Avansert førstehjelp på 7 dager eller 7 måneder?

Det første kullet med avanserte førstehjelpere som ble utdannet i Tromsø.
Det første kullet med avanserte førstehjelpere som ble utdannet i Tromsø. Foto: Norsk Folkehjelp Tromsø

Jeg har hatt gleden av å være kursleder på to avansert førstehjelpskurs – først på piloten i Troms, og deretter på sentrale kurs. Her er mine erfaringer fra de to ulike måtene å gjennomføre det krevende kurset på.

Av Monica Nervik
Publisert: 22. august 2022 - 4:19
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:51

Som kursleder på sentrale kurs var det helt klart en fordel å ha gjennomført kurset fra før. Det var en viktig erfaring å ha med seg. Samtidig kjenner jeg teorien godt, etter den store revideringsjobben jeg og Runi Putten har vært med på sammen med Røde Kors det siste halvåret.

Etter denne revideringen stemmer teorien og praksisen bedre enn den gjorde i de første pilotene, så det er i alle fall på rett vei – selv om det nok trengs flere revideringer før vi er helt i mål, spesielt i caser og eksamensspørsmål. Men vi er på saken der også!

Ulike alternativer

Jeg ser at for noen deltakere vil det være best å få kurset over lengre tid, med mer rom for refleksjon og egentrening. Samtidig vil det kunne være en fordel for andre deltakere å kunne gjennomføre kurset på kortere tid og slippe å bruke fem helger på det. Slik jeg ser det, krever den lange versjonen 4-5 helger med trening imellom, mens den korte versjonen krever disiplin i forkant med tanke på teorien, samt at man klarer å ta inn og omsette teori til praksis på kort tid.

Fordelen med å kjøre kurset på sentrale kurs, er at lag som ikke selv har mulighet til å kjøre dette kurset, kan sende deltakere. Det vil også kunne passe bedre for mannskaper som jobber helg, da de får alt komprimert på kortere tid.

Er det optimale å bruke en uke eller flere månedere på avansert førstehjelp-kurset?
Er det optimale å bruke en uke eller flere månedere på avansert førstehjelp-kurset? Foto: Ida Kroksæter

Nyttig kunnskap for laget

Målet med kurset er å utdanne avanserte førstehjelpere. Det har vi nytte av å ha i alle lag. Dette er også et kurs som vil gi faglig påfyll til førstehjelpsinstruktører, i tillegg til at det er kurset de som skal bemanne våre beredskapsambulanser må ha.

Uansett om man ønsker å lykkes med den korte eller den lange varianten, er gode og mange nok veiledere et avgjørende suksesskriterium. Det viste seg å være vanskeligere å skaffe veiledere som kan bidra i sju måneder, enn over én uke. Den lange varianten går over mange helger, og de vi bruker som veiledere jobber ofte helger, så da havner mye ansvar og oppfølging på kursleder og fagansvarlig. Ideelt sett er nok 3-4 måneder bedre enn 7-8 måneder for en gjennomføring, men sentrale kurs er et godt alternativ med de justeringer vi har foreslått for å gjøre denne varianten enda bedre.

19 avanserte førstehjelpere i Tromsø

Pilotkurset i Tromsø udannet 19 nye avanserte førstehjelpere (15 fra Tromsø og fire fra Nordreisa), og på sentrale kurs utdannet vi 13 nye avanserte førstehjelpere fra hele landet. Det er godt jobba av deltakere og veiledere på begge kurs!

Jeg vil anbefale alle som har mulighet til å ta avansert førstehjelp, enten som et kurs over flere helger eller på sentrale kurs. Det er kunnskap som kommer godt med, uansett hva du engasjerer deg i innenfor førstehjelp og redningstjeneste.

Publisert: 22. august 2022 - 4:19
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:51

Relaterte artikler

Å gjennomføre avansert førstehjelp var en ambisiøs idé, men ga gode resultater.

Avansert førstehjelp på én uke: Hva lærte vi?