Strand og Forsand i rampelyset

Preikestolen har sjelden vært like folksom som denne kvelden.
Preikestolen har sjelden vært like folksom som denne kvelden. Foto: Ida Kroksæter

Den største dugnaden noensinne for Norsk Folkehjelp Strand og Forsand ble avsluttet med verdenspremiere på Preikestolen.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 17. september 2018 - 1:19
Oppdatert: 24. november 2024 - 18:49

Laget hadde ansvar for vaktholdet under den omtalte innspillingen av «Mission: Impossible 6» på Preikestolen. Scenen hvor Tom Cruises karakter ender utenfor stupet på Preikestolen etter en vill helikopterjakt, be spilt inn over tre dager i november i fjor.

Med opp- og nedrigging av utstyr var det behov for døgnkontinuerlig vakthold i to uker for Strand og Forsand. Da er det naturlig at de også sørger for sikkerheten på premieredagen.

På vei opp til Preikestolen for å se premieren sammen med 2.000 andre tilskuere denne augustkvelden, er det ikke vanskelig å forstå at dette først og fremst har vært en stor opplevelse.

− I ettertid ser vi at vi har skapt magiske minner for mange av mannskapene våre. De har vært med på noe veldig eksklusivt. Noen fikk også hilst på helt spesielle personer, sier beredskapsansvarlig Arne Alsvik hemmelighetsfullt.

I ettertid ser vi at vi har skapt magiske minner for mange av mannskapene våre. De har vært med på noe veldig eksklusivt.
— Arne Alsvik

1.500 dugnadstimer

Innsatsen kan kort oppsummeres i tall: Over 100 mannskaper la ned 1.500 dugnadstimer på to uker. Prosessen med å sikre seg prestisjeoppdraget startet i all hemmelighet et år i forveien.

− Det startet med en enkel forespørsel om dette var noe vi var villige til å være med på. Ingenting var da offentlig, og det var bare noen få i laget som visste om det. Vi bestemte oss raskt for at dette var noe vi ville gå for, selv om vi skjønte at det ville bli mye arbeid, sier Alsvik.

De konkurrerte med flere profesjonelle aktører om oppdraget, og var bevisste på at de ikke skulle gå disse aktørene i næringen.

− Vi var tydelige på å få en avtale hvor vi var sikret økonomisk uten at vi måtte jobbe oss ihjel. Samtidig var vi helt sikre på at vi kunne løse oppgaven med hjelp fra folkehjelpsfamilien rundt oss. Vi mobiliserte en stor del av medlemsmassen vår, sier Alsvik.

Mannskapene som sørget for førstehjelpsberedskapen på selve premierekvelden.
Mannskapene som sørget for førstehjelpsberedskapen på selve premierekvelden. Foto: Ida Kroksæter

Et stort løft i beredskapen

Vaktlista var det aldri noe problem å fylle, verken midt på dagen eller midt på natta.

− Vi var veldig opptatt av å gjøre en profesjonell jobb, og var nøye med at de som kom på jobb visste hva de kunne og ikke kunne gjøre. Vi visste at vi ville bli lagt merke til av mange utenfra, og var opptatt av å opptre som Norsk Folkehjelp og ikke bare som et lokallag. Vi håper jo det har vært god reklame for hele folkehjelpa, sier Alsvik.

Hvor mye lokallaget tjente på den store dugnaden kan han ikke si noe om, men pengene har gått til å ruste opp basen på Jørpeland. Huset har fått nytt tak og nye vinduer, i tillegg til at ekstra garasje- og lagerplass gjør at alt utstyret nå har plass innendørs.

Lokallaget stilte også med en stor sum fra egen lomme for å få løftet basen til å dekke morgendagens behov.

− Vi har bygget ut garasjen og gjort et stort løft på huset. Vi har gjort en utbygging på til sammen 2,5 millioner kroner, så vi har gjort en formidabel satsing på beredskap her, sier Alsvik.

− Nå er vi godt rustet for framtiden. Vi har fått mye støtte til biler og utstyr de siste årene, og nå hadde vi behov for å legge til rette for å ta best mulig vare på det vi har fått. I tillegg har utbyggingen også en klar effekt på utrykningstiden vår, sier han.

Laget har hatt en rolig sommer på Preikestolen, men flere av oppdragene har vært krevende evakueringer.
Laget har hatt en rolig sommer på Preikestolen, men flere av oppdragene har vært krevende evakueringer. Foto: Norsk Folkehjelp Strand og Forsand

Rekordmange aksjoner

Framtiden kommer til å by på mange nok utfordringer: I år setter laget mest sannsynlig nok en rekord i antall aksjoner. Fjorårets rekord på 54 aksjoner blir ikke stående, da laget har passert 50 aksjoner allerede i midten av september – til tross for at det ifølge Alsvik har vært en ganske rolig sommer.

− Tradisjonelt er det på høsten det virkelig tar seg opp med aksjoner, så vi lurer på hvordan dette blir, sier han.

Trenden er tydelig: Laget får flere aksjoner fra helsetjenesten, men heldigvis færre og færre leteaksjoner. Antallet aksjoner på Preikestolen har stabilisert seg, men de har en økning på turistmålene rundt det verdenskjente platået.

− Vi har et godt samarbeid med reiselivsaktørene i området og har gjort mye for å forebygge ulike hendelser. Vi ser tydelig at det virker. Antall besøkende til Preikestolen fortsetter å øke, men antall redningsaksjoner har stabilisert seg. Økningen vi har nå, kommer fra andre steder tilknyttet Lysefjorden, sier Alsvik.

− Det har vi også spådd, og sammen med samarbeidspartnerne våre skal vi nå se på utfordringene med turistene som begynner å bevege seg utenfor de tradisjonelle turistattraksjonene våre, sier Alsvik.

Publisert: 17. september 2018 - 1:19
Oppdatert: 24. november 2024 - 18:49