Norsk Folkehjelp innfører fagmerking

Redningstjenestelogo pa uniform

– Dette vil løfte profilen vår ytterligere, sier Vegard Eidissen Lindbæk, leder i Sentralt Sanitetsutvalg.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 11. juni 2021 - 10:44
Oppdatert: 03. juli 2024 - 13:32

«Fagmerking» er begrepet som brukes om sjakkmønsteret som blant annet nødetatene og Sivilforsvaret bruker på sine uniformer. Norsk Folkehjelp blir den første organisasjonen i Norge som innfører fagmerking og tar i bruk redningstjenestens logo i tillegg til organisasjonens egen logo.

– Dette skal være med å identifisere oss som en del av nødetatene og bygge en tydelig redningsprofil for Norsk Folkehjelp, sier Eidissen Lindbæk.

Gradvis innføring

Sjakkmønsteret har ulike farger hos de ulike etatene, og Norsk Folkehjelp har valgt oransje farge på rutene. Internasjonalt er oransje fagmerking sterkt forbundet med redningstjeneste.

– Det er ikke sånn at vi skal skifte ut alle uniformene over natta. Vi jobber tett med Helly Hansen for å se på hvordan vi kan få montert fagmerking på uniformene som allerede er i bruk. Vi skal ha ei gradvis innføring av dette, og ingen skal måtte kjøpe nye plagg for å få fagmerking. I første omgang kommer det på vestene og uniformene våre, men på sikt ønsker vi at dette også skal være på kjøretøyene våre, sier Eidissen Lindbæk.

Bakgrunn: Fagmerking

Fagmerking brukes i dag av nødetatene er derfor et sterkt signal om profesjonalitet og kvalitet. Norsk Folkehjelp ønsker nå å ta i bruk fagmerking og redningstjenestelogoen, i tillegg i egen logo.

Dette gjør vi for å styrke den felles identitetsbyggingen i redningstjenesten, men også for å øke stoltheten blant de frivillige og å symbolisere profesjonalitet. Organiserte frivillige i redningstjenesten har betydelig kursing og trening, og dette mener vi i større grad bør gjenspeiles i profileringen vår. Bruk av redningstjenestens logo vil med dette bli et felles, synlig bevis på at man er et autorisert redningsmannskap, og symbolisere den kunnskapen man har innen søk og redning og førstehjelp.

Vis mindre Vis mer

SSU støtter utviklingen

Men uansett om fagmerkingen ettermonteres, vil det koste penger.

– Vi i SSU ønsker å støtte opp under denne utviklingen, og vi skal finne måter å sørge for at dette blir implementert i hele organisasjonen uten at det blir en stor økonomisk byrde for lagene.

Vil være i førersetet

Norsk Folkehjelp har fått 1,5 millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen for å innføre fagmerking, og sjakkmønsteret finnes allerede på de 1.000 hjelmene som er kjøpt inn og skal dele ut til godkjente søk- og redningsmannskaper i løpet av året.

– Vi er stolte av å være i førersetet for dette profilløftet. Vi ønsker at alle FORF-organisasjonene etter hvert blir med på dette, slik at vi får en felles redningsprofil blant alle de frivillige organisasjonene, sier Eidissen Lindbæk.

Publisert: 11. juni 2021 - 10:44
Oppdatert: 03. juli 2024 - 13:32