Utfordrende treningshelg i vinterkulda

Freddy Kviteberg fra Norsk Folkehjelp Lenangen og Nina Pettersen fra Norsk Folkehjelp Stjørdal samarbeider om å dra båra med pasienten opp skrenten.
Freddy Kviteberg fra Norsk Folkehjelp Lenangen og Nina Pettersen fra Norsk Folkehjelp Stjørdal samarbeider om å dra båra med pasienten opp skrenten. Foto: Ida Kroksæter

Mørketid og desembertemperatur i Tromsø er den perfekte rammen om å trene på førstehjelp og redningsinnsats på vinterstid.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 08. januar 2024 - 3:58
Oppdatert: 22. desember 2024 - 10:09

Skisenteret Kroken er ennå ikke åpent for sesongen. På parkeringsplassen står nesten 50 mannskaper og instruktører fra Norsk Folkehjelp, klar til å trene på innsats under krevende vinterforhold. Det er like før jul, og ikke mange timene med dagslys før det blir bekmørkt igjen.

Mannskapene kommer fra 20 ulike lokallag over hele landet, og mange av dem har aldri møtt hverandre før. Snart skal de samarbeide om kompliserte redningscaser i et ukjent terreng. De deles inn i grupper som skal øve på ulike momenter innenfor førstehjelp og redningstjeneste, og velger selv gruppe ut ifra hva de er interessert i.

Fakta: Fagsamling vinter

I desember ble Norsk Folkehjelps første nasjonale fagsamling med fokus på vintertjenester gjennomført i Tromsø. Nesten 50 mannskaper og instruktører fra 20 ulike lokallag fikk en helt unik mulighet til å øve med andre mannskaper fra hele landet.

Vis mindre Vis mer

– Vi har mange ulike aktiviteter – fra drone og ATV til førstehjelp, nedkjøling, pasientevakuering, vannredning og redning i bratt terreng. Alt dette blir ekstra utfordrende om vinteren, forteller Michael Nilsen, rådgiver for Norsk Folkehjelp i Nord-Norge og ansvarlig for samlingen.

– Det er viktig å øve på dette, fordi når vi står i en reell situasjon, må vi vite hvordan vi skal løse den på en mest mulig hensiktsmessig måte – både med tanke på vår egen sikkerhet og for pasientens beste, sier han.

Natalie Helle (i midten) fra Norsk Folkehjelp Bodø får opplæring i knutene som trengs for å kunne operere sikkert i bratt og glatt terreng.
Natalie Helle (i midten) fra Norsk Folkehjelp Bodø får opplæring i knutene som trengs for å kunne operere sikkert i bratt og glatt terreng. Foto: Ida Kroksæter

Iskald redning på isen

En av deltakerne er Natalie Helle fra Norsk Folkehjelp Bodø. Hun deltar både på redning i bratt terreng og vannredning denne helga.

– Det er bra å samle folk fra hele landet til en slik samling. Folk har ulike erfaringer, og da får vi også øynene opp for ulike løsninger som igjen gjør at vi kan utvikle oss, sier hun.

Det ser lite fristende ut å hoppe ut i det delvis islagte vannet som brukes for anledningen, men Natalie elsker det.

– Jeg er dykker på fritida, og synes vannredning er kjempeartig. Det er veldig fint å få øve på å redde noen fra vann til is. Er det tynn is, er det viktig å fordele vekten riktig, så dette er god erfaring å ta med seg, forteller hun.

Det er bra å samle folk fra hele landet til en slik samling. Folk har ulike erfaringer, og da får vi også øynene opp for ulike løsninger som igjen gjør at vi kan utvikle oss.
— Natalie Helle

Natalie Helle tar med seg flere elementer hjem til Bodø, og blir særlig inspirert av en gjeng som overnatter ute den ene natta.

– Vår region er ikke helt ulik Tromsø-regionen. Vi har både vinter, skred og is, og de fleste temaene her er relevante. Jeg ønsker også å utfordre de andre i laget mitt til å ta med beredskapssekken og sove ute, slik at vi blir tryggere på utstyret vi har i sekken og hvordan vi bruker det, sier hun.

Øvelse og evaluering

Øvelsesdagen er lagt opp slik at mannskapene først har en faglig gjennomgang og øvelser i sine grupper. Deretter blir de utfordret med mer komplekse caser der de må samarbeide med de andre gruppene – som for eksempel ved å finne og behandle en skadet pasient i terrenget, for deretter å evakuere vedkommende ned til veien med ATV. Casene er så realistiske som mulig, forteller Michael Nilsen:

– Det er øvelser som gjør mester, og for at vi skal gjøre det så bra som mulig i en virkelig situasjon, må vi også øve så reelt som mulig. Når vi er ferdig med øvelsen, reflekterer vi sammen: Hvordan fungerte dette? Var det noe som kunne vært gjort annerledes?

Viljar Limstrand i Norsk Folkehjelp Bodø følger med når det gjennomgår bruk av vakuummadrass for å stabilisere pasienten.
Viljar Limstrand i Norsk Folkehjelp Bodø følger med når det gjennomgår bruk av vakuummadrass for å stabilisere pasienten. Foto: Ida Kroksæter

Framtida kommer raskt

I tillegg til å trene på hendelser de kan møte i løpet av en lang vinter, utfordres deltakerne også til å vurdere om Norsk Folkehjelp bør jobbe annerledes for å utvikle seg når det gjelder vintertjenester.

– Ett av målene med samlingen er å videreutvikle Norsk Folkehjelps vintertjenester på søk og rednings-fronten. Det er mye vi kan bli bedre på, forteller Michael Nilsen.

Det er særlig tre ting som vil utfordre oss i framtida: Økt grad av profesjonalisering, høyere krav fra samfunnet og det at færre generelt sett er mye ute på vinterstid.
— Nina Pettersen

Nina Pettersen fra Norsk Folkehjelp Stjørdal er enig i at dette er en viktig diskusjon å ta:

– Det er særlig tre ting som vil utfordre oss i framtida: Økt grad av profesjonalisering, høyere krav fra samfunnet og det at færre generelt sett er mye ute på vinterstid. Vi kommer også til å få nytt utstyr og teknologi som krever at lagene må øve mer jevnlig, mener hun.

Michael Nilsen tar med seg mange gode poenger fra samlingen tilbake til kontoret:

– Vi har fått mange gode erfaringer som vi kan jobbe videre med. Vi har også fått noen aha-opplevelser og veldig gode tilbakemeldinger. Kanskje bør vi også arrangere en mer fagspesialisert samling som en videreutvikling av denne helga, sier han.

Publisert: 08. januar 2024 - 3:58
Oppdatert: 22. desember 2024 - 10:09