– Arbeidet vårt har i ettertid vist seg å være viktig

Peter Harholt var operativ leder under aksjonen. – Det var et fantastisk samarbeid som var over all forventning, forteller han om innsatsen som ble lagt ned i forbindelse med evakueringen.
Peter Harholt var operativ leder under aksjonen. – Det var et fantastisk samarbeid som var over all forventning, forteller han om innsatsen som ble lagt ned i forbindelse med evakueringen. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset

De frivillige fikk mye ros etter evakueringen av cruiseskipet Viking Sky. – Folk som tok ansvar og bidro der det trengtes, var en avgjørende suksessfaktor, sier Peter Harholt i Norsk Folkehjelp Nesset.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 30. mars 2019 - 12:37
Oppdatert: 22. november 2024 - 06:58

Harholt var en av de mange frivillige redningsmannskapene som rykket ut umiddelbart da alarmen gikk den 23. mars. Cruiseskipet kalte på hjelp etter å ha fått motorstopp i store bølger utenfor Hustadvika i Møre og Romsdal.

– Når jeg nærmer meg Hustadvika er det en kø med biler. Jeg innser at vi alle skal samme sted, sier han.

Alle har satt kurs mot Brynhallen hvor det er i ferd med å opprettes et mottak for de evakuerte passasjerene fra cruiseskipet som sendte ut Mayday for kort tid siden.

Passasjerene på Viking Sky måtte evakueres da cruiseskipet fikk motorstopp ir Hustadvika.
Passasjerene på Viking Sky måtte evakueres da cruiseskipet fikk motorstopp i Hustadvika. Foto: NTB

Fikk senket skuldrene

– Vår hovedoppgave ble å ivareta de evakuerte som kom til hallen. Vi har mannskaper som blant annet jobber i helsesektoren i det daglige, og disse jobbet i de første timene på sjukestua, side om side med ambulansemannskaper med pasienter som skulle videre til sykehus, sier Harholt.

I tillegg til å bidra med behandlingen av skadde, var en av Norsk Folkehjelps viktigste oppgaver å være til stede for de som trengte en hånd å holde i og noen å snakke med.

– De hadde skuldrene høyt oppe da de kom inn. Mange var våte og kalde, og noen hadde vært helt sikre på at de kom til å dø ombord på båten. Da de kom til oss, fikk de hjelp til å ta av redningsvesten. Vi ga dem pledd, mat og drikke og begynte å snakke med dem om det som hadde skjedd, sier Harholt.

Vi fikk så mange fine menneskemøter og fikk lov til å hjelpe når de virkelig trengte en hånd og holde i og noen som hadde tid til å lytte.
— Anne Kristin Angvik

For Anne Kristin Angvik, ett av Norsk Folkehjelps mannskaper på stedet, ble det et døgn med mange gode samtaler.

– Vi fikk så mange fine menneskemøter og fikk lov til å hjelpe når de virkelig trengte en hånd og holde i og noen som hadde tid til å lytte. Jeg sitter igjen med mange gode samtaler med folk som ønsket å dele historiene sine med oss i en veldig sårbar tid, sier hun.

Det var først når samtalene kom over på andre ting, som familie og hjemsted, at de virkelig begynte å slappe av.

– Arbeidet vårt har i ettertid vist seg å være viktig, og vi har fått mange gode tilbakemeldinger. Fram til passasjerene kom til hallen hadde all kontakt med andre vært korte beskjeder. Vi besluttet raskt at alle skulle få hver sin kontaktperson, og vi hadde kapasitet å gi dem den tiden de trengte, sier Harholt.

Anne Kristin Angvik med en 93 år gammel kvinne som var blant de som ble evakuert med helikopter fra cruiseskipet. Bildet ble tatt og gjengis med hennes tillatelse. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset
Anne Kristin Angvik med en 93 år gammel kvinne som var blant de som ble evakuert med helikopter fra cruiseskipet. Bildet ble tatt og gjengis med hennes tillatelse. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset Foto: Norsk Folkehjelp Nesset

Et fantastisk samarbeid

Det er én person han husker særlig godt fra Brynhallen.

– Noen par hadde kommet bort fra hverandre under evakueringen. Det var en kvinne som vi fikk god kontakt med, som hadde blitt evakuert uten mannen sin. Hver gang det kom et nytt helikopter med evakuerte reiste hun seg for å se etter han. Det var et veldig fint øyeblikk når han endelig kom inn døra, sier Harholt.

Mange av de frivillige sov lite eller ingenting den påfølgende natta. Inn og ut av hallen gikk mannskaper, helsepersonell og frivillige som hadde kommet på eget initiativ.

– Det var et fantastisk samarbeid som var over all forventning. Det skyldes nok en flat struktur der alle kunne ta ordre fra alle, og ikke minst at folk på eget initiativ tok tak og bidro der det var behov, sier Harholt.

Det var en kvinne som vi fikk god kontakt med, som hadde blitt evakuert uten mannen sin. Hver gang det kom et nytt helikopter med evakuerte reiste hun seg for å se etter han.
— Peter Harholt

Mannskapene på stedet skryter også av idrettslaget, som jevnlig har arrangementer i hallen, og sørget for at alt lå til rette for en langvarig innsats.

– Det sto mat framme hele tiden, slik at vi kunne konsentrere oss om det vi skulle gjøre. Jeg måtte stoppe opp og takke idrettslaget for innsatsen, de var helt uunnværlig, sier Rune Toven, som var operativ leder for Norsk Folkehjelp under innsatsen.

Gave fra rederiet

Norsk Folkehjelp fikk i likhet med de andre frivillige aktørene én million kroner fra red- eriet som takk for innsatsen denne dagen.

Pengene skal gå til vårt arbeid med beredskap og redningsarbeid langs norskekysten.

– Det var en utrolig hyggelig overraskelse. Nok en gang har vi sett vi hvor viktig frivillige er for norsk beredskap, og det er svært gledelig at denne innsatsen blir sett og verdsatt på denne måten, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.

Nok en gang har vi sett vi hvor viktig frivillige er for norsk beredskap
— Henriette Westhrin

Ros fra regjeringen

En måned etter den enorme redningsinnsatsen, ble de mest sentrale aktørene invitert til lunsj i regjeringens representasjonslokaler. Til stede var både samfunnssikkerhetsminsiter Ingvil Smines Tybring-Gjedde og statsminister Erna Solberg.

Norsk Folkehjelp var representert ved Rune Toven og organisasjonssjef Jon Halvorsen.

– Innsatsen viste at samvirket fungerte, og at beredskapen er god. Jeg er imponert over alles innsats, både profesjonelle og frivillige, sivile og militære. Uten det gode samarbeidet redningsmannskapene viste, kunne det gått veldig galt, sa statsministeren.

– Men at det gikk bra denne gangen betyr ikke at vi kan lene oss tilbake og tenke at vi er i mål. Vi må alltid prøve å bli bedre, påpekte Smines Tybring-Gjedde.

Publisert: 30. mars 2019 - 12:37
Oppdatert: 22. november 2024 - 06:58

Relaterte artikler

– Noen av passasjerene hadde ligget i vann, noen helt under vann. De var klissvåte. Noen var redde, sier Leif Johan Monsøy etter sitt første oppdrag i folkehjelpa.

Viking Sky-aksjonen ble ilddåpen for Leif Johan