Ryfast er det mye omtalte veiprosjektet som skal gi fergefri forbindelse mellom Ryfylke og Nord-Jæren. Ryfastløpet ble arrangert før åpningen av tunnelene, og var dermed eneste mulighet til å løpe denne strekningen. Halvmaratonløpet ble raskt fulltegnet, og i tillegg ble det arrangert to barneløp og to motbakkerenn på rulleski (ett for barn og ett for voksne).
Halvmaratonet hadde start i Stavanger og gikk gjennom de undersjøiske tunnelene Hundvågtunnelen (5,7 km) og Ryfylketunnelen (14,3 km), med målgang i Solbakk i Strand kommune.
Ett års planlegging
45 av mannskapene som var på vakt, kommer fra Norsk Folkehjelp Strand og Forsand. Laget hadde vært med i planleggingen sammen med arrangøren i over et år for å sikre et trygt løp:
– Det innebar at vi etter hvert ble dratt temmelig langt inn i prosessen med å utarbeide en større risikoanalyse av arrangementet. Denne ble bakteppet for både oss, arrangøren og leverandører, og satte klare føringer for planleggingen og gjennomføringen av prosjektet, sier beredskapsleder i laget, Arne Alsvik.
– Det som ga oss noen nye utfordringer, var logistikken. Her måtte alt være på plass fra før startskuddet gikk og til løpet var ferdig. Vi hadde forventet en del skader og hadde et apparat for å kunne håndtere disse fortløpende. Heldigvis gikk løpet mye bedre en det vi hadde sett for oss, og en del av opplegget vårt var av den grunn overdimensjonert, sier han.
Ryfylketunnelens bratteste stigning er på 7 %, og denne stigningen går over fire kilometer. Det dypeste punktet i tunnelen ligger
292 meter under havet.
43 pasienter
Løpet gikk likevel av stabelen uten alvorlige skader. Førstehjelperne behandlet til sammen 43 pasienter som trengte hjelp med alt fra neseblod til kuttskader, kvalme, kramper, skrubbsår, brystsmerter og høy puls.
– Vi var samlokalisert i et eget arrangør-KO sammen med representanter fra brann, politi og helse, i tillegg til løpsleder og Statens vegvesen. Dette sørget for en veldig god og avklarende dialog. Når våre mannskaper ute i tunnelen fikk melding om eller selv meldte om en hendelse, så kunne staben i KO raskt se hendelsen på storskjem og avklare hvilken ressurs som skulle settes inn. Alle hendelser ble raskt fanget opp og tiltak ble iverksatt med korte beslutningssløyfer, sier Alsvik.
Mannskaper fra Norsk Folkehjelp Jæren og Norsk Folkehjelp Stavanger deltok også på vakten.