Kulturtips for de redningsinteresserte

Dan farrell Fn R2 U1l Xs BQ unsplash
Foto: Dan Farrell/Unsplash

Det finnes mange gode bøker, serier og podcaster for deg som er interessert i førstehjelp og redningstjeneste. Her er noen av dem!

Av Ida Kroksæter
Publisert: 30. september 2020 - 2:42
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:23
The Horn

Serie: The Horn

Serieskaperne har fått helt unik tilgang til heltene i Air Sermatt, fjellredningstjenesten ved Matterhorn i Sveits. Her kommer vi tett på både redningsmennene og dramatiske redningsaksjoner, men vi får også et innblikk i hvor viktig trening og utvikling er også for den profesjonelle redningstjenesten.

Finnes på: redbull.com

Passer for: Deg som ønsker et innblikk i den profesjonelle redningstjenesten

113

Serie: 113

Mange har kanskje allerede sette denne NRK-serien, som ble en kjempesuksess da den kom i 2019. Her får vi møte ansatte på ambulansetjenesten og ved akuttmedisinsk kommunikasjonssentral i Troms, og vi blir med dem på alle typer oppdrag. Serien vant gullruten for beste dokusåpe i 2019, og en ny sesong er i gang på NRK denne høsten.

Finnes på: nrk.no

Passer for: Deg som er interessert i førstehjelp og akuttmedisin

Du puster for fort

Podcast: Du puster for fort

Ambulansearbeider Ole Kristian Andreassen har laget en podcast om akuttmedisin som har nådd et publikum langt utenfor bare ambulansemiljøet. Andreassen tar opp temaer om alt fra behandling av hjerneslag til simulering og hva som skjer med pasienter med koronavirus.

Finnes på: Din podcast-app

Passer for: Deg som er interessert i førstehjelp og akuttmedisin

Uteliv

Podcast: Uteliv

Randulf Valle lager en podcast om friluftsliv som favner alt fra kortreiste turer, laksefiske, fjellet og hvordan man fyrer med primus. Noen ganger er han alene i studio, men ofte inviterer han også med andre friluftsmennesker.

Finnes på: Din podcast-app

Passer for: Deg som er interessert i friluftsliv

Livredderen og doden

Bok: Livredderen og døden – historier om redning, håp og avskjed

Øyvind Thomassen har skrevet bok fra sin lange karriere som helikopterlege ved Haukeland Universitetssykehus. Thomassen har over tusen luftambulanseoppdrag bak seg og forteller både solskinnshistorier og om de som teamet ikke greide å redde.

Finnes på: Norske bokhandler/nettbutikker.

Passer for: Deg som er interessert i førstehjelp og akuttmedisin.

John Cairngorm

Bok: Cairngorm John: A Life in Mountain Rescue

Britiske John Allen har over 30 års erfaring fra fjellredningstjenesten, og forteller i denne boken om flere av redningsaksjonene han har vært med på, i tillegg til å diskutere temaer som hypotermi, førstehjelp, bruk av helikoptre og hunder. Boken kom nylig i en revidert utgave som også tar for seg utviklingen innen droner, helikoptre, apper og annen teknologi som i dag er i bruk i redningstjenesten.

Finnes på: Amazon og Kindle

Passer for: Deg som er interessert i redningstjeneste

75 search and rescue stories

Bok: 75 Search and Rescue Stories

Shaun Roundy deler historier fra 12 år som frivillige mannskap i Utah County Sheriff Search and Rescue team. Han har vært med på oppdrag i alt slags terreng i Utah, i tillegg til søk etter savnede i urbane strøk. Som frivillig har han hatt roller som alt fra styremedlem til webmaster, men trives aller best som mannskap ute i naturen – hvor innsatsen betyr aller mest.

Finnes på: Amazon og Kindle

Passer for: Deg som er interessert i redningstjeneste

Heoric efforts

Bok: Heroic Efforts: The Emotional Culture of Search and Rescue Volunteers

Sosiologoen Jennifer Lois brukte seks år av på følge en frivillig søk- og redningsgruppe og forske på hvordan de konfronterte farlige situasjoner, emosjonelle utfordringer, krisehåndtering og dramatiske møter med pasienter. Dette er en lettlest og lærerik fagbok om det sosiale i en redningsgruppe.

Finnes på: Amazon og Kindle

Passer for: Deg som er interessert i ledelse og gruppekultur

Publisert: 30. september 2020 - 2:42
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:23