Stilte mannsterke fra hele Norge på Norway Cup

Postene var svært godt bemannet, og mannskapene behandlet mange av skadene nettopp her.
Postene var svært godt bemannet, og mannskapene behandlet mange av skadene nettopp her. Foto: Ludvig Gundersen

Med over 1500 skader på én uke, var det mer enn nok å gjøre for Norsk Folkehjelps sanitetsmannskaper under årets Norway Cup. Heldigvis stilte lokallag fra hele Norge til tjeneste.

Av Ludvig Gundersen
Publisert: 21. august 2023 - 2:42
Oppdatert: 20. mai 2024 - 08:01

– Dette var en god gammelmannsstrekk. Jeg løp veldig fort i én retning og da jeg skulle snu, hang venstre fot igjen. Den henger der ennå, tror jeg, spøker Stian Blipp.

Hvert år stiller kjendiser fra hele Norge til Norway Cups Verdikamp. Formålet er å fremme gode verdier for barn og unge, men det forhindrer ikke at kjendisene påfører de andre spillerne – og ikke minst seg selv – skader.

Heldigvis slapp Blipp med strekken, og ble fort tatt hånd om av Norsk Folkehjelps sanitetsmannskaper.

– Jeg føler meg godt ivaretatt; det er bokstavelig talt et plaster på såret, ler Blipp, som fikk en ispose på låret.

– Jeg føler meg godt ivaretatt; det er bokstavelig talt et plaster på såret, ler Stian Blipp etter å ha blitt skadet under kjendiskampen.
– Jeg føler meg godt ivaretatt; det er bokstavelig talt et plaster på såret, ler Stian Blipp etter å ha blitt skadet under kjendiskampen. Foto: Ludvig Gundersen

Tusenvis av skader

30 000 ungdommer, 1500 skader totalt, opp mot 200 skader om dagen – fra gnagsår til hjertestans. Det er nok å henge fingrene i for Norsk Folkehjelps sanitetsmannskaper under verdens største fotballturnering.

– Det er alltid alvorlige og flere akutte skader ved arrangementer som Norway Cup, forteller tjenesteleder Rose Andrea Brustuen, men hun understreker at de har svært god kontroll.

– Vi har nok å gjøre, men vi er kjempegodt bemannet og logistikken fungerer akkurat slik den skal, forsikrer hun.

I år har mannskapene faktisk klart å begrense antallet pasienter som har blitt sendt videre til Legevakta. Samtidig som flere skader blir behandlet på postene, har Saniteten et KO på AMK-nivå. Her koordineres hele tjenesten: Postene, beredskapsambulansene, sykestua og legene. Ved å kjapt kunne avklare skadeomfanget, og ikke minst ha tilgang på egen røntgenmaskin og leger som kan behandle skader på stedet, kan de gipse opptil 200 brudd på én dag.

– Om vi ikke hadde vært her, måtte disse pasientene ha dratt til Legevakta, noe som ville krevd mye større ressurser, sier Brustuen.

Brustuen forteller at de har gjort en betydelig innsats for å promotere tjenesten. En gruppe det har vært viktig å nå er lokallagene utenfor Oslo.

– Det er nok ikke alle som vet at de kan være med på Norway Cup, men det er åpent for medlemmer i hele landet. Det er en fantastisk mulighet. Norway Cup er en helt egen sanitetstjeneste, og det er mer enn nok å gjøre for alle, sier hun.

Tjenesten under Norway Cup er ikke bare en god anledning til å trene på skadebehandling og oppleve det gode samholdet folkehjelpere imellom; Norsk Folkehjelp Oslo er faktisk helt avhengig av at andre lag stiller.

I år måtte 120 mannskaper opp for å være førstehjelpere på Norway Cup.
I år måtte 120 mannskaper opp for å være førstehjelpere på Norway Cup. Foto: Ludvig Gundersen

Effektiv tjeneste

Norsk Folkehjelp har stått for sanitetsvakta på Norway Cup siden den første cupen i 1972. Tjenesten ble belønnet med frivillighetsprisen Tid som teller av Norway Cup og Frivillighetens år i 2022.

Selv om sanitetstjenesten på fjorårets Norway Cup var vellykket, var bemanningen i minste laget. I underkant av 90 mannskaper stilte til tjeneste. Dette skyldtes blant annet redusert aktivitet i lokallagene etter koronapandemien. I år møtte 120 mannskaper fra hele Norge opp.

– Vi er helt avhengig av det. Vi har behov for minimum 120 mannskaper for at tjenesten skal gå knirkefritt. Det er mye for bare ett lokallag. Norway Cup er også en fantastisk møteplass, og mannskapene får erfaringer som de ikke får andre steder. Her får vi kontinuerlig inn nye pasienter i teltene, hele dagen. Det er snakk om alt fra småskader til større skader på 113-nivå, forteller Brustuen.

Ungdommene i spissen

I år var også Sanitetsungdom representert med 18 mannskaper. Selv om de ikke er ferdigutdannet sanitetspersonell, spiller de en helt avgjørende rolle under Norway Cup. Tidligere leder av Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet (SUS) og operativ leder under cupen, Berk Bitmez, forteller at ungdommene har tatt unna en stor del av skadene som har kommet inn til postene.

Rose Andrea Brustuen og leder i KO, Kim Philip Windahl, har full oversikt.
Rose Andrea Brustuen og leder i KO, Kim Philip Windahl, har full oversikt. Foto: Ludvig Gundersen

– Hver eneste dag hører jeg hvor flinke ungdommene er; de er ekstremt dyktige. Jeg tar gjerne med meg en sanitetsungdom istedenfor et mannskap når vi skal ut på oppdrag. De er flinke i førstehjelp og gode til å samarbeide, sier han.

Bitmez oppfordrer enda flere ungdommer om å bli med til neste år.

– Dette er Norsk Folkehjelps største sanitetstjeneste. Her er det helt unike muligheter for å få førstehjelpserfaring, og det er vanvittig moro for ungdommene å få jobbe med utfordrende situasjoner, i en kontrollert og trygg sammenheng.

Publisert: 21. august 2023 - 2:42
Oppdatert: 20. mai 2024 - 08:01