Til hovedinnhold

Bærekraftsmål 1: Utrydde fattigdom

Sult og fattigdom er et av de største hindrene for en bærekraftig utvikling. For å bekjempe fattigdommen må forskjellene mellom rik og fattig reduseres.

  • Minerydding bekjemper fattigdom ved å frigi jordbruksarealer og trygge tilgang til vannforsyninger og markeder.
  • Minerydding bekjemper fattigdom og bidrar til økonomisk vekst gjennom å bidra til lokal sysselsetting.
Mal 1 bokmal
Mal 2 bokmal

Bærekraftsmål 2: Utrydde sult

Matsikkerhet er å ha tilgang til nok, trygg og næringsrik mat. Nesten en av tre mennesker i verden – 2,3 milliarder – hadde ikke tilgang til sikker, næringsrik eller nok mat i 2023. I 2022 opplevde nesten 60 prosent av landene i verden en økning i matvarepriser, mye på grunn av krigen i Ukraina. Dette skapte store utfordringer for mange mennesker, spesielt i lavinntektsland med lavere matsikkerhet. Ukraina produserer vanligvis mye mat – særlig korn – som blir solgt til land som er avhengige av importert mat.

  • I Ukraina er det nå livsfarlig å bevege seg på steder der det tidligere har vært kamper. Landet er verdens største minefelt. Bønder risikerer livet for å dyrke jorda. Store dyrkbare områder ligger brakk på grunn av ueksploderte miner.
  • Norsk Folkehjelp er i gang med å fjerne minene. Jordbruksarealer er en viktig prioritet. Før gjenoppbyggingen av ​Ukraina kan komme i gang, og før bøndene trygt kan dyrke jorda igjen, ​må minene og eksplosivene fjernes. ​​

Bærekraftsmål 4: God utdanning

Utdanning er en grunnleggende menneskerettighet. Fremdeles er det 763 millioner mennesker i verden som fortsatt ikke kan lese eller skrive, hvorav to tredeler er kvinner.

  • Det er avgjørende at alle barn kan gå på skole, utdanning er en av de viktigste byggesteinene for velstand, helse og likeverd i alle samfunn. I mange land er det ikke trygt å gå til skolen på grunn av at det ligger ueksploderte miner og eksplosiver igjen etter krigshandlinger. Ingen vet hvor minene skjuler seg. Minerydding sikrer utdanning ved å gjøre skoleveier, skolegårer og skolebyginger trygge og frie for dødelige eksplosiver.


Mal 4 bokmal
Mal 5 bokmal

Bærekraftsmål 5: Likestilling mellom kjønnene

En mer likestilt verden for kvinner og jenter er både en forutsetning og nødvendig for å få til en mer rettferdig bærekraftig utvikling. Målet vårt er å ha kjønnsbalanse når vi ansetter lokale mineryddere for å styrke kvinners rettigheter, og med dette skape forbilder for andre kvinner.

  • Minerydding gir økt likestilling – mange mineryddere er kvinner​. Arbeidet med å rydde miner og eksplosiver er tradisjonelt et mannsdominert arbeid og foregår i en del land der kvinner ofte står utenfor yrkeslivet.


Bærekraftsmål 10: Mindre ulikhet

Et av hovedprinsippene i bærekraftsmålene er at ingen skal utelates og ulikhet bekjempes. For å oppnå mindre ulikhet er det avgjørende at undertrykte grupper blir hørt gjennom å delta som beslutningstakere for å være med på å bestemme over egne liv der de bor og lever.

  • Minerydding er med på å utjevne ulikhet. Det er ofte de som har minst som rammes hardest​. Når en bonde tråkker på en mine og blir drept eller lemslestet, rammer det selvsagt hele familien hardt. I tillegg til å miste en mann / pappa, mister familien også ofte muligheten til å dyrke jorda og dermed sitt levebrød.
Mal 10 bokmal
Mal 16 bokmal

Bærekraftsmål 16: Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner

En krig er ikke over før den slutter å drepe. Miner og ueksploderte eksplosiver ligger igjen helt til noen tråkker på dem - eller til noen trygt fjerner dem.

  • For å oppnå minefrie områder og tryggere ferdsel for de som ever der farene finnes, er det avgjørende at befolkningen får dyrke jorda si og selv bidra med å fjerne farene.
  • Norsk Folkehjelp ansetter lokale mineryddere som kjenner områdene best for å få fjernet miner, klasebomber og eksplosiver. I noen land er det tidligere soldater som ansettes, og også fra tidligere stridende partner i borgerkriger. Samarbeid for å gjøre landet trygt og minefritt har ringvirkninger for varig fred.