Øvelsen var i Stavanger, med 81 frivillige i aksjon, og både båter, droner, ATV-er, biler, hunder og fotmannskaper var invovlert.
Organisasjonene som var representert på øvelsen, var Norsk Folkehjelp, Norsk Radio Relæ Liga, Røde Kors Hjelpekorps, Redningsselskapet, Speidernes Beredskaps- grupper og Norske Redningshunder.
Tar form
Ivar Windju, som er Norsk Folkehjelps representant i prosjektgruppa for aksjonsstøtteverktøyet, mener øvelsen viser at aksjonsstøtteverktøyet begynner å ta form. Til sammen består denne gruppa av 27 utviklere og operative eksperter fra Politiet, Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Norske Redningshunder, Norsk Radio Relæ Liga og Speidernes Beredskapsgrupper, samt BarentsWatch som løsningsanavarlig og Hovedredningssentralen som eier og bruker av løsningen.
– Øvelsen var en demo for alle utviklere, designere og juristgruppa, slik at de skal forstå gangen i en leteaksjon, forklarer han.
Viktig forståelse
Han mener dette var viktig for at alle som er involvert i utviklingen av verktøyet skal forstå hvordan redningstjenesten fungerer.
– Utviklerne og ekspertgruppa brukte det nye verktøyet, mens de frivillige brukte SAR-Topo. Vi fikk bekreftet at det nye vertkøyet begynner å nærme seg noe, sier Windju.
I tillegg til den operative ekspertgruppa er det også etablert en juridisk gruppe, med representanter fra Politiet, Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors, BarentsWatch og Hovedredningssentralen. Denne gruppa skal blant annet sørge for at forholdet mellom politiregisterloven og personopplysningsloven/GDPR blir ivaretatt, samt roller og ansvar i verktøyet.
Kommer i 2023
Aksjonsstøtteverktøyet er fortsatt et stykke unna å være ferdig til bruk i leteaksjoner, men Ivar Windju håper det skjer i løpet av 2023.
– Det er vanskelig å love noe, men vi kan si at det vil være klart i løpet av året, sier han.
Mer informasjon og statusoppdateringer finner du her.