Ny milepæl for felles aksjonsstøtteverktøy

Prosjektleder Per Olaf Torkildsen sammen med de frivillige som deltok på øvelsen i Stavanger.
Prosjektleder Per Olaf Torkildsen sammen med de frivillige som deltok på øvelsen i Stavanger. Foto: Privat

I slutten av mars ble det nye aksjonsstøtteverktøyet for første gang testet i en felles øvelse.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 02. juni 2023 - 10:50
Oppdatert: 24. november 2024 - 16:19

Øvelsen var i Stavanger, med 81 frivillige i aksjon, og både båter, droner, ATV-er, biler, hunder og fotmannskaper var invovlert.

Organisasjonene som var representert på øvelsen, var Norsk Folkehjelp, Norsk Radio Relæ Liga, Røde Kors Hjelpekorps, Redningsselskapet, Speidernes Beredskaps- grupper og Norske Redningshunder.

Tar form

Ivar Windju, som er Norsk Folkehjelps representant i prosjektgruppa for aksjonsstøtteverktøyet, mener øvelsen viser at aksjonsstøtteverktøyet begynner å ta form. Til sammen består denne gruppa av 27 utviklere og operative eksperter fra Politiet, Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Norske Redningshunder, Norsk Radio Relæ Liga og Speidernes Beredskapsgrupper, samt BarentsWatch som løsningsanavarlig og Hovedredningssentralen som eier og bruker av løsningen.

– Øvelsen var en demo for alle utviklere, designere og juristgruppa, slik at de skal forstå gangen i en leteaksjon, forklarer han.

Fakta: Felles aksjonsstøtteverktøy

Hovedredningssentralen startet vinteren 2019 utvikling av støtteverktøy for redningstjenesten 2.0.

Prosjektet besto av fem produkter, hvorav fire er ferdig utviklet som en del av oppgradering av SAR-rapport.

Nå gjenstår det femte produktet – et felles aksjonsstøtteverktøy for redningstjenesten. Dette utføres i samarbeid med BarentsWatch.

Vis mindre Vis mer

Viktig forståelse

Han mener dette var viktig for at alle som er involvert i utviklingen av verktøyet skal forstå hvordan redningstjenesten fungerer.

– Utviklerne og ekspertgruppa brukte det nye verktøyet, mens de frivillige brukte SAR-Topo. Vi fikk bekreftet at det nye vertkøyet begynner å nærme seg noe, sier Windju.

I tillegg til den operative ekspertgruppa er det også etablert en juridisk gruppe, med representanter fra Politiet, Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors, BarentsWatch og Hovedredningssentralen. Denne gruppa skal blant annet sørge for at forholdet mellom politiregisterloven og personopplysningsloven/GDPR blir ivaretatt, samt roller og ansvar i verktøyet.

Hvorfor gjør vi dette?

Det overordnede formålet er å redusere tap av liv og helse ved å heve kvalitet og effektivitet i gjennomføring av søk og redningsoppdrag i Norge. Det ferdige utviklede verktøyet skal bidra til at vi kan komme raskere i innsats enn vi gjør i dag.

Et felles verktøy vil også bidra til større grad av felles situasjonsforståelse under søk- og redningsaksjoner. Det vil også legge til rette for styrket samvirke mellom de ulike offentlige, private og frivillige aktørene.

Verktøyet kommer til å erstatte manuelle (analoge) løsninger eller løsninger som ikke har tilfredsstillende informasjons- eller datasikkerhet. Disse ivaretar heller ikke i tilstrekkelig grad personvernhensyn.

Vis mindre Vis mer

Kommer i 2023

Aksjonsstøtteverktøyet er fortsatt et stykke unna å være ferdig til bruk i leteaksjoner, men Ivar Windju håper det skjer i løpet av 2023.

– Det er vanskelig å love noe, men vi kan si at det vil være klart i løpet av året, sier han.

Mer informasjon og statusoppdateringer finner du her.

Publisert: 02. juni 2023 - 10:50
Oppdatert: 24. november 2024 - 16:19