Redningshåndboka er revidert – hva er nytt?

Deltakerne på Redningskonferansen med den nye redningshåndboka.
Deltakerne på Redningskonferansen med den nye redningshåndboka. Foto: Stig Mebust

På redningskonferansen ble den reviderte utgaven av redningshåndboka lansert. – Dette er vår bibel, sier direktør for Hovedredningssentralen, Jon Halvorsen.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 11. september 2024 - 3:53
Oppdatert: 23. november 2024 - 11:04

Da redningshåndboka først ble publisert i 2018, var det første gang redningstjenesten fikk en felles håndbok som beskriver systemet, planhierarki og begrepskatalog for redningssarmvirket.

Seks år senere kommer den første revideringen av boka.

– Det har skjedd store endringer i norsk beredskap siden første versjon kom for seks år siden. Det er flere store hendelser som har hatt innvirkning på hvordan vi jobber, sier Halvorsen.

Du kan bla i den nye utgaven her.

Direktør i Hovedredningssentralen, Jon Halvorsen, kunne stolt presentere den reviderte utgaven av redningshåndboka på Redningskonferansen.
Direktør i Hovedredningssentralen, Jon Halvorsen, kunne stolt presentere den reviderte utgaven av redningshåndboka på Redningskonferansen. Foto: Stig Mebust

Nøkkelen til samvirket

Fagutvikler i Norsk Folkehjelp, Vegard Standahl Olsen, har deltatt i gruppa som har jobbet med revideringen. Han mener boka er relevant for alle mannskaper i Norsk Folkehjelp.

– Som Halvorsen sier, er dette bibelen for den norske redningstjenesten og hvordan vi skal løse oppdrag i redningssamvirket. I boka beskrives definisjoner, begreper og strukturer som gjelder for alle våre frivillige - fra mannskaper til operative ledere.

– I denne boka ligger nøkkelen til et godt samvirke, sier han.

Fakta: Redningshåndboka
  • Redningshåndboka gir en overordnet beskrivelse av roller, ansvar og oppgaver i redningstjenesten, og redegjør for de sentrale verdiene og prinsippene som den norsk redningstjenesten er tuftet på.
  • Hovedredningssentralen er ansvarlig utgiver for publikasjonen
  • Arbeidgruppen har bestått av medlemmer fra Hovedredningssentralen, FORF, Norsk Folkehjelp, Politidirektoratet, Norske Redningshunder, Redningsselskapet, Røde Kors Hjelpekorps, Helsedirektoratet og DSB.
Vis mindre Vis mer

Fremtidsrettet utgave

Ifølge Olsen er det ingen store, men mange små endringer som gjør at den nye utgaven er en oppgradering av håndboka.

– Det er gjort en rekke små justeringer og presiseringer i denne revideringen, som gjør at dette er en viktig oppdatering. Vi har også jobbet hardt med å øke lesevennligheten og rydde i kapitlene slik at boka får en mer logisk form, sier han.

Boka er også bedre tilpasset fremtidens utfordringer.

– Dette er egentlig en veldig fremtidsrettet versjon. Den adresserer ikke bare den enkle redningsaksjonen, men hele samvirkestruktruren og større hendelser som er mer sjeldne og vanskelig å forberede seg på, sier han.

Boka er nyttig for alle mannskaper, som blant annet kan merke seg det som handler om sikkerhet, felles situasjonsforståelse og hva som sikrer god kommunikasjon gjennom hele samvirket i aksjoner.
— Vegard Standahl Olsen

Noe for alle nivåer

Olsen mener det er viktig at mannskaper på alle nivåer i Norsk Folkehjelp gjør seg kjent med håndboka.

– Boka er nyttig for alle mannskaper, som blant annet kan merke seg det som handler om sikkerhet, felles situasjonsforståelse og hva som sikrer god kommunikasjon gjennom hele samvirket i aksjoner, sier Olsen.

– Lagledere og operative ledere bør spesielt sette seg inn i hvordan man organiserer ledelse ved redningsaksjoner. Dette omhandler både innsatsleders KO og oppgavene som følger med, sier han.

Boka omtaler også viktigheten av å være godt forberedt.

– Redningshåndboka adresserer også det å planlegge og forberede seg på aksjoner gjennom et godt planleggingshjul og øvelser. Dette gjør oss i stand til å møte utfordringene vi står overfor, sier han.

Publisert: 11. september 2024 - 3:53
Oppdatert: 23. november 2024 - 11:04

Relaterte artikler

- Det er nå Norsk Folkehjelp må tilpasse seg, før det er for sent, sier Jon Halvorsen, direktør i Hovedredningssentralen

– Fortsett å være offensive