– Er vi godt nok forberedt?
Spørsmålet kommer fra Raymond Johansen og dukket opp i forbindelse med temaet atomvåpen, som utenlandsavdelingene i Norsk Folkehjelp har jobbet med i mange år.
– Siden Russlands invasjon av Ukraina har vi snakket mer om atomkrig og atomvåpen enn jeg kan huske, og jeg har levd ganske lenge, sier Johansen.
– Dette er heller ikke noe dere er vant til å jobbe med, og vi har et potensial for å lære av hverandre innad i organisasjonen. For hva skal vi gjøre hvis det tas i bruk et eller annet sted i Europa?
Norsk Folkehjelps hovedbudskap i møte med atomvåpen, er det kun forebygging som fungerer. Dette bygger på inngående kunnskap om de enorme konsekvensene bruk av atomvåpen kan ha for verden.
– Dere har en prosedyre for atomberedskap, men er vi godt nok forberedt? Hva kan vi gjøre og ikke gjøre i denne type situasjon, spurte Johansen til salen.
Dårligere beredskap uten frivilligheten
Generalsekretæren understreker også at frivilligheten er en del av vår felles klimatilpasning:
– Det kommer til å bli flere skred og flommer, og jeg som har vært byråd i Oslo i åtte år vet at dette klarer ikke det offentlige alene. Man er helt avhengig av å de frivillige beredskapsorganisasjonene, og man er helt avhengig av at det er mange frivillige rundt i hele landet.
– Det er de lokale som er først og plass som kjenner de lokale forholdene. Derfor må vi kunne etablere oss i enda flere kommuner framover. Og vi må få penger for det, sier Johansen.
– Det er helt nødvendig at vi i større grad har avtaler med kommunene. Alternativet er at man bygger opp beredskapen i det offentlige, og det har vi ikke nok ressurser til. Så vi er helt avhengige av å bruke dere frivillige. Og vi frivillige må kjenne vår besøkelsestid, sier han.
En samlet organisasjon
Videre snakket både Johansen og Andersen om et sterkt ønske om å bygge en mer samlet organisasjon.
– For meg er det helheten i Norsk Folkehjelp som er det aller viktigste. Men da er det samtidig viktig å si at ingen helhet kan bli god hvis ikke delene er bra, sa Jan Olav Andersen i sin tale.
Også Raymond Johansen understreker at denne problemstillingen ofte dukker opp når han besøker lokallagene.
– Men jeg vil alltid samtidig dyrke unikiteten. Den er også vår styrke, men det er fullt mulig å samles med det som utgangspunkt, sier han.
Vil oppfylle landsmøtevedtakene
Både styrelederen og generalsekretæren understreker at det å oppfylle landsmøtevedtakene er deres viktigste jobb for de neste fire årene.
– Og det er ikke småtteri. Vi skal altså bli større både i antall medlemmer og antall lokallag. Vi skal bli mer synlige. Vi skal utvikle sammenhengen mellom det nasjonale og det internasjonale. Vi skal utvikle oss som beredskapsorganisasjon, og vi skal bli bedre på mer attraktive og organisasjon for ungdom, sier Andersen.
– Jeg føler en forpliktelse til å ta alle vedtak fra landsmøtet på alvor og sørge for at vi gjennomfører disse før neste landsmøte, sier han og understreker at de allerede er i gang med å behandle flere av vedtakene.
Andersen understreker at han fortsatt er i læremodus når det kommer til dette feltet, og at det derfor var fint å være på fagkonferansen for å lære enda mer. Men viktigheten av innsatsen, er han ikke i tvil om:
– Den lokale beredskapen rundt omkring i landet hadde ikke vært den samme uten dere frivillige. Hver enkelt av dere frivillige er den viktigste ressursen vi har, sier han.
Bidrar til tillit
I sin 50 år lange historie har den norske redningstjenesten vært et levende symbol på hvordan vi som samfunn står sammen og trår til når noen trenger hjelp. Både Andersen og Johansen snakket om hva dette betyr i dagens samfunn:
– Samfunnet stoler på oss og de vet at vi stiller opp når store og små hendelser oppstår, og dere beviser gang på gang at dere greier å møte de utfordringene dere blir stilt ovenfor, sier Andersen.
– Dere som organiserer dere og tilegner dere kunnskap og ferdigheter for å bidra til tryggere lokalsamfunn over hele Norge, er med på å styrke tilliten oss mennesker imellom, sier Raymond Johansen.
Som tidligere politiker er dette et tema som er viktig for generalsekretæren. Han trekker fram pandemien, da folk hørte på rådene fra det offentlige.
– Det hadde vært helt umulig uten tillit. Det norske samfunnet er tillitsbasert, men jeg ser tegn til at den svekkes. Den jobben dere gjør, er med på å styrke fundamentet vårt og øke tilliten, sier han.