kurskontoret. Der får dere også mer informasjon om hvordan dere finner riktig kurs i NAKOS-portalen.

Kursleder, fagansvarlig og veiledere

En kursleder er en som praktisk tilrettelegger for kurset. Skal vedkommende også undervise, må hen minimum ha avansert førstehjelpskurs og være godkjent første- hjelpsinstruktør i Norsk Folkehjelp.

For å være fagansvarlig må man ha nivå tilsvarende fagarbeider ambulanse eller høyere utdanning. Vedkommende skal i tillegg godkjennes av SSU, da avansert førstehjelp regnes som et kurs på nivå med sentrale kurs. Navnet på fagansvarlig og en oversikt over vedkommendes kompetanse, inkludert helsepersonellnummer, må sendes til kurskontoret før oppstart.

Vi understreker at det også kreves både instruktører og veiledere på kurset. I NAKOS finnes det en beskrivelse av oppgavene til de ulike funksjonene.

Resertifisering

Det er nå klart for resertifisering for de som har det gamle beredskapsambulansekurset. All resertifisering må være i henhold til avansert førstehjelp-kurset.

For å legge til rette for resertifisering uten å måtte ta hele kurset, anbefaler vi sterkt at det enkelte beredskapsambulansemannskap bruker tid på å gå gjennom teorien i NAKOS for å bli kjent med det som kreves av en avansert førstehjelper. I tillegg anbefaler vi at man trener på ferdighetene man eventuelt ikke er kjent med fra før. Spesielt anbefaler vi at man driller godt på pasientundersøkelse, SAMPLER, OPQRST, ISBAR og samarbeid i makkerpar.

Når man har gjort dette, tas teorieksamen på lik linje med de som tar kurset for første gang. I praktisk eksamen må makkerparet gjennom fem caser; én HLR-case, to sykdoms-caser og to skade-caser, der man har pasientansvar hver sin gang. Deltakerne vurderes individuelt, men man må samarbeide og spille hverandre gode.

Det er samme krav til kursleder og fagansvarlig ved resertifisering.

Publisert: 25. oktober 2022 - 2:51
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:52