Nytt sanitetslag i Rogaland

En stolt gjeng på stiftelsesmøtet til Norsk Folkehjelp Hå i oktober.
En stolt gjeng på stiftelsesmøtet til Norsk Folkehjelp Hå i oktober. Foto: Norsk Folkehelp Hå

Etter at Norsk Folkehjelp Hå ble opprettet i oktober har de markert seg kraftig i lokalsamfunnet.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 08. januar 2018 - 4:42
Oppdatert: 20. mai 2024 - 11:11

På under et halvt år har Norsk Folkehjelp Hå fått over 300 medlemmer. De har blitt en stor organisasjon i kommunen hvor det tydeligvis var et ønske om en ny beredskapsorganisasjon.

– Når vi valgte navn, valgte vi et navn som dekker hele kommunen og ikke bare tettstedet hvor vi holder til. Det er det mange som setter pris på, sier leder Børge Hognestad.

I første omgang har satsingen vært på sanitetstjeneste for motorsportsarrange- mentene i kommunen.

Støtte til ambulanse

– Mange av medlemmene våre er ambu- lansearbeidere. Vi startet med et sanitetsfokus, men ser at det også er stor etterspørsel etter å bidra som søk- og redningsmannskap, så vi jobber med å få til et fullverdig tilbud, sier Hognestad.

Laget har allerede kjøpt inn en beredskapsambulanse som skal settes i drift så fort den har fått riktige farger og logo.

– Det har vært en stor velvilje i lokalmiljøet for å få til dette. Vi fikk midler fra Sparebankstiftinga Time og Hå til å kjøpe inn ambulansen, men den dekket ikke omprofileringen. Når vi har nevnt for folk at det også koster penger, er det flere som har bidratt med store private gaver, sier Hognestad.

Jærbladet er blant dem som ønsket laget velkommen i lokalsamfunnet.
Jærbladet er blant dem som ønsket laget velkommen i lokalsamfunnet. Foto: Skjermdump fra Jærbladet

Vil gjøre en forskjell

Laget har et tydelig og ambisiøst mål om å bli den foretrukne leverandøren innen sanitets- beredskap og førstehjelpskurs i kommunen.

– Det skal være hovedinntekten vår, i tillegg til søknader. Siden mange av oss er ambulansearbeidere fra før, synes vi dette er en kjekk aktivitet, sier Hognestad.

Så langt har det vært en lett oppgave å være leder i Norsk Folkehjelp Hå.

– Vi har en felles brennende interesse for å gjøre en forskjell, tydelige mål og ressurspersoner som vet hvor vi skal. I tillegg kan mye av det vi har fått til hittil skyldes et godt kontaktnettverk, sier Hognestad.

Lederen er likevel opptatt av å ta ett skritt om gangen.

– Vi skal bygget laget steg for steg og kvalitetssikre det vi gjør underveis. Antall medlemmer er viktig, men det viktigste er en solid grunnmur som spiller hverandre gode. Det opplever jeg at vi har.

Mentorer i nabolagene

Selv om mange av styremedlemmene har solid organisasjonserfaring fra før, er alle nye i folkehjelpa. Lederen understreker at de også har fått god drahjelp fra resten av folkehjelpsfamilien i Rogaland.

– Vi har tett kontakt med lagene rundt oss. Jeg kaller dem mentorene våre, og de hjelper oss gjerne når vi spør om råd, sier Hognestad.

Publisert: 08. januar 2018 - 4:42
Oppdatert: 20. mai 2024 - 11:11